Kurbanın olam

Hüseyin Kaya

Hüseyin Kaya

Çocukluğumdan beridir kurban edilen hayvanların son bir günlük hikayesini biriktirim yüreğimde. Anılarımda çok taze kalmış ve gözümden hiç gitmeyen sahneler olduğu gibi,benzer hikayelerin birbirine karışmış tarafları da var tabii.
Uzunca bir zaman,kurbanların zalim olan insan kavramının trajedisi olarak göründü coçuk muhayyileme..Her kurbanla biraz kesilen ben oldum sanki.Kısa süreli misafirimiz o gözleri güzel,masumiyet sembolu hayvanların son su içmlerini son yemlerinden bir tutam yemelerini izledim.Son dışkılarından haberleri olmayan o güzelim canlılara yakınlığım kaybedilmiş bir savaşın çaresizliği gibi geldi bana…Bilen insan bir kalabalığın gücüyle önce ayaklarını bağlıyor olmaz ise tüm güçleriyle abanıyorlar ve nihayet kesiyorlar….Kan kırmızı oluyor dünyamız..Boğazlamanın bizzat boğazımıza düğümlendiği an..
İşte böyle başlayan kurbana dair çocukluk hikayeleri..Küçük yüreklerin sorgusuz sualsiz ilahi titreşimlerinden bahsediyoruz..
Kurbanlar bütün fedekarlıklarıyla bizi eğitirmiş meğer..İnsan dediğimiz sorumluluk ortamına neler kazandırırlarmış meğer o “kurban olmaklarıyla” mübarek hayvanlar..
İsmail’in kıssası kodlarında olan canlılar..Bir insanoğlunun uğruna o vakarlı halleriyle kurban olmaya gidişleri bundanmış.O masum boyunları uzatışlarındaki memnuniyet ve teslimiyet meğer bize gaybın sınırlarında bir şeyler söylemek içinmiş..Ve düşünen akıl sahibleri için daha neler..
Coçukken yine bir kurban konuşsa ne derdi diye düşünürdüm.
Tam kesilmek üzere olan bir dananın aniden “Bir dakika Ey İnsanoğlu”diye söze başlayarak ne diyeceğini merak ederdim.
Ey İnsanoğlu Kurbanın olam ki bu konuda Allahın yeryüzündeki halifesine kurban olarak seçilmek benim için bir şereftir.
Bilesiniz ki benide sizi de bir can vererek yaratan Yüce Yaratıcı size ayrıca iyiyi kötüden ayırma hassasiyetini verdi.Ve bizlerin kurban edilmesiyle ilgili size şunları bildirdi.
Ey iman edenler! Allah'ın alâmetlerine, haram aya, kurbanlık hediyelere, gerdanlıklarına ve Rablerinden lutuf ve rıza bekleyerek Kabe'ye yönelenlere sakın saygısızlık etmeyin. İhramdan çıktığınız zaman avlanabilirsiniz. Sizi Mescid-i Haram'dan çevirdiklerinden dolayı bir topluma karşı olan kininiz, sizi saldırıya sevk etmesin. İyilik ve takva üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerinde yardımlaşmayın. Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı çetindir.
5:27 -
Onlara Âdem'in iki oğluyla ilgili haberi hakkıyle oku. Hani her ikisi birer kurban sunmuşlardı, birinden kabul edilmiş, diğerinden kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen, ötekine):" Seni öldüreceğim" demişti. Diğeri ise şöyle demişti: "Allah, yalnız kendisinden korkanlardan kabul eder".
5:95 -
Ey iman edenler, ihramlı iken av hayvanı öldürmeyin. İçinizden kim kasten onu öldürürse, yaptığı işin vebalini tatması için, öldürdüğü hayvanın dengi ona cezadır ki, Kâbe'ye ulaşacak bir kurban olmak üzere buna yine içinizden iki adaletli kişi hükmeder; yahut (ceza olmak üzere) bir keffarettir ki, ya o nisbette fakirleri doyurmak, yahut onun dengi oruç tutmaktır. Allah geçmişi affetmiştir. Fakat kim de bu suçu tekrarlarsa, Allah ondan intikamını alır. Allah damia gâliptir, intikam sahibidir.
5:97 -
Allah, Kâbe'yi, o Beyt-i haram'ı, haram ayı, kurbanı ve (kurbanlardaki) gerdanlıkları insanlar için bir nizam kıldı. Bu, Allah'ın göklerde ve yerde olan herşeyi bildiğini ve Allah'ın herşeyi hakkıyle bilici olduğunu sizin de bilmeniz içindir.
37:103 -
Ne zaman ki ikisi de bu şekilde Allah'a teslim oldular, İbrahim oğlunu şakağı üzerine yatırdı.
37:107 -
Ve ona büyük bir kurbanlık fidye verdik.
108:2 -
Öyleyse Rabb'in için namaz kıl ve kurban kes.
İşte kurbanımızın bize söylemek istediği ve insan muhayilesi ile uyumlu vahiy bize yaşamımız boyunca neler öğretmiş neler.
Türkülerimiz de,Şiirlerimizde savaşlarımızda yer almış kurban kavramı..Hatta aşklarımız da bile..
Ve kurban
Kurbanlarımızın kanı yere düşmeden düştüğü İlahi mekanın nuruyla kardeşliğe ve kurtuluşa sebep olsun inşallah
Ve Ezcümle Kurban; Rabbimizde sürdüreceğimiz sonsuz diriliğe ahdimizin tekrarıdır.idrak etmemiz duasıyla mübarek olsun.mübarekleşmemiz temennisiyle de kabul olsun.

Diğer Yazıları