Suriye'ye 2 komando taburu

Metehan Demir

Metehan Demir

BUNDAN bir hafta önce bir yazı yazmıştık. Ve o yazıda Suriye'deki harekatta Türkiye'nin bir kara gücüne ihtiyacı olabileceğine dair ilk haberi seslendirmiştik. Bu satırları okuyanlar zaten gündemin değerlendirilmesi ile ilgili bir çok gündem maddesinden önceden haberdar oluyor.

Hatırlarsanız, AK Parti'nin Mayıs'ta kongreye gidebileceğini de Şubat ayında, Cerablus'a bir harekat başlayacağını da ilk kez günler öncesinden hep burada yazmıştık.

Bugün medyada çıkan haberlerde, "TSK'nın piyade unsurlarını da Suriye'ye sokabileceği" haberleri yeni yeni yer aldı. Ardından da, Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin böyle bir planı olmadığını Suriye'de harekatın kara bölümünü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri ile yürüteceklerini açıkladı. Bakan'ın açıklamaları da temelde tabii ki doğru.

ASIL DETAY BURADA

Ancak, işte tam bu noktada habercilik detayı devreye giriyor. Çünkü, bütün bunlar ne anlama geliyor açısından yeni detayları sizinle buradan paylaşalım. Çünkü aslında profesyonel TSK kara birlikleri içeri gireli 4 gün oldu. Yani, bugün daha yeni olacak denen mesele aslında gerçekleşmeye başladı.

Nasıl mı? Evet doğru. Türkiye, 2. Ordu Komutanı Korgeneral Metin Temel'in komuta ettiği Suriye'deki harekatı kesinlikle ÖSO ile yürütecek. Asla da Türkiye'nin kara birlikleri ile burada kalıcı olmak gibi bir amacı yok. Bölgeyi asıl sahiplerine verip çekilecek.

KENDİ KORUMASI İÇİN

Ancak, kendi tank ve zırhlı birliklerinin emniyetinin sağlanması işini ise bizzat kendisi yapacak. Yani, özellikle bir ayda Suriye'de TSK tanklarında 7 şehit verdikten sonra tanklarının ve personelinin korunması, emniyetli saha konuşlanması işini bizzat kendi yapacak. ÖSO'ya bırakmayacak.

ÜS BÖLGELERİ KURULACAK

Orada tankların bulunduğu 18-20 km'lik hat boyunca belirli aralıklara emniyetli koordinasyon ve koruma sağlansın diye minik üs bölgeleri kuracak.

2 TABUR SURİYE'DE

Bu çerçevede, bayramın hemen öncesinde başlayan daha geçtiğimiz günlerde tamamlanan yeni düzenleme ile Kayseri ve Tunceli merkezli iki özel eğitimli komando taburu Suriye'ye geçişi tamamladı. Özel Kuvvetler'den sayı biraz arttırıldı. Hava harekatları da başlatıldı.

RİSK AŞAĞIYA İNDİKÇE ARTABİLİR

Fakat bu noktada, daha aşağıya indikçe Türkiye'nin, Dabık, El Bab ve Rakka gibi IŞİD'in çok tehlikeli olduğu bölgelerine indikçe saldırılara karşı çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bugüne dek sessizlik sanki Türkiye'yi daha da aşağıya çekmeye çalışan bir tuzak mı diye de insanın aklına gelmiyor değil. Bu noktada PYD de hesaba katılınca bu dikkatin azami seviyede olması şart. Aynı şekilde yurt içindeki IŞİD'in terör misillemelerine de dikkat etmek gerekiyor. Ki, bu konuda güvenlik birimlerinin elinden geleni yaptığı haberleri geliyor.

GAZA GELMEMEK LAZIM

Sadece gaza gelmeyelim. Suriye'nin ülkemiz ve askerimiz için bir bataklığa dönmemesi için çok dikkatli, sakin ve planlı olmak önemli. Unutmayalım, koalisyon güçleri deniliyor ancak kimseden çıt çıkmıyor ve biz tek başımıza karada Suriye'de savaşıyoruz. Yalnızız. Bari kendi içimizde kendimizi yemeyelim.

Diğer Yazıları