Hintli dev şirket Mahindra nedir?

Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Hindistan merkezli Mahindra & Mahindra, yılbaşında Hisarlar'ı alarak girdiği Türkiye pazarında ikinci büyük satın almayı gerçekleştirdi.Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Hindistan merkezli Mahindra & Mahindra, yılbaşında Hisarlar'ı alarak girdiği Türkiye pazarında ikinci büyük satın almayı da gerçekleştirdi.Peki Mahindra firması hakkında ne biliyoruz? Türkiye traktör pazarında ne durumda? Erkunt Traktör nedir? Bu sorulara cevap aradık...

Dünyanın en büyük traktör üretici firmalarından biri olan Mahindra&Mahindra, yılbaşında Hisarlar'ı alarak Türkiye pazarına girdi. Bu satın alma işleminin ardından ikinci büyük satın almasını da Erkunt Traktör ile gerçekleştirdi. Peki dünyanın en büyük traktör üreticilerinden biri olan ve merkezi Hindistan'da bulunan Mahindra nedir? Türkiye traktör pazarında ne durumda? Türk ekonomisinin en büyük firmalarından biri olan Erkunt Traktör nedir? Detaylar haberimizde

mahindra

SATIŞ BEDELİ 51 MİLYON DOLAR

Menşei Hindistan olan Mahindra & Mahindra firması Türkiye'nin en büyük traktör firmalarından Erkunt Traktör'ü satın aldı. Mahindra, resmi açıklamayı Hindistan Borsası'na yaptı. Buna göre Mahindra’nın, Erkunt Traktör'ün yüzde 100 hissesine karşılık 76 milyon dolar karşılığı 260 milyon Türk Lirası ödediği belirtildi. Satışla ilgili işlemler 30 Kasım'a kadar tamamlanacak.

Hindistan devi borsaya yaptığı bildirimde Erkunt Traktör'ün yüzde 35'ine sahip olduğu; otomotiv, traktör ve iş makinelerine yönelik döküm parçalar üreten Erkunt Sanayi'nin de en az yüzde 80 hissesini satın aldığını açıkladı. Mahindra bu işlem için de 41 milyon dolar karşılığı 140 milyon Türk Lirası ödeme yapacak.
Mahindra istediği takdirde hisselerin tamamını 10 milyon dolar ilave bedelle 51 milyon dolar (175 milyon Türk Lirası) ödeyerek satın alabilecek.

59c2283d7152d80b985fe8b8

"KÜRESEL ÇAPTA GÜÇLÜ BİR YATIRIMCIYI TÜRKİYE’YE ÇEKTİK"

Dünyanın ilk kadın traktör üreticisi ve Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, “Küresel çapta güçlü bir yatırımcıyı Türkiye'ye çekerek büyük bir başarıya daha imza attık” dedi. Zeynep Erkunt Armağan şunları söyledi: “Ekonomide dışa bağımlılığın temel sebebi, kendi kendine yetecek kadar üretim yapamamak ve nüfusun temel gereksinimlerini karşılayamamaktır.
İleri ekonomiler açısından, tarımsal faaliyetlere devam etmek artık bir gelişmişlik göstergesi haline geldi. Dünyada son on yılda hiçbir malın fiyatı tarım ürünleri kadar artmadı. Erkunt Traktör olarak bu süreçte Türk tarımının en büyük destekçisi olmaya çalıştık. Kurulduğumuz ilk günden beri milyonlarca kilometre yol kat ederek çiftçimizin taleplerini yerinde dinleyip, hep yenilikçi çözümler ürettik. Türkiye'nin kendine yetebilecek bir ülke olduğuna inanarak, tarımsal üretim ithalatının yaratacağı dış ticaret açığının önüne geçmeyi amaç edindik. Tarımsal mekanizasyonun yurtiçinde üretiminin de bu sürecin önemli bir parçası olduğunu her fırsatta vurguladık.
Bu anlayışın bir uzantısı olarak küresel ekonomiyle entegre olmamız gerektiğini biliyorduk, küresel çapta güçlü bir yatırımcıyı Türkiye'ye çekerek büyük bir başarıya daha imza attık. 2018 yılında kutlayacağımız 15. yılımıza M&M’le birlikte güçlü bir giriş yapıyoruz. Markamızı, M&M’nin global üretim ve satış ağının önemli bir parçası yaparak ülkemize ve ülkemiz çiftçisine daha fazla kazandırmak için çalışacağız."

mahindra1_1

“TÜRKİYE ÇOK DEĞERLİ BİR STRATEJİK PAZAR”

M&M Tarımsal Ekipmanlar Bölüm Başkanı Rajesh Jejurikar, Türkiye’nin konumu, ileri teknoloji altyapısı ve tarımsal kapasitesiyle hem üretim hem pazarlama açısından çok değerli bir stratejik pazar olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Son üç yıl içinde yüzde 35’in üzerinde büyüyen Türkiye traktör pazarı, artan iç talebin yanı sıra sahip olduğu bölgesel imkânlarla da öne çıkan bir vitrin ve Türkiye bulunduğu coğrafi bölgenin en büyük oyuncusu. Son on yılda Türk çiftçilerinin farklı bölgesel gereksinimlerini karşılayarak ürün yelpazesini sürekli genişleten Erkunt Traktör de bu pazarın en güçlü markalarından birisi. Erkunt'un yaygın bayi-servis ağı ve yerel tedarik zinciriyle, hızla büyüyen bu pazarda bugünden sonra Mahindra ile birlikte daha önemli adımlar atacağına inanıyoruz. Mahindra dünyadaki gücünü ve imkanlarını Türkiye’deki mekanizasyon sektörünü geliştirmek için seferber edecektir. Bu güçlü birleşmenin Türkiye’ye ve bölgeye önemli katkılar sağlayacağına inanıyor, her iki ülke ve marka için bereketli ve kazançlı olmasını diliyorum.”

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ TASARIM TRAKTÖRÜ

2003 yılında tamamen yerli sermaye ile kurulan Erkunt Traktör, bir yıl gibi kısa bir sürede Türkiye'nin ilk yerli tasarım traktörünü üretmeye başladı. Sektörde 3 yıl garanti veren ilk marka olan Erkunt Traktör, Türk çiftçisinin güvenini kazandı. 6 yıl içinde Pazar üçüncülüğüne yerleşerek Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına girdi. Şirketin 2016 yılı cirosu 314 milyon TL.

TÜRKİYE TRAKTÖR PAZARINDA NE DURUMDA?

Türkiye, traktör pazarı açısından Avrupa'da 1. sırada, dünyada ise 4. sırada bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara bakıldığında; 2016 yılında yurtiçi traktör pazarının bir önceki yıla göre %5 büyüyerek 70.205 adede yükselerek yeni bir rekor kırmıştı.

59c2246d7152d80b985fe87c

MAHİNDRA FİRMASI NEDİR?

Mahindra Grubu, 1945 yılında kurulmuş ve 20 farklı sektörde 17.8 milyar dolarlık küresel ciroya sahip. Hindistan’daki traktör, otomotiv, ticari araçlar, bilgi teknolojisi, finansal hizmetler ve devre mülk alanlarında faaliyet gösteriyor. 13 milyar dolar piyasa değerine sahip ve ülkenin en büyük 10 sanayi kuruluşundan biri olan Mahindra, ayrıca, havacılık, tarım, komponentler, ticari araçlar, danışmanlık hizmetleri, savunma, enerji, sanayi ekipmanları, lojistik, gayrimenkul, çelik ve iki tekerlekli araç üretimi yapan Mahindra’nın 6 kıtada 200 bin çalışanı bulunuyor. Bombay ve Lüksemburg borsalarında işlem gören şirketin Londra Borsası’nda işlem görmek üzere başvurusu bulunuyor. Yılda 200 bin adet traktör üreten şirket, bugüne kadar 2.5 milyon adet traktör sattı.

Mahindra firması;
2007 Punjab Traktör şirketi Swaraj markası

2009 Tech Mahindra Satyam Computer şirketinin çoğunluk hisseleri

2011 Ssanyong Motor şirketine ait çoğunluk hisseleri

2015 OCAK Peugeot Motorsikletleri’nin %51’i

2015 EKİM Mitsubishi Tarım Makineleri’nin %33’ü

2016 TEMMUZ Sampo Rosenlew Oy şirketinin %35’ini bünyesine kattı.

erkunt

ERKUNT TRAKTÖR NEDİR?

Erkunt Traktör Sanayii A.Ş, 12 Eylül 2003 tarihinde, tamamen yerli sermaye ile kurulmuştur. Bir yıl gibi kısa bir süre içinde Erkunt Traktör, Türkiye'nin ilk yerli tasarım traktörünü üretmeye başlamıştır.

Erkunt Traktör, traktörlerinin yüksek performansı, düşük yakıt tüketimi ve bir sektör ilki olan 3 yıl garantisi ile Türk çiftçisinin güvenini kazanan bir marka olmuştur. Sektörün önemli isimlerinden biri haline gelen Erkunt Traktör, 6 yıl içerisinde pazar 3.'lüğüne yerleşmiş ve Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri haline gelmiştir.

Erkunt Traktör Sanayii A.Ş, ürettiği tüm traktör modelleri için Avrupa Birliği Homologasyon Belgesi'ne sahiptir. Bu vesile ile özellikle Avrupa kıtasına başlayan ihracat, Türk traktör sektörü için yine bir "ilk" olma özelliği taşımaktadır. Erkunt Traktör Sanayii A.Ş. ayrıca, TSE-ISO-10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Belgesi alan ilk traktör markası olmuştur.

Yurt içindeki başarılarını ulusal düzeye taşımak isteyen Erkunt Traktör Sanayii A.Ş, ihracat markası ArmaTrac'ı piyasaya sürerek ilk ihracatını Bulgaristan'a gerçekleştirmiştir. 17 ülkede yer alan bayileri ile ArmaTrac, yurt dışında da hızla büyümektedir.

Erkunt Traktör Sanayii A.Ş., Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapmaktadır.

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.