Mağdurlara KHK sürprizi

Metehan Demir

Metehan Demir

15 Temmuz ihaneti sonrasında gündemden düşmeyen ve devletin zirvesinde de 'at izinin it izine karışması' olarak yorumlanan mağdurlarla ilgili Ankara'da yeni bir 'kanun hükmünde kararname-KHK' çalışması başlatıldı.

Çalışmaya göre, FETÖ üyesi şüphesi nedeni ile görevden alınan, ihraç edilen, açığa alınan, gözaltına alınan bırakılan, tutuklanan ve ihraç edilenlerle ilgili hukuki itiraz yollarını açabilecek yeni bir KHK için düğmeye basıldı.

Özel bir hukukçu ekibin üzerinde çalıştığı khk taslağına göre, kendisinin mağdur olduğuna inanan kişiler, yeterli delillerle mahkemelerde bu iddialarını kanıtladığı takdirde aklanarak geri dönebilecek.

Dört ana grup üzerinde çalışılan proje ile çok konuşulan mağduriyetlerin önemli ölçüde giderilmesi planlanıyor.

Onbinlerce hatta yakınları ile yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren khk taslağını Başbakanlık yakından takip ediyor.

Ancak; bu süreçte hukuki yollarla hakkını arayacak ve mağdur olduğunu iddia edecek kişilerin, net delil, bilgi, belge ve tanıklarla masumiyetini ispat etmesi gerektiği belirtiliyor. İstismarın önlenmesi için de sıkı bir hukuki altyapının olması planlanıyor.

Aynı zamanda, o gece milletine, meclisine kurşun sıkan, askerini polisini şehit eden darbeye doğrudan ya da dolaylı destek veren isimlerle ilgili bir taviz verilmeyeceği ve en ağır cezanın verilmesi için hukuki sürecin takipçisi olunacağı ifade ediliyor.

Diğer Yazıları