Siyasetten taharet

Hüseyin Kaya

Hüseyin Kaya

15 Temmuz darbe girişimi bizzat darbe eyleminin püskürtülmesiyle neticelendi.

Bu doğrudur elbette ama bir çok başka görünümle devam etmektedir.

Doğu ve güneydoğu illerimizde kismen PKK kismen DAEŞ tarafından sürdürülmektedir.

Tüm Türkiyede devam eden FETÖ soruşturmaları söz konusu.

Bu soruşturmaların uzaması,sulandırılması ve zaman yayılması gayreti için FETÖ ve artıklarının yoğun bir çabası var gözlemlenebiliyor.

Çok dikkat edilmesi gereken bir yöntem de kasıtlı olarak bu işin içine masumların dahil ettirilmeye çalışılması.

FETÖ soruşturmasına hazırlıksız yakalanan bir durum varmış gibi ilerliyoruz.

Ayrıca istihbarat örgütlerinin ve yargı erkinin FETÖ yapılanmasına ait soruşturmada kullanmış olduğu deliller kıstaslar ve listlerin gerçeği yeterince göstermeyeceği endişesi gittikçe artıyor.Özellikle bu konuda ayrı bir bahis açmak gerekiyor.

Bu yazının somut konusu ise 15 günü geçmek üzere olan siyasetin FETÖ yapılanmasından temizlenmesi ile ilgili.Zaman zaman ucundan kenarından bir iki defa bu konuya değindik.

Fakat görülen o ki siyasetin bu yapıdan temizlenmesi ile ilgili yeterli iradenin ortaya konmadığı.

Açıklanan yöntemin ise gerçekçi bir sonuç üretmeyeceği kanısındayız.

Siyasetteki bu arınmanın sadece Ak parti değil tüm diğer partileri kapsaması gerekliliktir.

Hatta meclis dışı partilerinde bu süreci yaşamaları gerekmektedir.

Ak partinin FETÖ yapılanması ile ilgili başlatmış olduğu arınma sürecinde talimatların İl ve İlçe Başkanlıklarına bildirilildiği bu kademlerin de gerekli araştırmayı yapıp genel merkeze bildirecekleri açıklandı.

İlgili teşkilatlara bu bildirim dışında herhangi bir bilgi,kriter gönderildi mi bilinmiyor.

Muhatap alınan teşkilat yetkililerinin FETÖ apılanmasında bizzat bulunması hakinde bu arınmanın nasıl ve kim tarafından yapılacağı belli değil.Bu çakala tavuk emanet etmek gibi bir şeydir.

Genel Merkez yönetimi kendi içinden başlayarak böyle bir değerledirmeyi neden yapmamıştır.

Cemaat referanslı milletvekilleri,belediye başkanları,meclis üyeleri ile ilgili karar veren komisyon üyelerinin bir sorumluluğu olacak mıdır?

Yapılacak arınma işlemi eski görev almış vekil,bakan,belediye başkanlarını kapsayacak mıdır?

Bütün bu konular partililerin ve milletin beklentisi halindedir.

Bu arınma yapılırken medyaya ve kamuoyuna yansıyan bilgilerden faydalanılmalıdır.

Siyasilerin suç işledikleri bir alanı çağrıştırmıyor bu söylediklerimiz elbette.

İzah etmeye çalıştığımız şey bu yapıyla ilgisi,irtibatı,iltisakı bulunan siyasilerin bu saatten sonra siyasetten çekilmeleridir.

Başka bir şey tüm siyasileri ilgilendiren ve belli bir süreyle sınırlı olmak üzere bizzat kendilerinin şer yapısıyla ilgilerinin olup olmadığının beyan edilmesini istemek konusudur.Bizzat kendi iradeleriyle durumlarını ortaya koymalarına imkan da tanınmalıdır.

Mesela 17/25 Aralıktan sonra herhangi bir çalışma yapmayan bakanlıklar ve belediyelerin yetkilileri siyaseten sorumlu sayılmayacaklar mıdır?

İlgili siyasilerin hayatın olağan akışına uygun olmayan ekonomik sosyal faaliyetleri bu faaliyetlerin FETÖ yapısı ile irtibatı nasıl araştırılacaktır?

Telefon görüşmeleri HTS kayıtları,referans oldukları kişiler,ciddi sorumluluk doğurmasa da 17/25 Aralık öncesi durumlarıda dikkate alınmalıdır.

Bu durum acilen gerçekleştirilmelidir.Veya hemen elde edilen sonuçlar bir zamanlama ile karara bağlanmalıdır.

Siyasi yanım olarak aday adaylığı süreci geçirmiş biri olarak bizzat somut yaşadıklarım ve bir çok siyasetçi dostumdan dinlediğim vakalar mevcuttur.Bu açıdan seçim süreçlerindeki tanıtım dosyaları ve komisyonların değerlendirmeleri de incelenmelidir.FETÖ yapılanmasının himmet kısmında,temsil kısmında bulunan bir çok kişiye başta ilahi iradeye ters sonrasında fırsat eşitiliğine siyasi yarışın etiğine aykırı uygulamalara sebepler söz konusudur.FETÖ ile doğrudan ilgisi olmayan adaylar bir şekilde seçim finasmanını bu yapıldan sağladıklarına dair ciddi konuşmalar mevcuttur.

Millet bu yapı ile ilgili yürütülen çalışmanın bazı alanlarda göz ardı edilmesini gözden kaçırmaz ve bir şekilde değerlendirir.Sayısı az etkisi büyük bu şer şebeke tasfiye edilmelidir beklentisi boşa çıkmamalıdır.

Son söz olarak Ak Partinin bir aylık süreçte gerçekleştireceğini beyan ettiği bu süreçte bu yapı ile ilgili siyasilerin bir erdem göstererek gerçekleri kendilerinin beyan etmesi tavsiye edilir.Böylece azınlıkta olan bu şahıslar koca bir bünyenin büyük bir kısmını da töhmet altında bulundurmamış olurlar.

Kalın sağlıcakla.

Diğer Yazıları