Teröri̇zmle küresel mücadele i̇çi̇n i̇slam ülkeleri̇ne sami̇mi̇yet testi̇

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Çok uzun yıllardan beri yazıyoruz, söylüyoruz, anlatıyoruz; terörizmle mücadele için ortak bir yaklaşım, uzlaşma alanı gerekiyor, diye… Dünyanın artık iyi terörist, kötü terörist, senin teröristin, benim teröristim ayrımı yapacak bir lüksü kalmadı. Herkesin aklını başına devşirip ona göre hareket etmesi gerekiyor.

Şu milletlerden terörist çıkmaz, bu inançlılardan terörist olmaz, şu ülkelerde terörizm barınmaz veya terörizm bize bir şey yapmaz gibi değerlendirmeler yersizdir, yanlıştır ve kaçınılması gerekir…

Teröristleri bir inanç alanı, bir kutsalla, değerle anmak, nitelendirmek de yine artık hızla uzaklaşmamız gereken önemli bir gerçektir.

Teröristlerin dini, inancı, kutsalı yok. Olamaz. Hangi din kendisinden olmayanı veya kendisinden olup olmadığını bile bilmediğini ortadan kaldır, yok et diyor?

Hangi din, terörizmin uyguladığı yöntemlere evet diyebilir?

Kabul etmek gerekiyor ki, islam coğrafyası çok sorunludur. Aynı dinin mensubu olmakla birlikte birbirlerini yiyen, hedef alan, yok etmeye çalışan pek çok hastalıklı yapı, maalesef İslam ülkelerinin pek çoğunu kasıp kavurmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın nüfuslarının büyük bölümü müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarına getirdiği Amerika’ya giriş yasağı her ne kadar yargı kararı ile kaldırılmış olsa da, bu yedi ülkeye baktığımız zaman sıradan Amerikalının ve Batılının korkularını tetikleyen, haklılaştıran yönleri inkar edebilir miyiz?

Din, mezhep ve etnisite kavgaları ile birbirlerini yok eden, boğazlayan insanlarla ağzına kadar dolu bu ülkelerin yaşadığı sorunların ülkelerine sirayet etmemesi için en pratik yol olarak bunların hiçbirini ülkelerine sokmamak gibi bir çözümü sokaktaki Batılının, Amerikalının onaylamadığını mı düşünüyoruz yoksa?

Elbette, ABD’nin almak istemediği insanların tamamını terörist olarak görmek, hepsini aynı kefede değerlendirmek çok büyük bir yanlış ve haksızlıktır. Bunların çok önemli bir kısmı, ülkelerindeki sıkıntıların en büyük kurbanları, mağdurları ve artık oralardaki kavgayı, karmaşayı, huzursuzluğu kaldıramayan, taşıyamayan ve önleme gücü de kalmayan nitelikli insanlardır.
Çare onların bir şekilde kaçışlarına veya ilticalarına mani olmak değil; topyekün terörizme karşı kararlı olmaktır.

Terörizmi yok etmez isek, bu virüs dünyanın daha pek çok ülkesine etki eder ve yaşanılacak yer kalmaz. Sınırlar, duvarlar, yasaklar, engeller, gümrükler çare olmaz, çözüm getirmez.

İslamofobi veya diğer dinlere ilişkin yaratılacak hoşgörüsüzlük ortamları çatışmaları artırır; çatışanların sayısını çoğaltır. Çatışmaların tahrip gücünü yükseltir. Bu nedenle de, kesinlikle teröristleri bir kutsalla, değerle ilişkilendirmeden terörist olarak ele almak, değerlendirmek ve yok etmek esas olmalıdır.

İslam ülkelerinin de aynı şekilde kendilerini biraz sorgulayıcı olması lazımdır. Sanki gül bahçesi imiş gibi, hiçbir problemli anlayışı barındırmıyor, büyütmüyorlarmış gibi bir tutum içinde hareket edilemez.

Ötekileştirme, nefret suçları, cehaletten, mezhepçilikten, cemaatçilikten, etnikçilikten, yolsuzluklardan ve yoksulluktan beslenmektedir. Bunların en ilkel ve kaba bir şekilde yapıldığını, siyaset eliyle sürekli ateşe körükle gidildiğini görmeyecek miyiz?

Ancak, islam toplumlarında sorunu kendi eksenlerinde tartışma, ele alma alışkanlığı yok. Teröristler içlerinde yuva yapıyor, birinden ötekine saldırıyor; ancak bunlar üzerine konuşulmak yerine sanki kendileri normalmiş de anormal olan ABD yönetiminin yasağı imiş gibi bir hava içinde olaylar tartışılıyor…

PKK/YPG örgütleri Türkiye topraklarına saldırıyor, İran, Irak ve Suriye’de konuşlanmış vaziyette. DEAŞ İslam ülkelerinin hepsine saldırıyor; neredeyse hepsinde konuşlanmış vaziyette; FETÖ Türkiye’yi tehdit ediyor, Batı ve ABD’deki varlığı kadar tüm İslam ülkelerinde de faaliyette…

Terörizmle mücadele edilecekse işte üç tane çok ciddi samimiyet alanı…

İran, Irak ve Suriye bunlardan başlasın. Sonra neden kendi vatandaşlarına yönelik böyle tedbirler alındığını tartışsınlar…
Mesele sadece Trump yaklaşımı değil, islam ülkelerinin ve islama en büyük zararı veren, sıradan batılının gözünde bu tedbirleri meşrulaştıran islam adını kullanan terörist yapılanmaların kendileridir.

Diğer Yazıları