Millet ne der acaba?

Hüseyin Kaya

Hüseyin Kaya

1 Kasım 2015 26.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için geriye sayım devam ediyor.
Bir kaç saat sonra seçmenler oy kullanmaya başlayacak..
Herkes gibi ben de seçim sonuçlarını merak ediyorum.
Merakıma engel olarak oluşabilecek sonuçlar ve neticeleri ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak isterim.
Seçimin değiştirmeyeceği bazı sonuçları biliyoruz hatta bu bildiklerimiz bir 50 sene daha böyle devam eder dersek üfürmüş olmayız hani
Nedir bunlar..
Bir defa Ak parti bu seçimim yine 1. partisidir.
CHP ve MHP iktidar olabilme ihtimalleri yoktur.Her ikisinin de %30 bandını aşmaları için inanılmaz değişikliklere ihtiyaç var.
HDP barajın altında kalır mı sorusu bu seçim için pek mümkün gözükmüyor..
İşte hiç seçim yapmadan bilinenler bunlarsa birazda bilinmeyenler üzerine kafa yoralım.
Ak parti 1. parti olmasının yanında tek başına iktidar olabilir mi derseniz kanaatim bu mümkün gözüküyor.Oylarını artıracağı kesin diyebiliriz.Fakat 7 Hazırandan alacağı derslerin tamamını almak ve uygulamaya koymak anlamında yeterli zamanı olmadığı açık.Fakat bir önceki seçimden daha iyi şartlarda seçime gireceği ve buna göre daha iyi sonuç alacağını düşünüyorum.
CHP ve MHP’nin her ikisinin de oylarını artırarak bir koalisyonu söz konusu olabilir mi?Bu sorunun cevabı bu haliyle olumlu olarak görünmüyor.Aslında Ak partinin 7 Hazıran sonucunda böyle bir tehlikenin olmamış olması da etkin bir sebeptir.
HDP nin barajı aşamayacağı konusunda veya oylarını / Hazırandan daha fazla artırıp artıramayacağı şeklindeki iki ihtimal nerdeyse aynı oranda muhtemel.
Doğu aşiretleri ve mollaları ile ilgili yapılmasını önerdiğimiz çalışma ve yarıca Alevi kanaat önderleriyle kurulan iletişim ve istişarenin HDP nin oylarını düşüreceğini düşünüyorum.Ayrıca terör vakaları ile ilgili Demirtaş ve HDP tutumu olumsuz yansıyacaktır.
Bu seçimlerle ilgili bir başka önemli değerlendirme de siyaset anlayışının geldiği noktadır.Bu düşüncemizi siyasetin duayenleriyle de paylaştık tekrar etmek isteriz.
Artık hangi parti olursa olsun siyasi çizgi ve anlayış son on yıldan fazladır iktidarda olan Ak partinin belirlediği anlayış üzerinden yapılmaktadır. Ideolojik,ekonomik ve ya hangi sebep olursa olsun Ak Parti ve Tayyip Erdoğan son on yıla silinmez bir şekilde damgasını vurmuş ve belirleyici olmuştur.Siyasi yol belirlenmiştir ve bu anlayışın dışına çıkılması başka partilerce de pek mümkün gözükmemektedir.Bu nedenle dolaylı olsa da Ak partiye oy olarak yansımasa da Türkiye siyasetinin bu algı oranı %75 civarındadır.
Ak Partinin tek başına iktidarı Türkiyeyi ciddi anlamda rahatlatacaktır.Fakat Ak Partinin de yeni bir heyecan yeni bir hedef pekiştirmesi ile tepeden tırnağa kendini kontrolden geçirmesi gerekmektedir.Bu bir on yıl daha zaman verecek gayret için elzemdir.
Ak Partinin zamanında yapacağı abdest tazelemesi mecburiyeti yeni siyasi oluşum manipülasyonlarını da teyemmüm halinde bırakacaktır.
Herşeyin hayırlısını dilemek herşeyi en iyi bilenden..
Ülkemizi insanlarımızın şaşmaz diye inandığımız feraset ve basiretine emanet edelim bakalım
Millet ne der acaba? sorusu yadırganacak bir durumu ifade etmez bu sefer inşallah.

Diğer Yazıları