Shakhtar Donetsk'in kadrosunda kimler var?

Beşiktaş Şampiyonlar Ligi'nde bir üst tura lider olarak çıkan ilk Türk takımı oldu. Shakhtar Donetsk, temsilcimiz Beşiktaş'ın muhtemel rakiplerinden biri oldu. Temsilcimiz Beşiktaş da, mücadele ettiği G grubunda oynadığı 6 maçta 4 galibiyet ve 2 beraberlik alarak 14 puan topladı ve Şampiyonlar Ligi'nde gruptan lider çıkan ilk Türk takımı oldu. Grup aşamalarının tamamlanmasıyla gruptan birinci ve ikinci olarak çıkan takımlar belli oldu. Beşiktaş'ın muhtemel rakiplerinden biri olan Shakhtar Donetsk vatandaşlarımız tarafında merak ediliyor. Peki, Beşiktaş'ın rakiplerinden biri olan Shakhtar Donetsk'in kadrosunda kim var? Liginde kaçıncı? Shakhtar Donetsk'in takım değeri ne kadar? Beşiktaş'ın rakibi kim oldu? Detaylar haberimizde...

Beşiktaş Şampiyonlar Ligi'nde bir üst tura lider olarak çıkan ilk Türk takımı oldu. Shakhtar Donetsk, temsilcimiz Beşiktaş'ın muhtemel rakiplerinden biri oldu. Temsilcimizin muhtemel rakiplerinden biri olan Shakhtar Donetsk, vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki en büyük organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi'nde kura çekimi heyecanı bugün yaşanıyor. Temsilcimiz Beşiktaş'ın da rakibinin belli olacağı kura çekimi öncesinde futbolseverler nefesini tuttu. Peki, Beşiktaş'ın rakiplerinden biri olan Shakhtar Donetsk'in kadrosunda kim var? Liginde kaçıncı? Shakhtar Donetsk'in takım değeri ne kadar? Beşiktaş'ın rakibi kim oldu? Detaylar haberimizde...

agnaergjnerghje

SHAKHTAR DONETSK KADROSU

shaktar_donetsk

SHAKHTAR DONETSK BİLGİLER

FC Shakhtar Donetsk, Ukrayna Süper Ligi’nde mücadele eden ve Ukrayna’nın Donetsk şehrini temsil eden bir futbol kulübüdür. 1936 yılında, Donetsk’te kurulan Shakhtar, 2004 yılı sonrası elde ettiği başarılarla Ukrayna ve Avrupa futboluna damga vurmayı başarmıştır. Bundan yaklaşık 78 yıl önce kurulmuş olan kulüp, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından ciddi bir yükselişe geçmiştir. Shakhtar’ın sahibi, milyarder Rinat Akhmedov’dur ve kulübün bütün finansal yükünü sırtlamaktadır. Shakhtar maçlarını, yapımı 2011’de tamamlanan Donbass Arena’da oynamaktadır. Stat son derece modern olup, 52,187 koltuk kapasitesine sahiptir. 2004’te Shakhtar Donetsk ciddi bir proje ile yola çıkmış ve bu projenin hayata konmasıyla beraber gerek ulusal gerek de kıtasal başarı kaçınılmaz olmuştur. Bu anlamda Shakhtar’a Ukrayna’nın Porto’su gözüyle bakılmaktadır.

2004 yılında, Beşiktaş’ın kovduğu Mircea Lucescu ile sözleşme imzalayan Rinat Akhmedov, kulübü Rumen hocaya teslim ederken başarının geleceğinden emindi. Lucescu’ya maddi ve manevi açıdan sonsuz kredi sağlayan başkan Akhmedov, 2005 yılında Shakhtar’ın şampiyon olmasında Mircea Lucescu ile beraber büyük bir rol oynamıştır. Sonraki yıllarda da Lucescu’nun arkasında duran Akhmedov, Shakhtar için kilit bir isim olmuştur. Shakhtar, Sovetler Birliği’nin dağılmasının ardından 2001, 2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 yıllarında Ukrayna Ligi’ni tam 9 kez kazanma başarısı göstermiştir. Bunun yanı sıra 1995, 1997, 2001, 2002, 2004, 2008, 2011, 2012, 2013 yıllarında da 9 kez Ukrayna Kupası’nı müzesine götüren Shakhtar Donetsk, 2009 yılında da UEFA Kupası’nı kazanarak Ukrayna futbolunun çıtasını iyiden iyiye yükselten bir kulüp olarak kayıtlara geçmiştir. Shakhtar’ın elde ettiği bu zaferler Ukrayna’nın bir diğer marka kulübü olan Dynamo Kyiv’i geçmesine halen yetmese de aradaki fark kısmen de olsa kapanmıştır.

Domestik bazda elde edilen 9’ar Ukrayna Ligi şampiyonluğu, ve Ukrayna Kupası zaferlerinin yanı sıra 6 kez de Ukrayna Süper Kupası kazanılmış ve Shakhtar müzesini hızla dolduran bir kulüp haline gelmiştir. Domestik bazda elde edilen kupalar her ne kadar çok olsa da kulübün en büyük başarısı olarak 2009 yılında elde edilen UEFA Kupası gösterilmektedir. Shakhtar, aynı zamanda UEFA Kupası’nın UEFA Avrupa Ligi’ne dönüşmeden önceki son sahibi olarak da kayıtlara geçmiştir. Mircea Lucescu yönetimindeki Shakhtar, 2009’da bu zafere İstanbul Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda Almanya’nın Bundesliga ekiplerinden Werder Bremen’i 3-2 yenerek ulaşmıştır. Shakhtar, Sovyetler Birliği dağılmadan önce, herhangi bir lig şampiyonluğu yaşamasa da 4 kez Sovyetler Kupası’nı 1 kez de Sovyetler Süper Kupası’nı kazanma başarısı göstermiştir.

Ford-Champions-League_2_1

UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİ

UEFA Şampiyonlar Ligi (İngilizce: UEFA Champions League) veya kısa kullanımıyla Şampiyonlar Ligi, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından her yıl düzenlenen ve UEFA'ya bağlı birinci liglerdeki takımların mücadele ettiği uluslararası futbol turnuvası. UEFA üyesi her ülke şampiyonunun (bazı ülkelerde ilk birkaç sırada yer alan takımların) katıldığı organizasyon, Avrupa'daki en prestijli turnuva konumundadır.

1955'te Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla, çift maçlı eliminasyon sistemiyle düzenlenmeye başladı. Bu dönemde şampiyonaya yalnızca, önceki sezonda ülkesinin en üst seviye ligini şampiyon olarak tamamlamış takımlar katılabilmekteydi. 1991-92 sezonuyla birlikte format değişikliğine gidilerek lig usulüyle düzenlenen grup aşaması da turnuvaya eklendi. 1992-93 sezonuyla birlikte organizasyonun adı günümüzdeki şekliyle değiştirildi. 1996-97 sezonuyla birlikte ülke şampiyonlarının yanı sıra, ülkelerin UEFA sırasına göre liglerini şampiyonun ardında tamamlayan bazı takımlar da turnuvaya katılmaya başladı. Günümüzde, bir sezonda aynı ülkeden en fazla beş takım mücadele edebilmektedir. Ligdeki pozisyonu gereğince Şampiyonlar Ligi'ne katılan takımların ardındaki takımlar ise, Şampiyonlar Ligi'nin bir alt seviyesi olan UEFA Avrupa Ligi'ne katılabilmektedir.

Günümüzdeki formata göre turnuvanın bir sezonu temmuz ortalarında başlar. Çift maçlı eliminasyon sistemiyle gerçekleştirilen üç ön eleme turu ve bir play off turu sonrasında, lig usulüyle oynanan grup aşamasına geçilir. 22 takım direkt olarak grup aşamasında turnuvaya dahil olurken, önceki turlardan gelen 10 takımın eklenmesiyle toplamda 32 takım bu aşamada yer alır. 4'er takımdan oluşan 8 grupta oynanan maçlar sonucunda, gruplarını ilk iki sırada tamamlayan takımlar bir üst tura yükselir, üçüncü sıradaki takımlar ise UEFA Avrupa Ligi'ne gider. Çift maçlı eliminasyon sistemiyle oynanan eleme aşamasındaki maçlar sonunda, mayıs ayında oynanan tek ayaklı final maçıyla birlikte sezon tamamlanır. Şampiyon olan takım, UEFA Süper Kupası ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda mücadele etmeye hak kazanır.

Şampiyonlar Ligi'nde bugüne kadar 10 farklı ülkeden 22 farklı takım şampiyon oldu, 12 takım ise birden fazla şampiyonluk yaşadı. Kazandığı 12 şampiyonlukla en çok şampiyon olan takım Real Madrid iken, İspanya takımları toplamda kazandığı 17 şampiyonlukla turnuva tarihinin en başarılı ülkesidir. Real Madrid, kupanın ilk beş sezonunda üst üste şampiyon olarak en uzun şampiyonluk serisini elde etmiştir. Organizasyonun tamamlanan son sezonu olan 2016-17 sezonunda ise şampiyonluğa Real Madrid ulaşmıştır.

Shakhtar Donetsk'in kadrosunda kimler var? ile ilgili etiketler Shakhtar Donetsk kadrosu takım değeri ne kadar
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.