Serdar Turgut Habertürk'ün Washington Temsilcisi oldu / ÖZEL HABER

Bir ilk haber yine Sayım Çınar’ın söyleşisiyle veriliyor... Sayım Çınar Habertürk'ün yeni Washington Temsilcisi olan Serdar Turgut ile konuştu, ortaya politika ve mizah dolu bir söyleşi çıktı.

Röportaj: Sayım Çınar / sayi̇mci̇nar@gmai̇l.com

ERDOĞAN’I GERÇEKÇİLİKTEN UZAKLAŞTIRMAYA KİM ÇALIŞIRSA VATAN HAİNİDİR!

- Habertürk Washington temsilcisi oldunuz. Hayırlı olsun.

Kısmet ederse 1 Mart’ta gidiyorum, 15 gün sonra da başlarım, resmi olarak Nisan başı. Köşem devam edecek. Eskiden Hürriyet’te yaptığım gibi mizah yazmaya devam, bir yandan da haberler geçeceğim. Washnigton’ı iyi biliyorum. Kaynaklarım oluşmuş durumda. Etkili insanları tanıyorum.

- Büyük bir değişim yaşanıyor Amerika. Trump dönemine dair ne dersiniz?

İngilizce bir kavram, reality check, gerçeklik kontrolü. Her liderin başında bu var. Bazı liderler çıkıp güçlü kişilikleriyle bir şeyler söylüyor, ajitasyon yaşanıyor, sonra da hayatın gerçekleri başlıyor. Bazı şeyleri imzaladı, sonra yargıdan geri döndü Trump’ın kararları. O kontrolü yapmadan olmuyor. Suriye’de başta çok büyük hatalar yapıldı, sonra Erdoğan o hatadan döndü. Trump yanındaki şahin grubundan uzaklaşır ya da az dinlemeye başlar gibi geliyor bana ileriki dönemde.

f4rlkg456hy

“HİÇBİR ÜLKE SAVAŞI İSTEMEZ, KURULU DÜZENİN BOZULMASINI İSTEMEZ.”

- Tüm dünyada güvenlik sistemleri daha da hızlı çalışıyor. Metrolarda, yollarda, askerler var, polisler var.

Herkes de buna onay veriyor. Komplo teorileri var. Hıristiyanlık söylemi içinde nihai armageddon söylemi var. Buna inanıyor bir takım liderler. Şeytanla savaşmak, birlik olmak, İsrail’deki armageddon bölgesinde kötü güçlerle savaşmak… Gerçeğe gelirsek… Hiçbir ülke savaşı istemez, kurulu düzenin bozulmasını istemez. Büyük paralar söz konusu. Özellikle Amerika derin devleti istemez. Eli silahlı değildir derin devlet, geleceği iyi yorumlayan, orta yolu bulmaya çalışan, makul insanlardır. Georgetown’da bu görüşmeler yapılıyor. Hem demokratlar hem cumhuriyetçiler var. İngiltere’ye giderken acaba parlamentoda konuşmalı mı diye düşünüyorlar Trump için, böyle bir sistem olamaz. Biz yabancılarla yaklaşımı ülkeye zarar verir, çünkü ülke bu yabancıların omuzlarında yükseldi. Redneck denilen bir kesim buna inanıyor olabilir ama genel bu değil.

- Türkiye’nin Ortadoğuda gücü arttı mı? Rusya ile ilişkiler başka bir boyuta girdi. Düşmanı bol bir ülke.

Güçlü ülkeler böyle olur. Doğru olanı yapıyor Türkiye son zamanlarda. Kendi tercih ettiği insanlarla ilişkiler kuruyor. Türk Amerikan ilişkileri daha iyiye gidecek.

- Referandum geliyor bir yandan, ki taraf da görüşlerini paylaşıyor. İrfan Değirmenci’nin işine son verildi. Medyayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Gazetecilerin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben mizah yazarıyım kendi adıma. Ciddi bir şey söyleyeceksem bu ciddi bir yazıdır diyorum. Oyumu açıkladım ve çok tepki aldım. Yanlışsa da yanlış. Demokrasi iddianız varsa, yeni anayasayla devam edecekse bu, açıklarım görüşümü. İnancımı açıklarım, oyumu açıklarım, anayasa bana bu imkanı veriyor.

* “PAHALI YEMEKLERİ SEVERİM, BUNUN İÇİN BİRİNİN ISMARLAMASI LAZIM.”

- Daha gündelik konulara gelirsek… Yemekle özel bir ilişkiniz olduğunu biliyorum.

Pahalı yemekleri severim, bunun için birinin ısmarlaması lazım.

- Sushi yazıları yazdınız, gurme yazıları yazdınız. Nasıl görüyorsunuz Türkiye’de oluşan sushi kültürünü?

Türkiye’de sushi kültürü gelişti ama dağıtımda sorunlar var. En iyi ton balığı en iyi şeflere gider, bize en kötüsü geliyor, çünkü ona göre şefimiz yok. Türkiye’de yediğim sushilerin kalitesi düşük. Standart yok. Udonya güzel Türkiye’de, çok canım isterse bastırmak için giderim.

- İlk beş restoranınız hangileridir?

İlk beşi söyleyemem, sürekli yeni yerler keşfediyorum. Bir arkadaş grubumuz var. O insanlarla her hafta ayrı bir yerde yemek yiyoruz. Bu ortamda dışarı çıkmak gerekiyor, restoranlara gitmek gerekiyor.

- Edebiyatı takip ediyor musunuz?

Eksikliğimdir. Orhan Pamuk’u okudum bir süre. Kendi edebiyatımızı bilmeliyiz ama ben Amerikan edebiyatını biliyorum daha çok, onun uzmanıyım. Philip Roth okurum. Zaman alır, zordur ama haz alıyorum.

gtrkjnh65j

- Önümüzdeki süreçte medya neye dönüşecek? Her şey değişiyor sonuçta.

Medyaya güven artacaktır bence. Bütün yaşadıklarımıza rağmen merkezde durmaya çalışanlar kazanacak. Güven tırmanışı yaşanacak bence referandumdan sonra.

- Geçenlerde Ahmet Hakan ile ilgili bir yazı yazdınız, oldukça mizahiydi.

Bir tepki gelmeyeceğini biliyordum Ahmet’ten, sevdiğim insanlara takılırım. Ertuğrul, karım… Söylediklerimin de teorik geçerliliği var. Kalıcı olmasını istiyorum. Rekabet gerekiyor, yazarlığı zaten iyi gidiyor.

* “ÇİRKİN OLDUĞUM İÇİN HERHALDE TUTUNAMIYORUM TELEVİZYONDA.”

- Televizyonda tam anlamıyla kalıcı olamadınız.

Çoğu programımı ben hazırladım, ben sundum, reytingleri iyiydi, sonra iptal edildi. Geçenlerde yine oldu, Yeni Medya diye bir program yapıyordum, o da iptal edildi. Teknolojiyle ilgili bir programla kaç kişi ilgilenecek? Niş bir kitle sonuçta. Çirkin olduğum için herhalde tutunamıyorum televizyonda. Esin Övet’le de programımız öyleydi. Çok meşhur diye getirirdi birini, ben o an tanışıyordum. O da iddialı bir işti.

- Sosyal medya ile ilişkiniz nasıl?

Çok takip etmiyorum. Çıktım bir ara, takip etmiyorum. Yazılarımı en azından paylaşmak için açık tutuyorum.

gtrlhgtrhj

- 2017 kötü olacak deniyordu, şimdi biraz daha dengeli.

Türkiye deyince x faktörünü düşünmek gerek, bize özgü bir durum var. Krize gireriz, krizden çıkarız bu sebeple. Borsa da keza öyle. Almanya bizim sürecimizden geçse tamamen mahvolurdu. Türkiye ise hala ayakta. Hiç kötümser değilim. Terörü halledersek çıkış başlar ve devam eder.

- Trump’ın seçileceğini de ilk siz söylediniz.

Evet. Başkan olursa Erdoğan, ya da şu anki konumuyla, birbirlerini çok iyi anlayacaklar. Sol yanlış yapıyor. Kötü davranıyorlar, ülkeye zarar veriyorlar. Erdoğan ise gerçekçi davranıyor. Onu bu halinden uzaklaştıran herkes vatan hainidir. Bunu CHP için de söylüyorum. Gerçekçi olan, makul olan bir Erdoğan’ın Türkiye’ye büyük faydası olacaktır. Türkiye, Rusya ve ABD bir araya gelirse, Suriye sorunu da, her sorun da ortadan kalkar.

Serdar Turgut Habertürk'ün Washington Temsilcisi oldu / ÖZEL HABER ile ilgili etiketler Serdar Turgut Habertürk Washington Sayim çınar irfan değirmenci
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.