Nike logosu nasıl yapıldı? Hikayesi nedir?

Nike , tasarımları ve ürünleri birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. İlk kurulduğu zamanda adı Blue Ribbon Sports olan marka sonra ise markada çalışan Jeff Johnson'ın rüyasında Yunan mitolojisine göre Zafer Tanrıçası olarak kabul edilen Nike'ı görmesi ile markanın adı değişti. Şimdilerde ise herkes tarafından tercih edilen Nike birçok ürünü ile kullanıcılar ile buluşuyor. Peki herkes tarafından kullanılan Nike'ın logosu nasıl yapıldı? Hikayesi nedir? Detaylar haberimizde...

Phil Knight ve Bill Bowerman ortaklığıyla kurulan Nike ürünleri ile en çok kullanılan spor ürünü markaları arasında yer almaktadır. Spor ürünlerine eşssiz tasarımları ile buluşmasıyla göz alıcı stiller yaratıyor. Spor ayakkabısından, kıyafetlerine ve aksesuarlarına kadar çeşitli ürün yelpazesi ile insanların yaşamına dokunuyor. Konforun ve tazrzın birleşmesiyle herkes tarafından büyük ilgi ile kullanılıyor. Peki spor markaları arasında ön plana çıkan Nike'ın logosu nasıl yapıldı? Hikayesi nedir? Kim yaptı? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde....

NIKE

NıKE NASIL KURULDU?

Nike, Amerika Birleşik Devletleri merkezli,önde gelen spor ayakkabı, spor giysi ve spor aksesuarları tasarımcısı ve pazarlayıcısı şirket ve bu ürünlerde kullanılan markadır. Phil Knight ve Bill Bowerman ortaklığıyla ilk kurulduğu zamanda adı Blue Ribbon Sports idi. Daha sonra firmada çalışan ve kendisi de bir koşucu olan Jeff Johnson tarafından, bir gece rüyasında Yunan mitolojisinin Zafer Tanrıçası Nike’ı görmesiyle firma adı değişir ve Nike olur. Air Jordan ve Nike Golf gibi alt markalarının yanı sıra, Converse gibi bağımsız markaların da sahibidir.

Şirket, üretiminin tamamına yakınını Uzak Doğu Asya'daki üretim evlerinde yaptırtmaktadır ve kendisine ait tek üretim evinde de spor ayakkabıların hava tabanlarını üretmektedir. Şirket dünya çapında 25,000 çalışana sahiptir ve (2007) yılında 10,9 Milyar € net cirosunun olduğunu açıklamıştır. Nike, pek çok futbol takımına ve ulusal takıma sponsor olarak, futbol dünyasına ağırlığını koymaya çalışmaktadır. Paris Saint-Germain FC, Manchester City ve Barcelona öne çıkan sponsorluklarıdır.

NİKE LOGO HİKAYESİ NEDİR?

Dünyanın en bilinen markalarından olan Stanford Üniversitesi'nde MBA yapan Phil Knight tarafından 1971 yılında kurulan Nike'ın Swoosh denen ünlü simgesi, Carolyn Davidson adlı bir üniversite öğrencisi tarafından 35 dolara çizilmiştir. Simgenin getirdiği olağanüstü başarı üzerine, 1983 yılında Carolyn Davidson'a, kamuoyuna açıklanmayan bir miktarda şirket hissesi verildiği açıklaması yapılmıştır. Ayrıca Swoosh simgesi, orijinal olan Siyah renginden başka birçok renkte de yaptırılmaktadır.

HANGİ KURUMLAR İLE ÇALIŞIYOR?

Nike, millî takımlardan Türkiye millî takımı, Brezilya millî takımı, Fransa millî takımı, Hollanda millî takımı ve Portekiz millî takımı ve diğer millî takımların, kulüplerden de Atlético Madrid, Manchester City, Paris Saint-Germain FC, FK Şahtar Donetsk, FK Zenit, SV Werder Bremen, Boca Juniors, Athletic Bilbao, AS Roma, Monaco, FC Internazionale Milano, Trabzonspor, Galatasaray ve Barselona gibi kulüplerin formalarını üretmektedir.Türkiyede`de français mağazaları olan Nike(SNEAKS UP,SPORTİME gibi mağazalar ile çalışmaktadır.

spor

CAROLYN DAVİDSON

1971'de grafik tasarımda lisans öğrencisi oldu. sonra Blue Ribbon Sports, Inc. şövalyesi oldu. Davidson'dan "hareketle bir ilgisi olan" bir ayakkabı şeridi logosu tasarlamasını istedi. Ona bir tane Swoosh olan beş farklı tasarım verdi.Şaşkın üretim tarihlerini karşılamak için bir logo seçmek zorunda olan Knight, Davidson'un diğer dört tasarımını reddettikten sonra Swoosh'a yerleşti. O sırada logodan "Sevmiyorum, fakat bende büyüyecek" dedi. Şirket, hizmetleri için, 357 dolar ödedi; 2017 yılı için enflasyona göre ayarlanmış olması halinde, 211 dolar civarında bir değer. Davidson, büyüyen şirketin tasarım talepleri bir kişinin kapasitesini aşana kadar Blue Ribbon Sports (1971'de resmen Nike, Inc. oldu) için çalışmaya devam etti. 1976 yılında şirket ilk dış reklam ajansı olan John Brown ve Partners'ı işe aldı ve Davidson, diğer müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam etti.

Şirketin halka açılmasından yaklaşık üç yıl sonra Eylül 1983'te Knight, Davidson'u şirket öğle yemeğine davet etti. Orada, o ona sunulan pırlanta yüzük Swoosh ve Nike 500 hisseleri ile dolu bir zarf ile kazınmış hisse (daha hisselerin içine ayrılmasından bu yana var). Davidson, armağanın "Phil'in yapması gereken çok özel bir şeydi, çünkü ben ilk önce kendisini fatura ettim ve faturayı ödedim" dedi. Davidson, "Logo Leydi" olarak tanınmaya devam etti. 1995 yılında Nike logodan "Nike" sözcüğünü kaldırdı; Swoosh şimdi markanın logosu olarak yalnız duruyor.

SWOOSH

Nike "Swoosh", Carolyn Davidson'ın 1971'de Portland Üniversitesinde bir grafik tasarım öğrencisi iken yaptığı bir tasarımdır.

Blue Ribbon Sports (BRS) 1972'de tüketiciyle tanıştırmayı hazırlandığı yeni spor ayakkabısı serisi için yeni bir simgeye ihtiyaç duydu. Knight, bu konuda Davidson'a danıştı ve Davidson da saat başı $2 ücretle gereken simgeyi tasarlamayı kabul etti.

Haziran 1971'da, Davidson, Knight ve diğer yöneticilere hazırladığı birkaç tasarımı gösterdi ve onlar bu tasarımların içinde şimdi dünya çapında Swoosh olarak bilinen simgeyi seçti. Davidson, yaptığı bu işten $ 35 aldı. Knight 1983 yılında Davidson'a olan minnettarlığını göstermek için elmastan yapılmış Swoosh şeklindeki yüzüğü ve içinde Nike'ın hisseleri olan bir zarfı hediye etti.

Nike, günümüzde de Swoosh'u kullanmaktadır.

Nike logosu nasıl yapıldı? Hikayesi nedir? ile ilgili etiketler nike logo nasıl yapıldı hikayesi nedir kim yaptı
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.