Metehan Demir kritik MGK'yı değerlendirdi! "Asıl merak edilen, Erdoğan'ın anlatacakları"

SuperHaber yazarı Metehan Demir, Habertürk'te kritik MGK ve ana gündemi olan Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunu değerlendirdi. MGK'da Dışişleri ve Genelkurmay'ın sunum yapacağını, masada istahbarat raporunun da olduğunu belirten Demir, asıl merak edilenin ise New York'tan dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söyleyecekleri olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin merakla beklediği Milli Güvenlik Kurulu 2 saatlik gecikme ile toplandı. Toplantının ana günmedim konusu ise Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin 25 Eylül'de yapacağını açıkladığı bağımsızlık referandumunun iptal edilmemesi halinde alınacak önlemler var.

SuperHaber yazarı Metehan Demir, böylesine kritik bir gündemle toplanan MGK toplantısını Habertürk ekranlarında değerlendirdi.

Demir'in değerlendirmeleri şöyle;

Cumhurbaşkanının BM'deki toplantılarından dönmesi beklendi. Onun yaptığı temaslarda aldığı izlenimler, sinyaller önemliydi. MGK toplantısının uzaması mümkün. Geç de başladı. Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay ayrı ayrı brifing sunacak, bir ortak sunum da olacak.

Erdoğan'ın uçağa binmeden evvel yaptığı çok önemli açıklamalar da var. Bunları yarın verecektir gazeteler. Ulusal güvenlik ifadesi çok gelişi güzel kullanılan bir ifade değildir. Diplomatik sıcak takip askeri tansiyonun artırılması, uluslararası diplomasi alanında Türkiye'nin atacağı çok önemli adımlar var.

"BARZANİ'NİN NEFES ALMASIZ İMKANSIZ HALE GELİR"

Bu bir satranç aslında. Barzani yılların siyasetçisi. En başından beri referandumu sadece bağımsızlık heyecanıyla ortaya sunmadı. Sürekli, "bize daha iyi bir teklif gelmedi ki" dediler. Bir pazarlık vesilesi olarak kendi koparabilecekleri payın da peşindeler. Türkiye bu süreçte Barzani'ye yönelik haritaya bakması mesajını özellikle verdi. İran şiddetle karşı çıkıyor, Bağdat aynı şekilde, Suriye'de de karışık yapı. Nefes alması nerede imkansızlaşıyor. Asıl sorun eğer ısrar eder ve referandum yapılırsa ve evet çıkarsa her gün daha da yıpranacağı bir süreç olacaktır. Bunun bedeli ağır olabilir. O bölgede ciddi bir kaos yaşanması bekleniyor. Türkiye Türkmen kardeşlerimiz için harekete geçecektir. Bağdat yönetimi de güneyden sıkıştıracaktır. Sadece İsrail'in desteği ile bu basınca nasıl dayanacak.

"BARZANİ İÇİN EN KRİTİK 48 SAAT"

Türkiye A,B,C planlarıyla yürüdü. Önce izah edildi, sonradan defalarca doğrudan ve dolaylı yollarla anlatıldı. Barzani için en kritik 48 saat ise şimdi başlıyor. Türkiye için bu kabul edilemez bir ulusal güvenlik meselesi.

"BATI ÇIKAR HESABI YAPIYOR"

Türkiye sınır kapılarıyla ilgili kartını oynayabilir. Barzani açısından asıl belirleyici unsur Batı'nın duruşu, çünkü Türkiye'nin tavrı net. Onlar çıkar hesabını yapıyorlar şu anda ama Türkiye bunun da farkında. Türkiye, "Benim atacağım adımlarla sizin Barzani'yle olan ilişkileriniz de etkilenebilir" mesajını verdi. Opsiyonlardan biri de petrolün Türkiye üzerinden taşınmasının engellenmesi elbette.

İRAN İKİLİ Mİ OYNUYOR?

Orta Doğu'da bir söz vardır. 'Adınız davetli listesinde yoksa, yemek listesinde kendinizi bulabilirsiniz' diye. Barzani'nin bunu iyi düşünmesi lazım. İran'ın kendi hesapları olabilir. Türkiye bu tip iddialara artık şaşırmıyor. Ankara duygusal değil. İran'ın hesaplarının kendisine yansımaları olacaktır.

"MGK'DAN NET CÜMLELER GELECEK"

O bölgede çok ciddi kaos yaşanıyor. Türkmenlerle ilgili Türkiye'nin ciddi endişeleri var. Sıcak çatışma ortamından endişe ediliyor. Bölgede TSK'nın hatırı sayılır gücü var. MGK'dan çok net üzerinde uzun süre konuşacağımız cümleler gelecektir. Tezkerede neler olduğunu gördük. Bunları yan yana koyduğumuz zaman Türkiye'nin sadece askeri değil, uluslararası alanda diplomatik adımları da olacaktır. Ancak Türkiye'yi haklıyken haksız konuma getirecek tehlikeli çıkışlar yapılıyor.

"EN BÜYÜK ENDİŞE İÇ SAVAŞ"

En büyük endişelerden biri Irak'ta yaşanabilecek iç savaş. Orayı karıştırmak için çok fazla unsur olduğunu söylemek mümkün. Artık sadece Irak'tan bahsetmiyoruz. Rusya, ABD komşumuz.

mgk2

"SURİYE'DE DE BENZER GİRİŞİMLER VAR"

Suriye'de de benzer bir girişim var; onların birleşecek bir eksenle ileride daha da büyük tehlike olabilir. Bunu İran'ın da görmesi lazım.

"ERTELEME BARZANİ'YE ONURLU ÇIKIŞ YOLU"

Erteleme, Barzani'ye onurlu bir çıkış vermek anlamında kullanılıyor. Aslında hiç bir zaman böyle bir referandum yapılması istenmiyor.

"İSTİHBARAT RAPORU DA MASADA"

MGK'da iki kritik sunum yapılacak. Biri Dışişleri, diğeri Genelkurmay uhdesinde olacak. Ayrıca masada istihbarat raporu da var. Çok kritik bilgiler paylaşılacak. Devletin milli tavrı MGK bildirisine yansır.

Asıl merak edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anlatacakları. Erdoğan en taze bilgileri yurt dışından getirdi. Trump'la, Macron'la görüştü. Orada aldığı havanın kurul üyelerine aktarılması çok önemli.

RUSYA'NIN REFERANDUM TAVRI

Rusya'dan gelen mesaj Barzani'nin elindeki son dalı da aldı. Barzani ile pazarlık yapanlar sihirli bir paket sunma hazırlığı yapıyor. Barzani ertelerse en kritik 365 gün başlayacak onun için. Halka bunu anlatması gerekecek.

Barzani güvenebileceği ana dal ABD ve Rusya. Onlardan sinyal gelseydi onu kimse tutamazdı. Perde arkasından ABD, Rusya ya da Fransa yürü arkandayız demiyorsa Barzani'nin İsrail'den başka güveneceği dal kalmadı. Barzaninin geleceğine güvenmesi için büyük bir aktör gerekiyor. Ama böyle bir aktör şu anda gözükmüyor.

Metehan Demir kritik MGK'yı değerlendirdi! "Asıl merak edilen, Erdoğan'ın anlatacakları" ile ilgili etiketler Metehan Demir MGK Irak Barzani referandum
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.