Ramazan Kadirov kimdir?

Çeçen lider Ramazan Kadirov, "Kendimi çok ayrıcalıklı hissediyorum, ABD bana ne kadar da çok ödülü layık gördü. Fakat endişe etmesinler, henüz ABD topraklarına ayak basmam yönünde bir talimat almadım" dedi. ABD'nin kendisini Magnitskiy Listesi'ne dahil etmesinden gurur duyduğunu söyleyen Rusya'ya bağlı Çeçenistan'ın lideri Ramzan Kadirov, tehditvari bir açıklama yaptı. Peki, Ramazan Kadirov kimdir? Nereli? ABD için ne söyledi? Detaylar haberimizde...

Ramazan Kadirov kimdir? Kadirov, ABD'nin kendisi dahil 5 Rus vatandaşını daha yaptırım listesine dahil etmesine alaycı bir dille karşılık verdi. Spor salonunda çektiği bir video ile Instagram hesabından açıklama yapan Kadirov, böylece kendisini 'çok seçkin' hissettiğini belirtti. Peki, Ramazan Kadirov kimdir? Nereli? ABD için ne söyledi? Detaylar haberimizde...

kadirov_kimdir

RAMAZAN KADİROV KİMDİR?

Ramazan Kadirov, Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'ın üçüncü devlet başkanı.

Çeçenya Cumhuriyeti'nin ikinci devlet başkanı Alu Alkhanov'un ölümünden sonra Vladimir Putin'in desteği ile Çeçenya Cumhuriyeti devlet başkanı olmuştur. Devlet başkanı olmadan önce başbakanlık görevini de yapmıştır. Birinci Rus - Çeçen Savaşı'nda babası Ahmet Kadirov ile Ruslara karşı direnmiş, İkinci Rus - Çeçen Savaşı'nda ise Rusların yanında yer almıştır. 2004 yılında Vladimir Putin tarafından Rusya Federasyonu Kahramanlığı Madalyası verilmiştir ayrıca Ramazan Kadirov FK Terek Groznıy spor kulübünün başkanlığını yapmaktadır. Kadirov evli ve sekiz çocuk babasıdır.

"ABD TOPRAKLARINA BASMAK İÇİN TALİMAT ALMADIM"

Kadirov videoda, "Magnitskiy Listesi… Bu benim insan haklarını ihlal ettiğim anlamına geliyor. Zavallı Amerikalılar! Küçük ama gururlu Çeçenistan ülkenin tamamına rahat vermiyor. Bana karşı yaptırım getirmişler. Kendimi çok ayrıcalıklı hissediyorum, ABD bana ne kadar da çok ödülü layık gördü. Fakat endişe etmesinler, henüz ABD topraklarına ayak basmam yönünde bir talimat almadım" dedi.

"ABD'YE GİTMEYECEĞİM"

Videonun yanı sıra yaptığı yazılı açıklamada da "Daha önce de demiştim, şimdi de tekrar ediyorum: Bana ABD'nin tüm döviz rezervlerini ödül olarak verseler bile ABD'ye gitmeyeceğim" ifadelerini kullanan Kadirov, yaptırım listesine dahil edilmesinin nedeninin insan haklarını ihlal etmesi değil, 'çoğu ABD özel servisinin evlatlığı olan' teröristlerle mücadele etmesi olduğunu vurguladı.

Kadirov ayrıca, "ABD istihbarat birimlerini rahatsız ettiğim için gurur duymalıyım. Yaptırımların insan hakları ihlali ile bağlantılı olduğunu söylüyorlar. O zaman neden listeyi doldurmak için Beyaz Saray'daki ve Pentagon'daki insanların peşine düşmüyorlar?" ifadelerini kullandı.

"BENİM LİSTEM ABD'NİN KANLI EYLEMLERİYLE DOLU"

Kadirov, ABD'nin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, açıklamalarını "Amerikan yerlilerinin, milyonlarca Afrikalı kölenin katledilmesini, Hiroşima ve Nagasaki kurbanlarını, ölen milyonlarca Vietnamlıyı, Son My köyünü, Afganistan'ı, Irak'ı, Libya'yı, Belgrad'ı unuttunuz mu? Benim listem ABD'nin kanlı eylemleriyle dolu. Peki ya çanlar kimin için çalıyor? Çeçenistan'da barış ve istikrar hakim, ABD ise tüm dünyayı kana buluyor" sözleriyle sonlandırdı.

ABD'nin 14 Aralık 2012'de kabul ettiği Magnitskiy Yasası, insan hakları ihlaline karıştığı iddia edilen Rus vatandaşlarına yönelik vize yaptırımlarını öngörüyor.

AeAenistan

ÇEÇENİSTAN

Çeçen Cumhuriyeti, yaygın olarak bilinen şekliyle Çeçenistan, Rusya'nın federal yapılanmalarından biridir. Doğu Avrupa'nın en güney kısmındaki Kuzey Kafkasya'da bulunur ve Hazar Denizi'nin 100 kilometre dahilindedir. Cumhuriyetin başkenti Grozni şehridir. 2010 Nüfus Sayımı'na göre; büyük çoğunluğu Çeçen ve belirgin bir Rus azınlığa sahip 1,268,989 kişilik nüfusu vardır.

COĞRAFYA

Kuzeybatısında Rusya Federasyonu’na bağlı Stavropol Kray, doğusunda ve güneyinde Dağıstan ile Gürcistan, batısında İnguşya ve Kuzey Osetya yer alır. Çeçenya’nın güneyi tamamen dağlıktır. Bu dağlar batıdaki Nazrani’den başlayıp doğudaki Gerzel-dola kadar uzanır. En batı uçta bulunan Stolovaya dağından İtumgalla’ya kadar uzanan sıradağlar Taşlır Dağları (Thulgandagghaş) adını alır. Taşlık sıradağlarının kuzeyinde Sunzha (Sunja) sıradağları adı verilen dağlar vardır. Onunda kuzeyinde Terek sıradağları bulunur. Sunzha sıradağlarının arasından dikine Terek Nehrinin Sunzha koluna bağlı büyük çaylar akar. Dağlardan daha çok sözü edilmesi gerekenler Çeçenya’nın güney sınırını oluşturanlardır. Batıdan doğuya doğru sınır boyunca uzanan büyük dağlar, Kafkas sıradağlarının birer tepeleri olarak kabul edilebilir:

Stovolaya Dağı - 2993 m
Şan Dağı - 4451 m
Hahalgi (Xaxalgi) - 3032 m
Tebulosynta (Tuloy Lam) - 4493 m
Diklosmta (Dikaluoy Lam) - 4285 m
Cobolgo Dağı - 2725 m

Ramazan Kadirov kimdir? ile ilgili etiketler ABD ramazan kadirov kimdir nereli
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.