Musul ve Kerkük’e müdahale sinyali!

IKBY’nin 25 Eylül'de bağımsızlık referandumunu yapması durumunda Türkiye, Ankara Antlaşması’na uyulmadığı kabul edilerek, Musul ve Kerkük’e müdahale edebilecek. Yarın yapılacak MGK'da olası müdahalenin de masada olması bekleniyor...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), ülkeyi parçalanmaya götürecek ve bölgede yeni çatışmaların fitilini ateşleyecek “bağımsızlık referandumu” için geri sayım sürüyor.

Tüm ikazlara rağmen Barzani'nin geri adım atmaması üzerine 27 Eylül tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı 22 Eylül’e çekilmişti.

Bu toplantıda Türkiye'nin müdahale kartını masaya koyması bekleniyor. Müdahaleye gerekçe ise Ankara Anlaşması'nın ihlali. Buna göre Kerkük'te olası bir oldu bitti Türkiye'nin Musul ve Kerkük'e müdahale hakkı doğuracak.

ERDOĞAN UYARIDA BULUNMUŞTU

ABD’ye seyahatinden önce konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, öne çekilen MGK toplantısına işaret ederek, “Irak’ın parçalanmasına yönelik bir adıma ‘Buyurun devam edin’ demeyiz” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamadan saatler sonra da, Habur Sınır Kapısı’ndaki tatbikat başlatılmıştı.

BAĞDAT YÖNETİMİ SOMUT ADIM ATMADI

Buna göre taraflar, kendi topraklarında oluşacak ve sınır güvenliğini tehdit edecek terörist unsurlarla mücadele etmek ve sınır hattını değiştirmeye yönelik her türlü girişimi engellemekle yükümlü. PKK’ya karşı bu yükümlülüğünü yıllardır yerine getiremeyen Bağdat yönetimi, IKBY’nin “bağımsızlık referandumu” kararına karşı da somut bir adım atamıyor.

TÜM SEÇENEKLER MASADA

Şimdi dikkatler, 22 Eylül Cuma günü yapılacak kritik MGK toplantısına çevrildi. Hazırlıkları süren toplantıda, olası senaryolar masaya yatırılarak, gelişmelere göre devreye sokulacak askeri, ekonomik ve siyasi yaptırımlar değerlendirilecek. Referandumun gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin atacağı adımlar, BM Anlaşması ve uluslararası hukuktan kaynaklanan “meşru müdafaa” hakkına ve Türkiye ile Irak arasında 1926 yılında imzalanan Ankara Antlaşması’nın maddelerine dayanacak. Bu durumda Türkiye, Musul ve Kerkük’e müdahale edebilecek.

SİLOPİ-HABUR HATTINDA MEVZİLER KAZILDI

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu ile ilgili tartışmalara, mesaj olarak değerlendirilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak sınırındaki tatbikatı devam ediyor. Irak sınırına 2 kilometre uzaklıktaki Habur Sınır Kapısı’ndaki TIR parkının hemen karşısındaki bulunan arazide Pazartesi günü başlatılan tatbikata M-60-T tankları, kısa menzilli hava sistemi olan stinger füze rampaları, anti tank zırhlı muharebe araçları, 2 fırtına obüs topu gibi yaklaşık 100 askeri araç katılıyor. Tatbikat alanında dün iş makineleri tatbikata katılan askeri araçlar için mevzi kazmaya devam etti. Tanklar plana göre belli konumlara yerleştirildi.

ATILMASI GEREKEN ADIMLARI ATARIZ

IKBY’nin referandum kararıyla bağlantılı gelişmelere ilişkin görüşünü aktaran Milli Savunma Bakanı Canikli, “Güvenlik güçlerimiz görevinin başındadır. Bir adım atılması gerekiyorsa o da kararlılıkla yerine getirilecektir. Bugün birçok Amerikan ve Alman firması, savunma ürünlerinde kullandığımız yedek parçaları örtülü bir şekilde ambargo uygulayarak Türkiye’ye vermiyorlar, geciktiriyorlar. Yedek parçaları kendimiz üretiyoruz” dedi.

İHANET ŞANTİYESİNE İZİN VERİLMEYECEK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bahçeli, mesajında “25 Eylül referandumu yoluyla Kerkük’e vurulmak istenen pranga sökülüp atılacak, milli güvenliğimize yönelen aşırı tehdite karşı koyulacaktır. Başka çözüm de yoktur” dedi.

‘ULUSLARARASI BAĞIMSIZLIK GARANTİSİ VERİLSİN’

Erbil’e gelen İngiliz Savunma Bakanı’nın referandumu ertele talebine cevap veren Barzani, uluslararası garanti istedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ve beraberindeki heyeti Erbil’de kabul ettiği belirtildi. Barzani ve Fallon’un 25 Eylül’de düzenlenecek bağımsızlık referandumunu ele aldıkları ifade edildi.

DİYALOG SÜRECİ BAŞLAMALI

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, Fallon’un Barzani’ye referandumun ertelenip, Bağdat ile diyaloğa geçilmesini önerdiği aktarıldı. Barzani’nin ise şunları söylediği kaydedildi: “Sunulan teklifler bağımsızlık diyaloğu ve Bağdat’ın bağımsızlık için diyaloğa hazır olduğu garantisini içermiyor. Uluslararası garanti verilmeden referandum ertelenmeyecektir.”

ÇAVUŞOĞLU: GARANTÖR OLABİLİRİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, referandumunun Irak Anayasası’na aykırı olduğunu söyledi.Bağdat ile Erbil arasında arabuluculuk yapabileceklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye ve IKBY’nin adını vereceği diğer ülkelerle birlikte arabulucu olabiliriz, haklarının garantörü bile olabiliriz Ankara’nın her türlü yardımı yapmaya açık” dedi.

K. IRAK’TA OLDU BİTTİYE İZİN VERMEYİZ

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Sınırlarımızda oldu bittiye izin vermeyiz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat’ta Bozok Üniversitesi Akademik Yıl Açılış töreninde konuştu. Bozdağ, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) 25 Eylül’de yapmayı planladığı referanduma değinerek, “Irak’ta referandum tartışmaları var.

S-400 FÜZELERİYLE GÜÇLENİRİZ

Irak’ın kuzeyinde bölgesel yönetimin olduğu yerde, olanlar güvenliğimiz için bizi yakından ilgilendiriyor. Irak’ın kuzeyinde oldu bittiye izin vermeyiz” dedi. Türkiye S-400 füzesi alacak. Türkiye’nin S-400 füzelerini almak istemesine herkesin karşı çıktığını da söyleyen Bozdağ, “Anlaşma imzalandı kapora verildi ve Türkiye S-400 füzesini alacak ve hava savunma sistemini bununla daha da güçlü hale getirecektir” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYADA DA TARTIŞILIYOR

IKBY'nin geri adım atmadığı referandum ile Türkiye'nin kritik MGK toplantısı ve olası bir askeri harekatı üzerine sosyal medyada #80MilyonKerkükleBeraber hastag'ı ile tartışma başladı. Onbinlerce twitter kullanıcısı şu sıralarda bu hastag ile konuyu tartışıyor...

Musul ve Kerkük’e müdahale sinyali! ile ilgili etiketler Türkiye Kuzey Irak Musul kerkük Ankara Anlaşması askeri müdahale ıkyb referandum
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.