Merkel duymasın

Metehan Demir

Metehan Demir

TÜRKİYE'nin AB üyeliği ile ilgili Alman Başbakanı Angela Merkel'in sözleri artık eleştiri boyutunu da aştı.

Gireceği seçimin telaşından ne diyeceğini şaşıran Merkel iyice içindeki nefreti kusmaya başladı.

Son olarak da Gümrük Birliği'nin ardından Türkiye'nin AB tam üyelik müzakerelerinin de sonlandırılabileceğine dair sinyaller veriyor.

Ama bu kafayla iş seçimlerden sonra daha da tatsızlaşabilecek gibi görünüyor. Çünkü edilen laflar öyle ileri gitti ki geri dönmek neredeyse imkansız. Ayrıca Almanya'da sürekli Türkiye'nin seçim masalarında meze yapılması ve bunun da prim yapması son derece rahatsızlık verici. Bu noktada, birbirimizden evimizde nefret etsek de hepimizin ortak tepki vermesi gerekiyor.

"AB'NİN BÜYÜK ABİSİ" HAVALARI

Tabii, en büyük rakiplerinden İngiltere AB'den ayrıldıktan sonra Almanya, yeni "büyük abi" havalarıyla AB'yi artık babasının malı gördüğünden dolayı AB'deki herkesin adına konuşabilecek cüreti kendinde görüyor.

* Oysa Türkiye AB ilişkilerinde AB ve Türkiye ortaktır.

* Seçim kampanyalarında söylenenlere değil daha geniş vizyonla geleceğe bakılmalıdır.

* Türkiye, AB için, Ortadoğu ve Akdeniz'de kilit bir ülkedir. Bazen bunu unutuyoruz.

* AB için stratejik olan terörle mücadeleden, Kıbrıs ve Suriye'ye kadar farklı dosyalarda Türkiye ile çalışılmalıdır.

* Üyelik müzakerelerinin ötesinde, AB ve Türkiye ortaktır, bazen iki taraf da zorlu ortak olabiliyor. Ancak birçok farklı dosyada birlikte çalışılıyor. Komşularınızla çalışmak bir zorunluluk. Coğrafyayı seçemezsiniz, tarihi değiştirmezsiniz. Fakat birbirinizi daha iyi anlama yöntemlerini bulabilirsiniz. Her iki taraf için de stratejik açıdan önemli olan konularda işbirliği içinde, yapıcı ve her iki tarafın da çıkarına çalışabilirsiniz. Üyelik müzakerelerinin kendi kriterleri var. Farklı tarafların ifadeleri bu konudaki ruh halini etkilemekte. Ancak önemli olan sonuç ve atılabilecek adımlardır. Zorlu birkaç yıl yaşadık. Gelecekte, Türkiye ve AB'deki seçim kampanyalarında söylenelerin ötesine bakmamızı öneririm. Oturup ilişkilerimizin geleceğini tartışacağımız anı sabırsızlıkla bekliyorum.

MERKEL DUYMASIN

Yok, yok; bunları biz söylemiyoruz. Şansölye Merkel duymasın ama bu açıklamaları biz değil ama Türkiye'den nefret edilmesi konusunda o çok güvendiği AB içinden daha dün yeni yaptılar. Aynen aldık size ilettik. Hem de kimden biliyor musunuz?

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'den...

Yani bu işler sadece Merkel'in ortalığa ayar vermesi ile olmuyor. Herkes Türkiye'nin ortaklık getirilerini siyasi hırslarına kurban edip gözardı etmiyor.

BU KAFA ZARAR VERİR

Unutmadan bir dip not ve Merkel'e hatırlatma. Tanıyanlar iletsin:)

Almanya'nın milli maçlarında bazı seyircilerin içinde bile artık ülkenin o korkunç nazi geçmişini hatırlatan faşist sloganlar atılıyor.

Almanya'da aklı başında herkes bunları tedirginlikle izliyor.

Merkel ve siyasi rakipleri bu tür yabancı düşmanlığını pompalamaya devam ederlerse daha çok bu tür olaylarla karşılaşırlar.

Umudumuz aklı selimin galip gelmesi. Ki er ya da geç Almanya siyasetçileri bu tutumundan vazgeçmek zorunda olduğunu anlayacak.

En güzel günlerin ülkemizin olsun da gerisi bir şekilde hallolur.

Diğer Yazıları