Sıra Varlık Barışı'nda

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kamu alacak yapılandırması olan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun’u 19/08/2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş, varlık barışı hariç hükümlerinden faydalanma süresi 31 Ekim, 25 Kasım’a uzatılarak rekor başvuru ile süre sona ermiştir.

YAPILANDIRMA YASASI SONUCU

Maliye Bakanı Naci Ağbal Kanun'un sonuçları hakkında şu bilgiyi vermiştir:

“Kesinleşmiş kamu alacakları için 4 milyon 850 bin 430 mükelleften, 7 milyon 502 bin 657 adet başvuru dilekçesi alınmıştır. Yaklaşık 54 milyar lira yani 53 milyar 997 milyon 697 bin 132 lira alacak yapılandırılmıştır.

Bu sonuçları 2011 yılında uygulanan 6111 Sayılı Kanun’la mukayese ettiğimizde başvuru adedinde yüzde 68.5 oranında, yapılandırılan tutarda ise yüzde 99 oranında artış meydana gelmiştir.

Yapılandırma Kanunu’na başlarken yaptığımız tespitlere göre yaklaşık 6.3 milyon borçlumuz kanundan yararlanabilecek durumdaydı. Kanun kapsamında 4.8 milyon vatandaşımız borçlarının yapılandırılması talebinde bulunmuş, böylece borçlularımızın yüzde 76’sı borçlarını yapılandırmıştır. Bu oran 6111 Sayılı Kanun döneminde yüzde 46 mertebesindeydi. Yani 2011 yılında her 100 borçludan sadece 46’sı yeniden yapılandırma için müracaatta bulunmuşken bu defa şu anda uyguladığımız kanun çerçevesinde her 100 borçludan 76’sı borçlarını yapılandırdı, bu gerçekten bizim için son derece memnuniyet vericidir."

VARLIK BARIŞINDA SON TARİH 31.12.2016

Sıra aynı kanun kapsamında yer alan varlık barışında.

Ancak yapılandırma ve matrah artırımı kadar önemli olan varlık barışı bu iki konunun gerisinde kalmıştır. Ama herkesin bildiği üzere, burada süre sona ermedi. Son tarih 31.12.2016.

VARLIK BARIŞI

Hatırlayacağınız gibi, bu konuyu daha önce kaleme aldığım için tekrar etmeyeceğim. Ancak şöyle özetleyelim.

31/12/2016 tarihine kadar gerçek ve tüzel kişilerce, yurt içi ve yurt dışında bulunan

para,

döviz,

altın,

hisse senedi,

tahvil ve diğer menkul kıymetlerin

banka ve aracı kurumlara bildirilmesi, ayrıca yurt içi taşınmazların vergi dairelerine beyan edilmesi halinde, yapılan bu bildirim ve beyanlardan hareketle vergi incelemesi, vergi tarhiyatı, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacaktır.

VARLIK BARIŞINDA SÜRE UZATILMALIDIR

6736 sayılı yasanın getirdiği en önemli imkanlardan birisi de varlık barışı. Ancak gerek yapılandırma gerek se matrah artırımı mükelleflerin öncelikli gündemi olmuş, bu konu gölgede kalmıştır.

Zira yurtdışı varlıkların Türkiye’ye getirilmesine ilişkin tebliğ 2 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bu imkandan faydalanmak için herhangi bir vergi ödemeniz de gerekmiyor. İdare önceki uygulamalarında %2 oranında vergi alıyordu. Bütün bunlara rağmen, bu konuya yeterli ilgi gösterilememiştir.

Bu kapsamda beyan veya bildirim için son tarih 31.12.2016 dır.

Belirttiğim odaklanmalar nedeniyle bu sürenin en az 3 ay daha uzatılarak, yoğun kampanya ile azami fayda sağlanabilir.

BİR HATIRLATMA: Ekonomik Nöbette Yer Almak

Dikkatli okuyucularımız hatırlayacaklardır. 20 Ağustos tarihindeki yazımızın girişinde, daha o günden bu güne dair “Ekonomik Nöbette Yer Almak” başlıklı paragrafta ekonomik manipülasyonların başlayacağının işaretlerini vermiştim. Yazımda yer alan birkaç cümle şöyledir.

…..

Bu asil millet, vatan hainlerinin karşısında vatanımıza ekonomik anlamda gelebilecek tehditlere karşı da dik duruş sergileyecek ve ekonomik nöbette yerini alacaktır.

Maliye İdaresi bu yasayla ilgili adeta bir seferberlik başlatarak mükellefleri ekonomik nöbete davet etmeli, azami faydanın sağlanmasında aktif rol oynamalıdır.

….

Bu davetimiz devletimizin en üst seviyesinde karşılığını buldu. Zira Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Aralık’ta yaptığı açıklamaların bir bölümü şöyledir:

“Döviz bir baskı aracıdır ve bu döviz karşılığı olmadan bastırılan para ve karşılığı olmadan bastırılan bu parayla da yüz milyarca dolar birilerine akmaktadır; mesele bu. Bir defa bizim bunu çözmemiz lazım. Niçin yastığının altında bu karşılığı olmayan parayı saklayacaksın? Gelin bu parayı millî paramıza çevirelim. Millî değerlerimize sahip çıkacağız, dem bu dem, zaman bu zaman. Gelin şu anda dolarınız, avronuzu TL’ye çevirin. Bizi yıkmak, bizi mahkûm etmek isteyenlere karşı yastığımızın altındaki parayı TL’ye çevirmeliyiz”

“Türkiye nasıl 2008 krizini diğer ülkelere göre çok rahat atlatmışsa, inşallah çok daha kısa sürecek bu çalkantılı dönemi de geride bırakacaktır”

“Türk Lirası üzerinden yapabileceğimiz işlemleri, kiralamaları, alımları ki devlet olarak da Cumhurbaşkanlığında yaptığımız ekonomi zirvesinde onu da karara bağladık, yapılabilecek tüm ihaleleri TL üzerinden bu şekilde gerçekleştireceğiz. Böylece ihalelerde de bir dönüm noktasını başlatmış olacağız. Alımları neden döviz üzerinden gerçekleştirip kendimizi niye dolara, avroya bağımlı hâle getirelim? Artık böyle bir döneme girelim. Neden yastık altında atıl hâlde duran ziynet eşyalarını, dövizleri, altınları ekonomimize kazandırmayalım? Bunun da adımlarını atalım.”

“Faiz meselesini çözmemiz gerekiyor. Yalnızlığımı biliyorum; ama mücadelemi sürdüreceğim, kararlıyım.”

“15 Temmuz’da nasıl el birliğiyle demokrasimize, özgürlüğümüze, geleceğimize sahip çıkmışsak, şimdi de ekonomimize sahip çıkma zamanıdır. Gün, laf söyleme değil harekete geçme zamanıdır. Gün, Türkiye’nin ekonomi seferberliğine köstek değil destek olma zamanıdır”

Evet hadise yeterince açık.

15 Temmuz’da kalkışılan girişime nasıl milli duruş sergilemiş isek, bugün de aynı duruşu ekonomik olarak sergilemenin tam zamanı. Şahsen tüm mali işlemlerimin TL olduğunu belirterek bu nöbette yerimi aldığımı da belirteyim.

Milletimizin bu davete gönülden destek vereceğine inancım tamdır.

Ancak ekonomi kurmayları da reel sektöre ilişkin hamlelerinde daha radikal tedbirler alarak bu duruşu taçlandırmalıdır.

Gün ekonomik nöbette yer alma günüdür.

HAS SÖZ

Bu vɑtɑn toprɑğın kɑrɑ bɑğrındɑ, sırɑ dɑğlɑr gibi durɑnlɑrındır. Bir tɑrih boyuncɑ, onun uğrundɑ, kendini tɑrihe verenlerindir. (Orhɑn Şɑik Gökyɑy)

Diğer Yazıları