Piyasalara vergi indiirimi dopingi

Hepimizin malumu olduğu üzere ülkemiz çok çetin ve zor bir süreçten geçmektedir. Bu süreç 15 Temmuz FETÖ darbe kalkışmasıyla zirveye ulaşmıştır. Bu dünyada bir benzeri olmayan hain kalkışma, asil milletimizin karşı duruşuyla tarihe gömülmüştür.
Ancak bu kalkışmadan sonra hain ve sinsi planların hiçbir zaman bitmeyeceği halkımızın bilgisi dahilindedir. Nitekim terör örgütleriyle mücadele sürerken, daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu kez ekonomik olarak ülkemizi zor durumda bırakma hain planı devreye sokulmuştur.

Bu durum karşısında mevcut hükümet ardı ardına piyasaları canlandıracak yasaları hayata geçirmiştir. Yine daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi hükümetin daha radikal adımlar atarak, ülke ekonomisini canlı tutması artık kaçınılmazdı.
Nitekim 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/9759 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla beyaz eşyadan konuta kadar pek çok üründe vergi indirimine gidilmesi, piyasalara adete doping etkisi yapacaktır.

Ancak şunu da belirtmeliyim ki, ülke ekonomisinin sağlam temellere oturulması için üretim seferberliği başlatıp, tüketim toplumundan üretim toplumuna geçmeliyiz. Hedefimiz, gelecek 10 yıl içinde dünyanın en güçlü 10 ekonomisi içinde yer almak ve bunun için atılması gereken adımları yarından tezi yok atmaya başlamak olmalıdır.

BAZI KONUTLARA AİT KDV ORANI DEĞİŞTİ

Yapı ruhsatı 1 Ocak 2017 tarihinden (bu tarih dahil) sonra alınan konut inşaat projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde uygulanacak olan KDV oranları değiştirilmiştir.

Buna göre söz konusu konutlardan; büyükşehirlerde, lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan, net alanı 150 m2’ye kadar olanların, yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerine yapıldığı arsanın birim m2 vergi değeri;

-1.000 TL ile 2.000 TL (2.000 TL dahil) arasında olanların tesliminde % 8,

-2.000 TL’nin üzerinde olanların tesliminde % 18 oranında KDV hesaplanacaktır.

İşte %18 olan bu KDV oranı 30 Eylül 2017 tarihine kadar % 8 olarak uygulanacaktır. Yani bu konutların tesliminde %10 KDV indirimi sözkonusudur.

Ayrıca 2017/9759 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile % 18 oranında KDV’ye tabi konutlar için 31.03.2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) % 8 oranında KDV hesaplanması uygulaması, 30 Eylül 2017 tarihine kadar uzatılmıştır.

Kısaca konutlardaki %18 olan KDV oranı %8 olarak uygulanmak suretiyle %10 KDV indirimi sağlanmıştır.

BAZI KONUT SATIŞ SÖZLEŞMELERİNE AİT DAMGA VERGİSİ ORANI SIFIRA İNDİRİLMİŞTİR

- Resmî şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile
- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen ön ödemeli konut satış sözleşmelerine,

ait damga vergisi oranları binde 9,48’ten, sıfıra indirilmiştir.

MOBİLYADA KDV ORANI %18 DEN %8 ‘E DÜŞMÜŞTÜR

Söz konusu BKK ekine (I) sayılı liste olarak eklenen eşyaların (mobilya) KDV oranları 30 Nisan 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmak üzere yüzde 8 olarak tespit edilmiştir.

YAT,KOTRA,TEKNE VE GEZİNTİ GEMİLERİ İÇİN KDV %1, ÖTV %0 OLMUŞTUR

Yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerin tesliminde KDV oranı %18 den %1 e düşürülmüştür.

Ayrıca %8 olan ÖTV oranı 0 (sıfır) olarak belirlenmiştir.

BEYAZ EŞYA VE KÜÇÜK EV ALETLERİ GİBİ MALLARDA ÖTV ORANI %0 ‘A İNDİRİLMİŞTİR.

30 Nisan 2017 tarihine kadar söz konusu Karar ekine (II) sayılı liste olarak eklenen klima, buzdolabı, su ısıtıcı, termosifon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi, saç kurutucusu gibi G.T.İ.P. nosu belirtilen bazı malların tesliminde ÖTV oranı % 6,7 yerine % 0 olarak uygulanacaktır.

Görüleceği üzere, halkımızı doğrudan ilgilendiren mallara ilişkin olarak bazılarına belirli süreye kadar, bazılarına ise süresiz vergi indirimi gelmiştir.

Şüphesiz bu düzenleme piyasalarda doping etkisi yapacaktır. Söz konusu mallara ihtiyacı olan vatandaşlarımız için kaçırılmaması gereken bir fırsat.

BİR HATIRLATMA: Vergisini Düzenli Ödeyene Vergi İndirimi Müjdesi

Vergisini düzenli ödeyene vergi indirimi müjdesini daha önce Maliye Bakanı Sn. Naci Ağbal vermişti. Bu konuda yapılan çalışmalar belli bir noktaya gelmiş bulunmaktadır. Nitekim birkaç gün önce Bakan yaptığı açıklamada konuyu tekrar gündeme getirmiş ve şöyle demiştir:

"Hem vergisini zamanında ödeyen hem de geçmişe dönük vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdiğini tespit ettiğimiz mükelleflere bu (indirim) imkanı getireceğiz. İndirim oranında genellikle yüzde 5 şeklinde bir beklenti var, bu oran da olabilir. Çalışmamızı Bakanlar Kuruluna arz edeceğiz, indirim oranına orada karar vereceğiz.”

Bu konuda daha önce kaleme aldığım yazıda indirim oranının ne olması ve kimlerin faydalanması gerektiğini belirtmiştim. Orana ilişkin söz konusu yazımın bir bölümünü şöyle idi:

“Bilindiği üzere SGK İşveren primlerini süresinde ödeyen mükellefler %5 indirimden faydalanmaktadır. Benzer bir uygulama vergi açısından da olabilir. Ancak mevcut gelir kaybının da göz önünde bulundurarak kademeli oran sistemi tercih edilebilir. Örneğin; Vergisini düzenli ödeyen ve ratingi iyi olan mükelleflerde

•3 yıl için %3
•4 yıl için %4
•5 yıl için %5 oranlarının dikkate alınması çok etkili ve verimli olacaktır.”

Faydalı olacağı kanaatiyle söz konusu düşüncemi tekrarlamak istedim.

HAS SÖZ

Şɑhsınızɑ kötülük eden bir düşmɑnı ɑffediniz, lɑkin vɑtɑnınızɑ ve milletinize kötülük eden bir kimseyi, ɑslɑ ɑffetmeyiniz.

-Hz. Ali (r.ɑ.)

Diğer Yazıları