Özkan Özdem, Pena Yayınları'nı Sayım Çınar'a anlattı

Sarah Jio ile gazeteciler geçen gün interaktif bir söyleşide bir araya geldi, Skype üzerinden söyleşi hem eğlenceli, hem bilgilendiriciydi. Etkinlik sonrası Özkan Özdem ile Sayım Çınar, Pena Yayınları’nı konuştu.

Sayım Çınar / sayimcinar@gmail.com

-Pena 2013 yılında kuruldu. Yunan menşeli bir yayınevi. Dört yıl içinde büyük başarılar kazandı. Yayınevinin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsun?

Pena Yayınları 2013 yılında kuruldu. Büyük bir camia burası, sonuçta her ne kadar sürekli okuma oranı düşük desek de, nüfus, okurları düşününce büyük bir dünya var Türkiye’de. Kitabın kendisi büyük bir dünya. Bu dünyanın bir parçası olmak kolay bir şey değil. Yunan menşeli bir yayıneviyiz. Kültürel olarak, tarihsel olarak çok ortak şeyimiz var. Yine de yabancı bir kimlikle girdik sektöre. Ama bir yandan da Yunanistan’ın en kurumsal yayınevlerinden biri sonuçta. Gerçekten bir kimlik olduk zaman içinde. Kolaylıkla anladık birbirimizi. Profesyonel işleyiş ve büyüklük güzel bir şekilde bir araya geldi. Deneyimleri harmanladık. Başta planladığımızdan bile iyi noktadayız. Beş sene içinde Türkiye kitap listelerinde yer almaktı hedefimiz, gerçekleştirdik bunu, önemli yazarlarımız var.

ferkgegerg

* “SARAH JİO EN ÇOK TÜRKİYE’DE SATILIYOR.”

- Sarah Jio ile Skype buluşması yaptık tüm gazeteciler. Chicklet mı demeliyiz Sarah Jio için?

Tam chicklet değil yazdığı, tarihi öğeler, duygusal aşk, usta bir kalem. Romanlarında karakter bazlı bir durum var. Empati duygusu yoğun. Bizdeki özel tarafı başka bir yayınevinden yayınlanıyordu, macerası bize geçmesiyle değişti. Son iki kitabı ilk bizde yayınlandı. Kendi dilinden daha çok bizde satıyor.

- Bu kadar neden sevildi?

İnceliyoruz biz de bu durumu. Kendisiyle alakalı bir durum var. Popüler, üç çocuk annesi. Hem anne hem yazar. Boşanma yaşamış. Buradan çok beslenmiş. Türk kadınına dokunuyor hikayesi. Kadın hikayelerini iyi anlatıyor. Özgür bir kadın ve yazar. Sosyal medyaya baktığınızda çok popüler. Kendine özen gösteren, güzel bir yazar. Kitap okumayı seven biri, edebiyatla ilgili. Düzeyli bir ilişkisi var okurla. Gezmeyi seviyor.

* “JİO, İLK AŞK, AŞK ÇIKMAZLARI, İKİ ERKEK ARASINDA KALMA KONULARINI ÇOK GÜZEL İŞLİYOR.”

- Gezen yazarlar daha güzel anlatıyor, daha özgür anlatıyor.

Evet çok doğru. Gittiği yerde, dokunduğu yerde hikayeler üretiyor. Mart Menekşeleri’nin ikincisini yazıyor, Roma’ya gittiğinde hikaye şekilleniyor. Kültürümüze yakın, duygusal bir okurumuz var, Jio da öyle. İlk aşk, aşk çıkmazları, iki erkek arasında kalma konularını çok güzel işliyor.

- Allan Percy de listelerde. "Her güne bir Nietzche" çok satıyor. Edebiyat dışının okurunu bulması çok önemli.

Okuma büyük bir zevk meselesi. Net bir şekilde ayrım yapamayız, kurgu ve kurgu dışı arasında, formül koyamayız. Zenginleşti kitap dünyası. Kişisel gelişim, roman, felsefe, tarih, araştırma, bilim… Zevkler çeşitli, kitaplar da çeşitli doğal olarak. Percy kurgu dışı kitaplar kategorisinde felsefeyle tedavi noktasından hareket ediyor. Hayat zor diyor, çelişkiler arasında kendimizi var etmeye çalışıyoruz diyor. Gelecekle ilgili belirsizlikler yaşıyoruz. Çekiniyoruz, aşık oluyoruz, kararsız kalıyoruz… Yazar bu noktada diyor ki modern zamanlarda psikiyatristlere koştular, gelin şimdi, yazarlara koşun.

Karşılığını bulacaksınız diyor. Örneğin Nietzche.

ferhjgerger

- Yaz aylarında neler bekliyor okuru? Fuarlara hazırlanıyor musunuz?

Yaz için Sarah Jio’larımızı hazırlıyoruz. Yeni isimlerle, yeni kapaklarla geliyor eski romanları. Yeni okurlarla tanıştırma hedefimiz var. Percy’nin mahlasla yazdığı romanını da yayınlıyoruz. Enteresan bilgiler içeren bir roman.

* “YAYINEVİ OLARAK YAZARLARIMIZI OKURLARIMIZLA BULUŞTURMAK İSTİYORUZ.”

- Söyleşiler devam edecek mi? Önümüzdeki günlerde başka yazarlarla buluşacak mıyız?

Yayınevi olarak yazarlarımızı okurlarımızla buluşturmak istiyoruz. Bunun için de çeşitli etkinlikler yapacağız. İnteraktif okurlarımız var, yazarla iletişim içinde olmak istiyor.

“YERLİ YAZAR KONUSUNDA DA YOĞUNLAŞACAĞIZ, DAHA ÇOK ÜRETİM YAPACAĞIZ BU KONUDA.”

- Hangi ajanslarla çalışıyorsunuz?

Her ajansla çalışıyoruz, Onk, Nurcihan Kesim, Kalem, Anatolialit… Yeni ve eski projeleri paylaşıyorlar. Listemize uygun kitapları seçiyoruz. En iyi kitapların peşindeyiz. Yerli yazar konusunda da yoğunlaşacağız, daha çok üretim yapacağız bu konuda. Kitap fuarlarını da önemsiyoruz. Hazırlıklarımız tamam. Bizim için Frankfurt ve Londra çok önemli. Eskiden oralarda ilk görücüye çıkardı kitapları, şimdi teknoloji ilerlediği için böyle değil. Yine de atmosferi yaşamak için gidiyoruz, heyecanı yaşamak için gidiyoruz.

Özkan Özdem, Pena Yayınları'nı Sayım Çınar'a anlattı ile ilgili etiketler Sayim çınar pena yayınları
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.