MTV'de son durum

2018 yılında otomobiller için ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) belli oldu.

Bundan birkaç yazı öncesinde yeni torba yasa ile ilgili bir yazı kaleme almış, bazı vergilerde (özellikle MTV) yapılması düşünülen artışın mükelleflerin bu hususa ilişkin yaklaşımını da iyi analiz etmeden hazırlanmış olduğunu belirtmiştim.

Zira MTV’de %40’lara varan artışlar söz konusu idi.

Kanunun yasalaşma sürecinde, kamuoyunda çok ciddi tepkilere sebebiyet vermesinin ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da müdahalesi ile söz konusu artış %15 ile %25 arasında değişen oranlara çekilmiştir.

7061 sayılı Kanun ( halk tabiriyle torba yasa) 5 Aralık 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yasa ile ilk defa aracın yaş ve silindir hacmi yanında taşıtın değeri de dikkate alınarak MTV uygulaması yasalaşmış oldu. Hiç kuşkusuz daha adil bir düzenleme olmuştur.

TAŞIT DEĞERİ

Taşıt değeri 7061 sayılı yasada; taşıtların teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan (vade farkı ile hesaplanan özel tüketim vergisi hariç) teşekkül eden değer olarak tanımlanmıştır.

Araçların yaş ve silindir hacminin yanında değerini de esas alan uygulama 01.01.2018 tarihinden itibaren kayıt ve tescil edilecek araçlar için uygulanacaktır.

2018 YILI SIFIR KM. ARAÇLAR İÇİN MTV

Buna göre 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren sıfır km. otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri için MTV tarifesi torba yasada aşağıdaki gibi yasalaşmıştır.

1.

Örneğin; Ahmet Bey, 2 Ocak 2018 tarihinde 2018 model ve 1.600 cm3 bir otomobili 99.000 TL.na satın almıştır. Araç birim fiyatı 50.000 TL, ÖTV si 30.000 TL, KDV si 9.000 TL, vade farkı 10.000 TL olarak anlaşma sağlanmıştır. Bu durumda Ahmet Bey’in ödeyeceği MTV için yaş ve silindir hacminin yanında taşıtın değeri de dikkate alınacaktır. Taşıtın değerinin hesabında ÖTV ve Vade Farkı dikkate alınmayacağı için bu tutar 50.000 TL olacaktır.

Dolayısıyla yukarıda yer alan tarifemizde;

-silindir hacmi olarak 1301 - 1600 cm³ e kadar satırına,

-yaş olarak 1-3 yaş sütununa,

-ve taşıt değeri olarak da 40.000’i aşıp 70.000’i aşmayanlar satırının yer aldığı 5 numaralı satıra baktığımızda yıllık ödenecek MTV tutarı 1.423 TL olmaktadır. Ahmet Bey bu tutarı Ocak ve Temmuz olmak üzere 2 eşit taksitte ödeyebilir.

Peki 2018 yılından önce alınmış olan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri MTV tutarları için aynı tarife mi geçerli olacak?

Hayır.

2018 YILINDAN ÖNCE ALINAN ARAÇLAR İÇİN MTV

7061 sayılı Yasa ile 197 Sayılı MTV Kanununa eklenen geçici 8. Madde ile 31/12/2017 tarihinden (bu tarih dahil) önce kayıt ve tescil edilen otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri için ödenecek MTV tutarları şöyle belirlenmiştir.

2.

Örneğin; Ahmet Bey, yukarıdaki örnekte belirtilen aracı 30 Aralık 2017 tarihinde 2017 model olarak almış olsa idi ödeyeceği MTV 1.294 TL olacaktı.

Söz konusu MTV tutarları sadece otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri için belirlenmiştir.

MTV’ye tabi diğer araçlara ilişkin tarife eskiden olduğu gibi yeniden değerleme oranında artacak olup, yıl sonuna yakın tarihte yayımlanacak tebliğ ile belirlenmiş olacaktır.

BİR HATIRLATMA

Söz konusu vergi artışlarının gerekçesi olarak, mevcut konjonktür gereği savunma sanayi harcamalarına kaynak teşkil edeceği açıklanmıştır. Elbette bu alana yapılacak yatırım tartışılamaz. Bir konunun altını çizmek istiyorum. Bugün ülke ekonomisinin geldiği noktada üretimin yeterli olmadığı, sürekli cari açık verdiğimiz hepimizin malumudur. Ancak üretim ve dolayısıyla istihdamın artması için hala radikal tedbirler alınmış değil. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için pek çok torba yasa ile düzenlemeler yapılmış sa da yeterli değildir. Zira hala üretici, yatırımcı ile rantçı aynı oranda vergi ve SGK yükümlülüğü taşıyorsa burada bir sorun var demektir. Biz üretici ve yatırımcıyı radikal olarak teşvik etmediğimiz sürece 2023 hedefleri hayalden öte geçmez. Her alanda üretimi ve yatırımı teşvik edici kesin ve kalıcı önlemlerin bugünden tezi yok masaya yatırılmadığı sürece günü kurtarmaya devam ederiz. İnşallah yarını kurtarırız.

HAS SÖZ

Kalbimin yarısı Mekke'dir, yarısı Medine'dir,

Üzerinde bir tül gibi Kudüs vardır.

( Nuri PAKDİL)

Diğer Yazıları