Mavi Balina oyunu nedir? Neden intihara sürüklüyor?

Mavi balina oyunu dünyada ve Türkiye'de gençlerin canını almaya devam ediyor. İlk olarak Rusya'da çıkan oyunun aşamaları çocukları adım adım intihara götürüyor. Dünyada hızla yayılan oyun çocukları nasıl öldürüyor? Mavi balina nedir, ne anlama geliyor? Aileler çocuklarını mavi balina oyunundan nasıl kurtarabilir? İşte mavi balina oyunu hakkında bilinmesi gerekenler...

Rusya'da ortaya çıkan Mavi Balina oyunun kademeleri çocukları intihara sürüklüyor. Birçok kişi tarafından oynanan Mavi Balina intihar olayları herkes tarafından araştırılmaya başlandı. Türkiye'de de oynanmaya başlayan oyun gençlerin hayatını almaya devam ediyor. Aileler ise bu durum karşısında şaşkın kaldı. Peki Mavi Balina oyunu nedir? Neden intihara sürüklüyor? Aileler mavi balina oyunundan çocuklarını nasıl kurtarabilirler? Detaylar haberimizde...

MAVI

Oyun oynamak bitçok kişi tarafından eğlence aracı görmektedir. Ama bu sefer eğlence aracı yerine ölüm makinasına mı dönüşüyor? Mavi balina oyunu ilk defa Rusya'da ortaya çıkarak gençleri intihara götürüyor. Türkiye'de oynanmaya başlayan Mavi Balina gençlerin hayatını sonlandırmaya devam ediyor. Herkes tarafından şaşkınlıkla izlenen durumunun ne olduğunu anlamak için aileler araştırmaya başladı. Mavi Balina oyunu nedir? Neden intihara sürüklüyor? Aileler Mavi Balina oyunundan çocuklarını nasıl koruyabilirler?

MAVİ BALİNA OYUNU NEDİR?

Oyunun orijinal adı Siniy Kit. Bu ismin Rus rock grubu Lumen’in bir şarkısından alındığı düşünülüyor. Şarkının sözlerinde “Neden çığlık atarsın / Kimse sesini duymazken / Konu ne, konu ne” diyor. Şarkı “ağı delip geçemeyen devasa bir mavi balinanın” öyküsünü anlatıyor.

Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan “yüksekten atlayarak ya da kendini asarak” intihar etme komutu veriliyor.

Oyunun adıyla ilgili ortaya atılan bir başka iddia da zaman zaman balinaların açıklanamaz şekilde karaya vurup intihar eden hayvanlar olması.

Oyunun hızla yayılmış olmasında sosyal medya önemli rol oynuyor. Özellikle 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor. Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna dahil etmeye çalışıyor.

İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR

Bugüne kadar Türkiye'de 142 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği iddia edilen Mavi Balina oyunu, son olarak Bursalı 16 yaşındaki A.P.'nin felaketi oldu. İddiaya göre olay, geçtiğimiz Pazartesi akşamı merkez Osmangazi ilçesi Panayır Mahallesi'nde meydana geldi. Tır şoförü Murat P.'nin 6 çocuğundan biri olan A.P., evlerine gittiği arkadaşı B.K. ile birlikte "Mavi Balina" oyunu oynadı. Oyunun son komutu olan intihar emrini yerine getirmek için harekete geçen genç, evden bir sandalye ve siyah çamaşır ipi alarak arkadaşı B.K. ile birlikte her gün top koşturdukları halı sahaya gitti. A.P., götürdükleri ipi halı sahanın tellerine bağlayıp, sandalyeye çıkarak kendini astı. Arkadaşının ölümüne tanık olan B.K. sinir krizi geçirdi. Halı sahada top oynayan çocukların ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. B.K., ambulansla hastaneye kaldırıldı. A,P.'nin cesedi ise otopsi yapılmak üzere Bursa Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Olayla ilgili inceleme başlatan polis, B.K.'nin bilgisayarına el koydu. Öte yandan, oyunun 50'inci bölümünün ardından intiharı istenen 16 yaşındaki A.P. ve arkadaşı B.K.'nın halı sahaya gitmeleri çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerası tarafından görüntülendi.

98

NEDEN MAVİ BALİNA OYUNU OYNANIYOR

Çocukların bu tür oyunları oynamasının bir sebebinin de merak olduğuna değinen Kocaeli Üniversitesi Uygulama ve Araştırma hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik ise, “Mavi Balina, bu tarz bilgisayar oyunları ve bu riskli davranışlar buz dağının görünen kısmı sadece. Altta yatan bir sürü faktör var aslında. ‘Çocuk buna neden ihtiyaç duyuyor, yapabileceği daha sağlıklı neler var?' sorularını cevaplamak gerekir. Ailenin bunu fark etmesi gerekiyor. O nedenle bu Mavi Balina oyunu merak konusu tabi ki. İnsanlar ismini bile telaffuz etmek istemiyor bazen. Çünkü insanlar bunun üzerinde konuştukça daha çok merak ediyorlar, araştırıyorlar ve kendilerini bu oyunun içinde buluyorlar” şeklide konuştu.

NASIL FARK EDİLECEK?

Ebeveynlerin çocuğunun bu tür oyunları nasıl fark edebileceği hakkında bilgi veren Memik, “Eğer çocuk aileden birazda kopuyorsa, biraz daha uzaklaşıyorsa, endişeliyse, gece uykuları bölünüyorsa, özellikle gece bilgisayarda vakit geçiriyorsa anne ve babanın şüphelenmesi lazım. Sürekli anne ve babanın çocuğunun başında olması gerekmiyor ama arada onu takip etmesi, bazı şeylerin farkında olması gerekir. Anne ve baba çocuğu tanıyorsa çocuğundaki değişiklikleri gözlemler” ifadelerine yer verdi.

Mavi Balina oyunu nedir? Neden intihara sürüklüyor? ile ilgili etiketler Mavi balina oyunu nedir neden intihara sürüklüyor aileler nasıl kurtarabilirler
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.