PKK metropollere kayabilir

Metehan Demir

Metehan Demir

HAFTASONU tüm Türkiye'yi yasa boğan çoğu polis 44 insanımızın şehit olduğu alçak saldırının ardından konu ile ilgili yıllarını bu işe vermiş Ankara'da halen kritik görevdeki önemli bir güvenlik yetkilisi aradı. Habertürk'te söylediklerimizi dinlemiş. Uzun uzun son güvenlik durumunu konuştuk.

Vardığım sonuç; PKK metropollere terör eylemlerini daha çok kaydırabilir.

Gerçekten çok önemli detaylar verdi ve bu saldırının neden olduğuna dair açıklamalarda bulundu.

Ben de siz değerli okuyucularımızla bunları paylaşmak istedim. Bakın neler söyledi:

ANLAMAK İÇİN

''Bu kanlı hain saldırıyı anlamak için Ağustos sonunda Hakkari'nin, Çukurca, Dağlıca ve Derecik ekseninde başlatılan ve terörist sızmaların en fazla olduğu bu güzergahtaki askeri operasyonlarla, Kandil, Hakurk, Gare, Zap ve Avaşin-Basyan alanlarına yönelik kritik nokta operasyonlarına bakmak gerekir. Çukurca, Dağlıca, Derecik (Şemdinli, Tütünlü, Aktütün) ekseninde son 3,5 ayda 600'ün üzerinde terörist etkisiz hale getirildi, sızmalar büyük oranda durduruldu.

TSK İLK KEZ

Şimdi burada kritik olan bir durum var o da şu; on yıllardır ilk kez TSK, bu bölgede, Dağlıca, Güvendağı, Kaletepe, Prinçeken, Hisardağı, Tütünlü, Aktütün ve Derecik ekseninde yer alan hemen hemen tüm terörist geçiş güzergahlarını gören kritik tüm tepelere ufak üs bölgeleri kurdu ve kışın da bu bölgelerde kalacağını ve artık hiç çıkmayacağını gösterdi. Şehirlerdeki yapılanma da sökülüp atıldı.

BU NE ANLAMA GELİYOR?

Bu ne anlama geldi: PKK tüm bu bölgede eskiden yapabildiği kış üslenmesini istediği gibi yapamadı.

Teröristlerin büyük çoğunluğunu Irak alanına çağırmak zorunda kaldı. Yoksa eskiden teröristler, bölgedeki mağaralarda kalıp, bahar gelince de buradan çıkıp eylemlere başlıyorlardı. Sınırlardan da rahatça girip çıkabiliyorlardı.

ARTIK BİTTİ

Şimdi bu imkanlar onlara neredeyse tamamen kaybettirildi. Ayrıca, Kandil, Hakurk, Zap, Gare ve Avaşin-Basyan'deki Kuzey Irak operasyonlarında da örgüt büyük kayıp verdi. Bu kayıpların son 4 ayda 1000'e yakın olduğu değerlendiriliyor.

YENİ DÖNEM

Şimdi yeni bir döneme giriyoruz; Örgüt artık alan hakimiyetini, rahat dolaşma kabiliyetini kaybetti. O sebeple, kırsalda askere kayıp verdirtme imkanı büyük ölçüde ortadan kalktı. Bu nedenle PKK artık asimetrik savaş gereği şehirlere yönelecektir.

TAK TAKTİĞİ

Sivil kayıp olduğunda da bunu TAK üslenmiş gibi gösterip PKK'yı sanki sivil öldürmezmiş gibi göstermeyi amaçlamış durumdalar. Yani PKK, bundan sonra sanki silahlı devlet gücü ile savaşıyormuş gibi güvenlik güçlerine yönelik saldırılara bir süre daha devam edebilir. Ve bu sebeple militan yoğun kırsal faaliyetten, çok terörist gerektirmeyen ama gizli lojistik faaliyeti gerektiren etki-yoğun metropol saldırılarına yönelecektir.

ASİMETRİK SALDIRI

Asimetrik yöntemlerle şehir merkezlerinde vur-kaç, patlat taktiklerini uygulayabilir. Sadece PKK değil terör örgütü DAEŞ noktasında da dikkatliyiz. Çünkü benzer terör tehdidi var. Bu noktada tüm birimler teyakkuz durumunda. Hatalar var denilse de tüm birimler elinden geleni yapıyor. Emin olun, açıklanmayan ama önlenen çok olay var.'

Yetkilinin söyledikleri bu. Durum ortada.

YETER Kİ...

Yeter ki; el ele verelim uyanık olalım, şehitlerimizi unutmadan umudumuzu güzel günler adına kaybetmeyelim. Biz bu günleri aşarız...

En azından gelecek nesillere borcumuz adına...

Diğer Yazıları