Prof. Dr. Kaya: Almanya’daki seçimler bittikten sonra hava yumuşar/SuperHaber Özel

Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya, en son kertede AB ile müzakerelerin durdurulacağı kanaatinde olmadığını belirtti.

AP, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısında bulundu. Avrupa Parlamentosu, Temmuz ayında da aynı çağrıda bulunmuştu. Konu ile ilgili olarak SuperHaber’den Arzu Erdoğral’a konuşan Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya, Almanya’daki seçimler bittikten sonra ortalığın durulacağını söyledi.

272-GAA_DANAMAAA-Prof.-Dr.-Ayhan-Kaya

SEÇİMLER BİTTİKTEN SONRA HAVA YUMUŞAR

Kaya şu ifadeleri kullandı:

Avrupa Birliğinin lokomotifi konumundaki Almanya biliyorsunuz müzakerelerin durdurulması yönünde bir talepte bulundu komisyona. Bu tabi Avrupa Parlamentosuna da aksetti. Orada zaten daha önceden müzakerelerin durdurulmasına yönelik bir hava da söz konusuydu. Ama öbür taraftan da diğer AB üyesi ülkeler müzakerelerin devamı yönünde açıkça beyanlarda bulundular. Özellikle Macron yaptığı açıklamada müzakerelerin devamını istiyor. Yani benim görebildiğim kadarıyla nasıl Türkiye’de yaşanan birtakım gelişmeleri iç siyasetle anlamlandırmaya çalışıyorsak Almanya’da da birkaç hafta içerisinde olacak olan seçimler burada çok önemli. Gerek Merkel olsun gerek Schulz gerek Gabriel olsun iç siyaset malzemesi olarak kullanıyorlar. Seçimler bittikten sonra ben havanın daha yumuşayacağı kanaatindeyim. Çünkü AP ve AB komisyonu özelikle bu konuda çok hassas ve ısrarlı. Müzakerelerin mutlaka devam etmesi ve sivil toplumun güçlendirilmesi bağlamında Türkiye aktarılan kaynakların devam etmesi yönünde bir eğilimleri söz konusu. Benim yaklaşımım Almanya’daki seçimler bittikten sonra ortalığın biraz daha durulacağı yönünde.

AP’NİN ALDIĞI KARARLARIN BİR BAĞLAYICILIĞI YOK

“Biliyorsunuz Almanya ile Fransa şu an çok iyi anlaşıyor. Ama Fransa müzakerelerin devamından yana bir duruş sergiliyor. Bunu nasıl açıklamak gerekir?” sorusu ile ilgili de konuşan Prof. Dr. Ayhan Kaya şunları söyledi:

Tabi Avrupa Parlamentosunun orada aldığı kararların bir bağlayıcılığı yok. Devlet başkanları ve Avrupa konseyi en son sözü söylüyor. Parlamentoda bundan öncede müzakerelerin durdurulması yönünde zaman zaman raporlar verildi. Oraya çok fazla bakmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sonuç itibariyle alınan kararlar daha çok ülke parlamentoların aldığı kararların neticesinde uygulanmaya konuyor. Belki de şu da olabilir; Almanya ile Merkel ve Macron çok iyi geçinen iki lider. Perde arkasında Türkiye karşıtı bir söylem geliştirirken Macron’a Fransa’ya da Türkiye’yi daha içeride tutucu daha yatıştırıcı daha birleştirici bir rol biçilmiş olabilir. Ama ben en son kertede müzakerelerin durdurulacağı kanaatinde değilim.

Prof. Dr. Kaya: Almanya’daki seçimler bittikten sonra hava yumuşar/SuperHaber Özel ile ilgili etiketler Türkiye Almanya Fransa müzakere ab
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.