Reis kadar taş düşsün başınıza!

Ahmet Tezcan

Ahmet Tezcan

Şimdikine benzer bir ortamdı yine. O zaman da, bu zamandaki isimler, o hep belli isimler, birbirlerine girmişlerdi. “Reis” nidaları havalarda uçuşuyordu.

Erkeği üzerinden birbirlerine hayız bezlerini sallayarak nisbet yapan kenar mahalle karıları gibiydiler.

Daynamamış bir tweet sallamıştım:

“Reis kadar taş düşsün başınıza, utanmazlar!”

Nerden çıktıysa bu Reis lafı?

Cumhurbaşkanı, Belediye Başkanı iken yakın arkadaşlarının, ahbaplarının, dostlarının kendisine hususi görüşmelerinde kullandıkları sıfatı, genel ortamda ilk kim kullandıysa onun başına düşsün taş!

Bir zamanlar “Büyük Usta” lafı çıkarmışlardı da, adamcağızın başına gelmeyen kalmamıştı.

İkaz ikaz üstüne, nihayet yasaklandı ve sonra unutuldu. Daha doğrusu Reis sıfatını uyduran ve bu sıfat üstünden aynî, nakdî ve itibârî rant ile nemâlanan gerzekler tarafından unutturuldu. Şerden de hayır doğar ama her hayrın doğuşunu şerre yükleye yükleye memleketin şirâzesi kaydı, artık yeter!

Nedir bu Reis?

“Abi” diyordu sokaklarda meydanlarda millet, neyinize yetmedi?

Abi sıfatı üzerinden rant devşirilmez tabi, hava basılmaz, adam tehdit edilmez, edilirse çocukçadır, “Seni abime söylersem görürsün” sallamasının tebessüm dışında etkisi olmaz.

Ama Reis öyle mi ya?

Reis dedin mi akan sular durur, tahsilat makbuzuna bile gerek kalmaz! Öyle mi?

Bilmem kaç bin yıllık devlet geleneğiyle uzaktan yakından alâkası olmayan, son dönem çete ağzını siyaset sözlüğüne sokan, bu sinsi, bu ahlâksız, bu alçakça mafyavâri vasfediş öyle iğrenç bir koku yayıyor ki gök çatlasa şaşmamalı!

Devlet yönetiminin başında, milletin oyu ile seçilip gelmiş ve hem yerel hem genel sıfatı Cumhurbaşkanı olan zâta Reis demenin mânâsı ne?

Ne demeye çalışıyorsunuz siz?

“Bak ben ona Reis diyorum, o kadar yakınım yani, yakarım!”

Bunun dışında var mı bir anlamı? Bunun dışında bir anlam çıkıyor mu?

Ona Reis dediğiniz zaman sevginizi izhâr etmiş olmuyorsunuz, ona iftira ile kendi çetecilik hevesinizi ilân ve itiraf etmiş oluyorsunuz!

Ahmaklığınızı haykırmış oluyorsunuz yani!

Reis kadar taş düşsün başınıza hakikaten! Bütün reislerin adedince taş düşsün hem de!

“Cumhurbaşkanı’nın eski tabiri Reis-i cumhur idi, biz onun kısaltılmışını kullanıyoruz!” türünden maval ve masallar okumayın, kimseyi inandıramazsınız!

Böylesi pespaye çete ağzıyla konuşup önünüzde engel gördüklerinizin çetelesini tutarak, televizyon ekranlarında yahut gazete ve internet köşelerinde vehimden ibaret güç şehvetinin ihtilaçlarıyla tehditler şantajlar savururken, araya sokuşturduğunuz Reis sıfatıyla, bu ülkenin Cumhurbaşkanını bir arabesk mahalle mafya babası derekesine sürüklüyorsunuz, fakat kendinize gelince müslümanın, islâmcının önde gidenisiniz öyle mi?

Hem de o ağızla!

İslâm insan içindir, kişi edebi varsa insandır, edebi yoksa ona beşer bile denmez!

İslâm haddini bilen, kendisini edeple zapteden, hür insanlar içindir!

Gölgelerin gücü adına nârâ atıp, kalem kıran çizgi filim karakterlerine göre değildir.

Bu kadar hatır yıkıp gönül kırdıktan, ortamı kubûra çevirdikten sonra siz, kalem değil, olsa olsa gerdan kırarsınız ancak!

O kadar!

Yazıklar olsun Leylâ!

Diğer Yazıları