SuperHaber yazarı Sayım Çınar'dan, Cem Erciyes'le kitap kokan bir söyleşi...

Cem Erciyes Doğan Kitap’ta başarılı işlere imza atıyor. Gazeteciliği de bir yandan sürdürüyor. SuperHaber yazarı Sayım Çınar, Cem Erciyes ile zengin bir söyleşi gerçekleştirdi.

FUAR FİKRİ BİR SALGINA DÖNÜŞTÜ

Cem, biliyorsun Frankfurt Kitap Fuarı sektörün önemli yayıncılarının toplandığı en büyük fuarlardan biri. Orada Doğan Kitap adına özel anlaşmalar yaptığını düşünüyorum. Yeni yazarlar var mı?

Bu tarz sorulara genelde yuvarlak cevaplar verilir ama ben öyle yapmak istemiyorum, ne yapacağımı da bilmiyorum. Ama çok güzel kitaplar seçtim, sözleşmelerini henüz imzalamadık, bize de gelebilir başka yere de gidebilir. Şu sıralar dünyanın en ünlü, televizyona da ilham veren yazarlarının yeni serisini bizim yayımlayacağımızı söyleyebilirim. Dünyada çok önemli iki kişinin eserlerini de biz yayımlayacağız. Yeni polisiye romanlarımız da var.

WhatsApp_Image_2017-10-23_at_14.29.52

Kişisel gelişim ve kadın kitapları 2017 yılında daha da yükseldi. Bu konuda sen ne düşünüyorsun? Yenilikçi içerikler var mı?

Biliyorsun, Doğan Kitap’ın alt markaları var. Bunların en başarılısı Doğan Novus. Gülben Ergen, Nil Karaibrahimgil, Masal Terapi gibi örnekler çok başarılı, başarılıdan kastımız çok okunan kitaplar. Bence Doğan Novus’un başarısı kendi sesini oluşturmasında. Novus’ta anlatılan, kadın dünyasına katkı yapan kitaplar. Fal, Şamanizm kitapları bunların hepsi bir Network. Genel yayın yönetmeni Handan Akdemir, danışmanı Aycan Sarıoğlu ile birlikte çok iyi bir iş çıkarıyorlar. Böylece birçok güzel kitap ortaya çıktı. Osho’nun yeni kitapları da oradan çıkacak. Oprah Winfrey’in hazırladığı bir deneme serisi var, 4 - 5 kitap birden yayımlayacağız.

Oyunlar da yapılıyor. Mehmet Ali Alabora’nın annesi Betül Arım'ın oyunu mesela. Kitapları anlatan bir oyun. İnsanlar okudukları kitapları anlatıyor.

Kitaplar, gittikçe hayatımızdaki yerini artırıyor. Senle ben kitap işlerinin içindeyiz. Kitap gazeteciliği yapıyoruz. 20 yıl önce de çok güzel kitaplar yazılıyordu, o zaman böyle değildi ama. Şimdi kitaplar sinemaya, oyunlara, televizyona aktarılabiliyor. Mesela bu akşam, Reşat Ekrem Koçu’nun ilk kitaplarından uyarlanan tarihimizin ilk tiyatro oyununun prömiyerini yapacak.

WhatsApp_Image_2017-10-23_at_14.29.47

Edebiyat uyarlamalarını sinemada, tiyatroda görmek güzel de, tabii ki alt metinler çok çok önemli.

Sözünü ettiğim oyunu da Tiyatrotem yapıyor. Şehsuvar Aktaş, Ayşe Selen ikilisi. Reşat Ekrem Koçu’nun hikâye anlatıcılığını, anlatma biçimini çok sevmişler. Bundan yola çıkarak bir tiyatro oyunu hazırladılar. Bu da enteresan ve güzel bir şey. Reşat Ekrem’in aklına gelir miydi acaba kitabı oyun olacak…

Radikal’le çok özdeşleşmiş birisin ya, başlangıcından sonuna kadar gazetede yer aldın. Bir kitap eki yarattın, o kitap eki Hürriyet Kitap olarak hala devam ediyor. Şu an bir yayınevinin yayın yönetmenisin. Özlüyor musun kitap eki yapmayı?

O günleri tabii ki özlüyorum. Ama o günleri bir daha yaşamak istemem. Yaşandı bitti onlar, heyecan vericiydi çok güzeldi. Sonsuza kadar kitap eki çıkartacağımı hiç düşünmemiştim. Ben, Derviş, Burcu bizim ekip bunu başka bir ekibe devredip, bu işten çekilebilirdik. Tabii Radikal Kitabın çıkmaya devam etmesini isterdim. Aslında uzun bile kaldık orada. Devam edemedi Radikal Kitap.

WhatsApp_Image_2017-10-23_at_14.29.58

Cumhuriyet, Vatan, Milliyet kitap tüm bu ekleri değerlendiriyorsun. Peki, kitap tanıtımları sence de değişmedi mi, sosyal medyanın etkisiyle? Eskiden daha etkili olduğunu düşünüyorum, sence de hala etkili mi?

Bu durum kitap eklerinin içeriklerinden çok ana gazetelerin sorunu. Gazete etkinliğini kaybedince doğal olarak “Ek”ler de bu durumdan etkileniyor. Edebiyat dergilerinin de miyadı bir gün dolacak diye düşünürdüm. İnternet çok yaygınlaşıyor, bloglar var vs. ama benim yanıldığım konulardan biri oldu. Giderek büyüyor diyemeyiz belki ama varlıklarını sürdürüyorlar. Edebiyat dergiciliğinde değişen şey; yeni kuşak dergicilik çıktı. OT’u, Bavul’u, Tuhaf’ı ve Kafa gibi dergileri kastediyorum.

Çok önemli kitaplar da yayımlıyorsun. Şermin Yaşar’ın Tarihi Hoşça Kal Lokantası 10. Baskıyı görmüş. Murat Yetkin’in Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı.

Evet, daha da kitaplar gelecek. Kasım ayı medarı iftiharlarımız. Kitap Fuarı'na hedeflediğimiz kitaplarımız da var. Şermin Çarkacı olarak bilinir, çocuk kitapları da yazmıştı. Çok başarılı, çok yetenekli yeni bir yazar. Murat Yetkin’in kitabını anlatmama hiç gerek yok. Bu ay heyecan verici isimler var, Harun Candan, Kemal Hamamcıoğlu, Bora Abdo, Hakan Kırkoğlu, Sıla, Korece’den çevrilmiş ilginç bir kitabımız da var. Yani kısacası bu ay güzel bir ay, çok keyifli.

WhatsApp_Image_2017-10-23_at_14.29.39

TÜYAP hakkında ne düşünüyorsun? Sence içeriğinin biraz değiştirilmesi gerekmiyor mu, telif hakları konusunda?

Anglosakson merkezli dünya yayıncılık piyasasından hiç hoşlanmıyorum. Dünyanın bütün dillerini, İngilizce dili dışındaki her dili dışlayan bir sistem ve bu kabul görmüş durumda. Kimse de Türkçe’den kitap almak için kendini paralamıyor. Türkçe kitapların başka dillere çevrilmesi için kendini paralayan tek kişi Nermin Mollaoğlu, o bile sıkıldı belki de. Kitap fuarımız bir şenlik. O konseptiyle devam edecek. Fuar fikri bir salgına dönüştü. Belediyelerin yaptığı fuarlar da var. Biz 50’sine katılabiliyoruz. Çok güzel bir şey, kitap gelişiyor bu da onun bir parçası.

E-book tutmadı neden?

Çünkü okur, kitabı koklamak, eline almak istiyor. Merak ediyor, masada güzel dursun istiyor.

Son yıllarda insanlar kitap okuyor, oran yükseldi mi sence de? Ne düşünüyorsun?

Evet yükseldi. Doğan Kitap’ın satışlarında da her yıl bir öncekinden fazla satış var. Büyüyor.

Aralık ayında çıkacak kitabınız var mı?

Var, hem de en önemli işlerimizden biri. O da Doğan Kitap klasikler serisi. Tabii ki Suç ve Ceza, Madam Bovary, Beyaz Diş, Jane Austen bunlarla başlıyoruz. 15 kitaplık bir listemiz var.

Klasiklerimizin farkı şu olacak, her klasik kitabımızı Türk edebiyatının saygı değer bir ismi sunacak okurlara…

Diğer Yazıları