Mikdat Kadıoğlu'dan kritik uyarılar! Ekim ayına dikkat...

Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, dün İstanbul'da yaşanan afetin ardından çok önemli uyarılarda bulundu. Ekim ayına dikkat çeken Kadıoğlu, alarm sisteminin de revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, dün İstanbul'da yaşanan afetin ardından çok önemli uyarılarda bulundu. Ekim ayına dikkat çeken Kadıoğlu, alarm sisteminin de revize edilmesi gerektiğini söyledi.

mikdat

İşte Kadıoğlu'nun NTV canlı yayınındaki açıklamaları:

EKİM AYINA DİKKAT!

Bu yaşadıklarımızdan sonra Ekim ayına dikkat etmemiz lazım. Anadolu'da doludan dolayı tarımsal üretim kaybı çok büyük. Bu büyük problem. Tedbirli olmak lazım.

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde, 100 yılda yağacak yağışa göre altyapılar planlanır.

Herkes uyarıyor, Belediye gidip bacaları temizlemeli. Oysa yapılmıyor. Vatandaş da her şey normal gibi davranıyor. Saat 3'te yağmur var deniyor, bakmak lazım uyarılara, ona göre hareket etmek lazım.

istanbul-yagmur-bb4

ALARM NASIL VERİLMELİ?

Uyarılarda da problem var. Erken uyarı konusunu geliştirmeliyiz. Ya hiçbir şey yok diyoruz ya da alarm veriyoruz. Tahmin yapıldıktan sonra tahminin gerçekleşme ihtimali varsa, gerçekleşme anının alarm verilmesi lazım. Tahmini alarm olarak vermemek lazım. Çünkü bu sefer yalancı çoban durumu oluyor. Yani bir ara nokta lazım. Böyle üçe bölmemiz lazım. Alarm verildikten sonra vatandaşta da karşılığı olması lazım.

"3 SAATİMİZ VARDI"

Mesela bu yağış Edirne'den girdi, İstanbul'a geldiğini fark ediyorduk. Burada en az 3 saatimiz vardı. İnsanlar 3 saat önce paydos edebilirdi. Arama kurtarma ekipleri su basan yerlerde konuşlanmalıydı. Aynı karda olduğu gibi; kar temizleme araçları nasıl konuşlanıyorsa, hazır bekletilmeliydi. Mesai saatleri buna göre ayarlanabilirdi.

istanbul-yagmur-bb6

"SİVİL SAVUNMA SİRENLERİ ÇALSA, MİLLET SAYGI DURUŞUNA GEÇER"

Mesela Taksim'de sivil savunma sirenleri çalsa insanlar 10 Kasım sanıp saygı duruşunda durur. Bunun eğitimi verilmeli. İnsanlara "sel geliyor dikkatli olun" diyoruz ama ne yapacağını bilmiyor ki insanlar! Sel olacak deniyorsa evden çıkılmaması lazım. Herkesin meteoroloji radarını takip etmesi lazım. Bu kültürü mutlaka vermemiz lazım. Meteorolojik okur yazarlık çok düşük maalesef.

"SEL SULARININ BİNALARA GİRMESİNE KESİNLİKLE İZİN VERİLMEMELİ"

Sel sularının binalara girmesine asla izin vermemeliyiz. Girerse çamaşır suyuyla temizlememiz lazım. Çünkü çok pis sular. Gerçi temizlesek bile duvarlar emiyor ve küfle yine zarar veriyor. Su basmanlarının iyi ayarlanması lazım. Ama bu kavramı da doğru kullanmıyoruz. Sel tehlkesinin olduğu yerlerde su basman seviyeleri yüksek olmalıyken her yerde aynı seviyede yapıyoruz.

Doğanın gücünü bilmiyoruz, uzun vadeli düşünmüyoruz. Biraz cahil cesareti durumu var.

Mikdat Kadıoğlu'dan kritik uyarılar! Ekim ayına dikkat... ile ilgili etiketler Mikdat Kadıoğlu İstanbul Sel (Doğa olayı) Yağmur Meteoroloji Uyarı hava durumu afet alarm dolu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.