Silah kime helal, kime haram?

Mete Yarar

Mete Yarar

Ben herkesin konuştuğu " TIR" mevzusundan başlayarak konuya girmeyeceğim tabiri caizse bodoslama SURİYE ve IRAK sorunu ile girmeyi tercih edeceğim. Soru sorarak konunun anlaşılması çok popüler olduğundan bende soru soracağım.
1. Sizce Suriye ve Irak topraklarında kimlere silah göndermek helal veya haramdır?
2.Hangi gruplar sizce terör listesinde yer almakta veya terörist nitelemesini hak etmektedir?
3.Suriye ve Irak ta bugün yaşanan sorunların ana sebebi olarak hangi ülke veya ülkeleri görmektesiniz?
4.Suriye ve Irak'ta yaşanan iç savaşın bir mezhep ve etnik savaşa dönüştüğünü düşünüyor musunuz?
5.BM dahil olmak üzere güvenlik konseyinin beş daimi üyesinin bu sorunların çözümünde adil ve tarafsız olduklarını kanaatti sizde uyandı mı?
6.Suriye ve Irak'ta bütün grupların bir şekilde etnik veya mezhepsel soykırım yaptığını düşünüyor musunuz?
7.Suriye ve Irak iç savaşının sonuçlarının Türkiye'yi etkileri ne olacaktır?
8.Türkiye bu savaşların içerisinde lojistik veya askeri anlamda belirleyici bir ülkemidir? Bu sorunun devamı olarak askeri anlamda hangi ülkeler bu iç savaşın parçasıdır?
9.Bu iç savaş için gereken günlük mühimmat ihtiyacının ne olduğu konusunda bir fikriniz var mı bir tahmin yapabilir misiniz?
10.Suriye ve Irak'ta yaşayan yaklaşık 40 milyon insandan ( göç miktarı bilinmemekte )kaç tanesi bir silaha sahiptir veya savaşın parçası olmuştur?
11.Savaşın ortasında kalan insanların hayatta kalması için güvenli bölge, BM müdahalesi, kitlesel olarak yer değiştirme veya silahlandırma seçeneklerinden hangilerini insani olarak buluyorsunuz?
12. Türkiye'nin Bosna, Bulgaristan, Kıbrıs,Azerbaycan da yaptığı yardımlar ve büyüklükleri hakkında bilgi sahibi misiniz?
İşin belki en can alıcı son sorusu olarak şunu sormak istiyorum "TIR" tartışmasında siz gerçekte neyi tartışıyorsunuz.Şu yukarda sorduğum soruları bir kendi içinizde veya etrafında tartışın hemen dönüp bende ikinci yazımı yazacağım.
Herkes TIR konusu üzerinden başka bir şeyi tartışıyor veya hedefliyor. Çünkü hepimiz ideolojik yarılmanın ortasında ayrıca vicdani yarılmayı da yaşıyoruz. Herkesin aydını kendisine uygun cevapları veriyor ve biz TIR konusunu tartışıyoruz.
Asıl tartıştığımız konunun Tanrıyı oynamak olduğunun farkında bile değiliz. Kimin eline silah vermenin helal olduğuna karar verirken aslında kimin ölmesi gerektiğine de karar verdiğimizin farkında bile değiliz.
Şimdi 40 milyon masum sivil insan içinden kimlerin yaşaması gerektiği ile ilgili olarak seçiminizi yapın….
Bu soruların cevabını tek tek yazınca çok şaşıracaksınız. Yarını bekleyin.

Diğer Yazıları