Nurten Akkuş kimdir?

Nurten Akkuş kimdir? Hangi okulda öğretmen? Samsun'un Ayvacık ilçesinde anaokulu müdürlüğü yapan Nurten Akkuş, uluslararası bir vakıf tarafından organize edilen "Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi"nin (The Global Teacher Prize) 2018 yılı için seçtiği "En iyi 10 öğretmen" arasında yer almanın gururunu yaşıyor. Vatandaşlarımızın merak ettiği soruların cevaplarını derledik. Peki, Nurten Akkuş kimdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Vatandaşlarımızın merak ettiği soruların cevaplarını derledik. Nurten Akkuş vatandaşlarımız tarafından araştırılıyor. Ayvacık Anaokulu Müdürü Akkuş'un 8 yıl önce okulunda başlattığı "Baba Bana Bir Masal Anlat" Projesi, Türkiye genelindeki 45 ilde uygulanır hale geldi. Nurten Akkuş'un yine köy okulundaki çocukların oyuncak ihtiyacını karşılamak için hazırladığı Oyuncak Kumbarası Projesi de Türkiye'de birçok ödül kazandı. Bu proje de 43 ilde uygulanarak, köy okullarındaki çocukların oyuncakla tanışmasını sağladı. Peki, Nurten Akkuş kimdir? Hangi okulda öğretmen? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

NURTEN AKKUŞ KİMDİR

Nurten Akkuş kendi hayatını şu sözlerle anlatıyor...

Samsun' un Çarşamba ilçesinde doğdum. İlköğretim ve lise öğrenimimi Çarşamba'da tamamladım. "Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Amasya Eğitim Fakültesi) ni" 2.likle bitirdim. 2. üniversitemi Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık, 3. üniversitemi Sosyoloji alanında tamamladım. Aynı yıl Samsun Asarcık İlçesi'ne bağlı bir köyde, sonrasındaki yıllarda da Bayburt’un soğuk ve uzak bir köyü’nde Okul Öncesi Öğretmenliği yaptım. Sonrasında Samsun'un saklı cennet olarak bilinen küçük bir ilçesi olan Ayvacık’taki bomboş ve inşaat sonrası teslim aldığım ve ilçenin de ilk anaokulu olan ‘Ayvacık Anaokulu’ nun kurucu müdürlüğünü yaptım. Türkiye’nin en genç okul yöneticilerinden biri olarak başladığım yöneticilik görevimi halen bu okulda sürdürmekteyim. Kısıtlı imkanlara rağmen öğretmenlerimizin de işbirliği ve il/ilçe milli eğitim müdürlüğü, kaymakamlık, belediye,birçok kamu kurum / kuruluşların da desteği ile okulumuzu, öğrencilerimizin yeteneklerini geliştirecek, çok yönlü kullanabilecekleri bir ortam haline getirdik. Çevresini belediye desteğiyle düzenledik. Okulumuzdaki öğretmenlerle birlikte iyi bir ekip oluşturarak ilçedeki aileleri evlerinde ziyaret ederek okul öncesi eğitimin önemi hakkında bilinçlenmelerini ve okul öncesi eğitimin yaygınlaşmasını sağladık. okulumuzda, ilçemizde ve ulusal çapta birçok projenin yazarlığı ve koordinatörlüğünü gerçekleştirdim. Proje yazma çalışmaları, ilçe-okul ve eğitimde ihtiyaç hissedilen alanlara çözüm üretmeye, faydalı olmaya yönelmeye ağırlık verdim. Bu vesileyle projeler ve yeni eğitim metotları üzerinde de çalışmalar gerçekleştirdim. okulum dışında da talep eden birçok kaymakamlık, belediye, okul ve farklı diğer kurumlara da proje yazarak koordinatörlüğünü yaptım. Unıcef, AB, MEB, farklı kurum ve kuruluşlar ve STK'larla birçok projede yer aldım.

Yazdığım ve ulusal çapta yaygınlaştırdığım projelerim ve etkilerinden bazıları şunlardır:

- “Baba Bana Bir Masal Anlat” Projesi, Türkiye’de babaların okul öncesi eğitimine katılımını arttırmak ve baba – çocuk ilişkisinin geliştirilmesinde farkındalık oluşturmak için yazdığım ve yaygınlaştırdığım bir proje olup, bu proje ile 2011 yılında PDRDER tarafından “Türkiye Empati Ödülü”ne aday gösterildim. Bu projem üniversiteler tarafından araştırma konusu yapılmış ve farklı illerdeki kurumlarca örnek uygulama olarak gösterilmiştir. Projem ulusal çapta baba-çocuk ilişkisini geliştirmeye en iyi örnek olarak gösterilmiş, ulusal basın dışında uluslararası basında da yer almıştır. Proje, "Fark Yaratanlar" programı kapsamında kısa film olarak çekilmiş ve Türkçe seslendirme, İngilizce alt yazılı olarak yayınlanmıştır. Yazdığım ve yaygınlaştırdığım “Baba Bana Bir Masal Anlat” Projesi şu an 45 ilde uygulanmaktadır. Aynı zamanda ülke çapında bir eğitim akımı olarak gösterilen bu proje ile 2015 yılında Sabancı Vakfı tarafından Türkiye’nin “ Fark Yaratanlar” 'ı arasına seçildim. Ayrıca tanınmış iş adamları ve ünlü sanatçıların jüriliğinde "Türkiye'nin Geleceğe İz Bırakan 30 Kadını" ve sonrasında "Türkiye'nin Eğitimde Fark Yaratan 9 Kadını" arasına seçildim. Bu proje Küresel Öğretmen Ödülü komitesi tarafından da büyük ilgi görmüştür.

-Yazdığım ve ulusal çapta katılımcıların destekleri ile yürüttüğüm “Oyuncak Kumbarası (Oyuncak Kumbarası Sınıf Kardeşliği)” Projesi, dezavantajlı bir ilçe olan Ayvacık İlçesi’nde ve talep eden ilçelerde yer alan 42 köy anasınıfı için yapılmıştır. Bu proje ile ülkenin birçok yerinden çağrılarla topladığımız oyuncakları okulumuz öğretmenleri ile paketledik. Oyuncakları bu bölgedeki tüm köy okullarındaki okul öncesi öğrencilerine, yöneticilerimizin ve gönüllülerin de destekleri ile dağıtımını gerçekleştirdik. Projenin yoğun talep görmesi sebebiyle bu projeyi Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve İlkadım Gençlik Merkezi ile ortak olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na “Oyuncak Kumbarası Sınıf Kardeşliği” Projesi adı altında bakanlık destekli devam ettirilmiştir. Bu süreçte dev oyuncak kumbaraları yaptırdık ve hazırlanan kumbaraları ilimiz gençlik merkezleri ve alışveriş merkezlerinde bulunacak şekilde yerleştirdik. Proje devamında da farklı il ve okullara da oyuncak desteği sağlanmıştır.

-Yazdığım “Bana Bir Gül(ü)ver” Projesi ile okulumuz öğrencileri ve aileleri ile ilçemizde yaşayan yaşlılarımızın kuşaklararası bağlarını kuvvetlendirmek ve manevi aile olmaları amaç edinilmiştir. Bu proje farklı kaymakamlıklarca da oldukça dikkat çekmiş ve örnek olarak gösterilmiştir. yaşlılarımız ve öğrencilerimiz birlikte etkinlikler yaptılar, birlikte lunaparka gittiler. Öğrencilerimizin yaşlılara karşı empati ve bağı kuvvetlenirken; bir yandan da yaşlılarımız yaşayamadığı çocukluklarını yaşama şansına sahip olmuştur.

-Bir diğer projem olan “(S)empati Okulu” projesi ile öğrenci ailelerine yönelik sınıf açtım ve empati, sanat, aile eğitimi gibi konularda ailelere 1 yıllık bir eğitim verdim. Bu proje ile proje kapsamında Türkiye’nin ilk aile okulu açılmıştır. Ailelerle çocukların bağları kuvvetlendirilmiştir.

-Bunun dışında Okul Öncesi Spor Şenliği okul öncesi öğrencilerine yönelik yapılmakta olup, Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne talep edilerek spor sahası kurulmaktadır. Çocukların sporla okul öncesi çağında tanışmalarına öncülük edilmektedir.Bu çalışma Türkiye’de ilk kez okulumuzda ve ilçemizde uygulanmıştır.

- "Sen Dili'nde Kadın" Projesiyle ülkemizin farklı bölgelerinde yaşayan kadınlarımızın kendi dillerinde kendi hikayelerini anlatmalarını sağladım. Ülkemizdeki kadınlardan büyük ilgi gören bir proje haline geldi. Farklı kadın hikayeleri sosyal medya ortamlarında binlerce kişi ile paylaşılmıştır.

-Çocukların ilgi, zeka ve yeteneklerine göre düzenlenen Türkiye'nin ilk Çoklu Zeka Oyun Salonu proje kapsamında okulumuza kazandırılmıştır. Bu salonda öğrencilerimiz için oyun alanı ve yeteneklerini geliştirici özel bölümler yer almaktadır.

-Yazdığım ve uyguladığım diğer projelerden bazıları şu şekildedir:

* “Mezunlar Günü Projesi “ (Türkiye'de ilk kez uygulanmıştır.), “Adam Olacak Çocuk Projesi” (meslekleri tanıma ve yerinde uygulama projesi ), “Geleceğin Etkin Yurttaşları Projesi”(çocuk hakları), “Bize Her Yer Okul”, “Benim Adım Çocuk Benim de Hakkım Var” Hibe Projesi, “Sensiz 1 Eksiğiz” Projesi (kadınlar, lösemili çocuklar, yaşlılarımız ve öğrencilerimize yönelik), “Ayvacık Anaokulu Çocuk Festivali Projesi, “Küçük Eller Büyük Yetenekler” Projesi, “Meyve Saati Uygulaması” Projesi

(bunların dışında da farklı kurumların işbirliği ile geniş çaplı yürütülen projeler bulunmaktadır.)

Bunun dışında öğrencilerimizin, kadınlarımızın, velilerimizin ve kimsesiz çocukların hayatlarında ilkleri gerçekleştirdim. İlk kez müzikal, sinema, tiyatro, müze gezisi, şehir gezileri, ata ve helikoptere binme, resim şenliği gibi deneyimleri elde etmelerini sağladım. Ayrıca okulumuzun bulunduğu bölge itibariyle dezavantajlı bir eğitim bölgesi olmasına rağmen, oluşturulan imkanlarla öğrencilerimiz ve ailelerinin ücretsiz yetenek kurslarında eğitim görmeleri sağlanmaktadır. Kadınlarımıza sanat kursu açtım ve ilçede ilk sanat sergisini açtılar. Bununla beraber okulumuzdaki öğretmenlerimizle ilçe halkını evlerinde ve işyerlerinde ziyaret ederek okul öncesi eğitim tanıtım ziyaretleri yapmaktayız. Ulusal çapta başlattığım kampanyalarla ilçemizdeki tüm köy okullarının eğitim materyalleri, kitap ve oyuncak ihtiyaçlarına yardım etmekteyim.

Özellikle ailelerin eğitime katılımı, aile eğitim seminerleri, farklı kurumlarla işbirliği ve kurumları projelere dahil etme, proje eğitimleri çalışmaları yaptım. İlçedeki eğitimleri yarım kalmış kadınların/kızların açık lise ve ortaokula devamlarına destek olduk. Okulumuzdaki öğretmenlerimizle onlara hafta sonları eğitimler verdik, staj eğitimlerini okulumuzda tamamladılar. Şimdi birçoğu üniversite okumakta. Ulusal çapta başlattığım kampanyalarla gıda-giyim-eğitim-sağlık gibi alanlarda yardımlar elde ettik ve bu yardımları ihtiyaç sahibi ailelere ve çocuklara ulaştırdım. Gönüllü kişiler aracılığıyla üniversite öğrencilerine burs temin ettim. Kaymakamlık işbirliği ile ilçedeki hamile bayanlara evlerinde ziyaret ettik ve aile eğitimi yaptık. Ayrıca ilçenin tanıtımı ve gelişimi için çalışmalarda yer aldım. projeler yazdım. Kaymakamlık, Belediye ve gönüllü kişi ve kurumlarla işbirliği yaparak ilçede ilkleri gerçekleştirdik. ilçede bisiklet şenliği, sosyal faaliyetler, ilçeyi tanıtım çalışmaları, gençlik çalışmaları gibi sosyal faaliyetlerin düzenledik. İlçenin var olan doğal güzelliklerinin ve unutulmaya yüz tutmuş kültürel özelliklerinin ortaya çıkmasında ve ilçenin tanıtılmasında destek oldum. İlçemiz artık turizm bölgesi ilen edilmiş ve hak ettiği değere doğru yol almaktadır. Bunun haricinde farklı alanlarında eğiticilik ve formatörlük yapmaktayım. Bu kapsamda öğretmenler, aileler ve yöneticilere de eğitimler verdim. Bununla beraber Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı yönetiminde her yıl ulusal çapta başarılı projelere verilecek ödülleri belirleyen “Yenilikçilik Ödülleri Değerlendiricisi” olarak da görev yapmaktayım. Radyo ve tv programlarının yanı sıra; Davet edildiğim sempozyum ve söyleşiler aracılığıyla da üniversite öğrencileri, öğretmenler ve kadınlarla söyleşilere katılarak deneyimlerimi paylaşmaktayım.

24 Kasım 2017 tarihinde çıkan, ülkemizin farklı bölgelerinde görev yapan öğretmenlerle şehit öğretmenlerimiz anısına ve geliri ihtiyaç sahibi çocuklara bağışlanacak kitap yazdım.

Yapılan çalışmalarım sebebiyle birçok kurum ve kuruluşlardan ödül aldım. Bunlardan bazıları şunlardır:

BAŞARI & ÖDÜLLER

*2018 Global Teacher Prize Top 10 Finalisti

*2018 Yılı Meslek Onur Ödülü

* 2017 Yılı Türkiye'nin Geleceğe İz Bırakan 30 Kadını Ünvanı

*2017 Yılı Eğitimde Fark Yaratan, İlham Veren 9 Türk Kadını Ünvanı

* 2016 Yılı Eğitimde En İyiler Ödülleri halk oylaması ve jüri değerlendirmesi sonucu

"Yılın En Sıradışı Eğitim Yöneticisi" Ödülü ve Ünvanı

* 2016 Eğitimde En İyiler" Ödülleri Sosyal Sorumluluk Kategorisi

Türkiye 2.lik Ödülü

* 2016 Yılın Eğitimde Başarı Ödülleri halk oylaması ile "Yılın Öğretmeni" Ödülü ve Unvanı

*2015 Sabancı Vakfı "Fark Yaratan" Ünvanı

* 2015 Sosyal Medya Öğretmen Anketi “Türkiye’de Yılın Öğretmeni” Unvanı

* 2015 MEB Yılın Fark Yaratan Öğretmeni Ünvanı ve Cumhurbaşkanlığı Resepsiyonu

* 2011 PDRDER Türkiye Empati Ödülü Adayı

* Valilik,il MEM, Kaymakamlık, İlçe MEM Başarı Belgeleri

* Eğitim Seminerleri Belgeleri ve Plaketler

* Üniversite Ödülleri, Sempozyum Plaketleri ve Ödülleri

* Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yüksek Onur Belgesi (Fakülte 2.liği)

EN İYİ 10 ÖĞRETMEN ARASINA GİRDİ

Samsun'un Ayvacık ilçesinde anaokulu müdürlüğü yapan Nurten Akkuş, uluslararası bir vakıf tarafından organize edilen "Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi"nin (The Global Teacher Prize) 2018 yılı için seçtiği "En iyi 10 öğretmen" arasında yer almanın gururunu yaşıyor.

Ayvacık Anaokulu Müdürü Akkuş'un 8 yıl önce okulunda başlattığı "Baba Bana Bir Masal Anlat" Projesi, Türkiye genelindeki 45 ilde uygulanır hale geldi. Nurten Akkuş'un yine köy okulundaki çocukların oyuncak ihtiyacını karşılamak için hazırladığı Oyuncak Kumbarası Projesi de Türkiye'de birçok ödül kazandı. Bu proje de 43 ilde uygulanarak, köy okullarındaki çocukların oyuncakla tanışmasını sağladı.

Hazırladığı projelerle dikkati çeken 11 yıllık öğretmen Akkuş, Hint asıllı iş adamı Sunny Varkey'in eğitim alanında projeler geliştirmek amacıyla kurduğu ve onursal başkanlığını eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın üstlendiği Varkey GEMS Foundation tarafından organize edilen "Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi"nin 2018 yılı için seçtiği "En iyi 10 öğretmen" arasında yer almayı başardı.

"ÇOK MUTLU VE GURURLUYUM"

Daha önce de "En iyi 50 öğretmen" arasında yer alan Nurten Akkuş, yaptığı açıklamada, Vakfın, 17-18 Mart tarihlerinde Dubai'de düzenleyeceği törenle ödülünü alacağını söyledi.

Bu başarıyı yakalayan ilk Türk öğretmen olduğuna dikkati çeken Akkuş, "En iyi 50 öğretmen arasına zaten girmiştim, sonrasında o 50 öğretmenin içinde yeniden bir değerlendirme yapıldı. Dünya genelinde araştırma yapıldı. İngiltere'den gelen bir yönetmen tarafından kısa film çekildi. Geçen hafta son değerlendirmeler yapıldı ve bugün açıklandı. Dünyanın en iyi 10 öğretmeni duyuruldu. En iyi 10'a giren ilk ve tek Türk öğretmen olarak bir tarih yazdık aslında. Çok mutlu ve gururluyum." dedi.

Şu an ilk 10'a seçilen tüm öğretmenlerin birinciliğe aday olduğunu, ödül töreninde birincinin seçileceğini ifade eden Akkuş, velilerden, çevresinden ve dünyanın birçok yerinden tebrikler aldığını sözlerine ekledi

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.