Göbekli Tepe: Dünyanın en eski mabedi nereden başladığımızı fısıldıyor

Edebiyat ile medeniyetin yolculuğuna çıkan Yonca Eldener, "Göbekli Tepe Muhafızı" romanında köklerini arayan her insanın yolunun Anadolu’dan geçeceğini anlatıyor, çünkü medeniyetin kültür ateşi bu coğrafyada yakılmıştır.

Urfa Karacadağ’da bulunan ilk evcilleştirilmiş buğdayın öyküsü, biyolojik evriminin sınırlarını aşan insanın öyküsüdür.

Mısır Piramitleri'nden tam 7000 yıl daha eski Göbekli Tepe ise öykünün kilit taşı... Tapınakların ortaya çıkması, sadece insanlık tarihinin bilinmeyen yönlerini gözler önüne sermekle kalmamış, tüm soruları tersten sormamıza giden yolu açmıştır.

Göbekli Tepe, kendi gücünün farkına varan insanoğlunun doğanın parçası olmaktan çıkıp, ona hükmetmeye giden yolu açtığı yerdir.

Göbekli Tepe’nin avcıları, tarım devrimiyle kaderi geri dönülemez biçimde değişen insanın, toprağa bağlandıkça ondan kopuşunun hikayesini fısıldamaktadır.

Dikilitaşlarına nakış gibi işlenmiş semboller ise bize bambaşka bir tarih anlatmaktadır. Bu tarih, tarımdan yazı ile değişen düşünme biçimimize, eşyalar ile kurduğumuz ilişkiden kolektif zekamızın gelişimine kadar ‘insan’ı yeniden durup düşüneceğimiz bir yolculuğa davettir.

Yonca Eldener kimdir?

1972 yılında Ankara’da doğdu.

TED Ankara Koleji’nin ardından ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü’nü bitirdi. 1995 yılında Univeristy College London’da mastırını, 2002 yılında ODTÜ’de doktorasını tamamladı.

Perakende sektöründe geliştirme direktörlüğü, pazarlama-ticaret direktörlüğü, danışmanlık ve e-ticaret sektöründe genel müdürlük görevlerde bulundu.

Amerika'da yayınlanmış akademik makaleleri bulunan Eldener’in yazmış olduğu iki makale de Ford Vakfı– Orta Doğu Araştırma Yarışması Ödülü’nü aldı.

Aynı zamanda roman yazarı olan Eldener’in ikinci romanı Göbekli Tepe Muhafızı, Altın Kitaplar tarafından yayınlandı ve kısa sürede 4. baskısını yaptı.

Romanın İngilizce çevirisi “The Guardian of Göbeklitepe” adıyla Ocak 2016’da yayınlandı.

Yeni romanı üzerinde çalışan Eldener evli ve iki kız çocuğu annesidir.

160120171414345894382_3.jpg

Etkinlik: Joint Idea – life works club bünyesinde çalışmalarını yürüten Yonca Eldener ile Göbekli Tepe seminerlerinin 2.si olarak blogger etkinliği

Yer: Kanyon AVM – Joint Idea (Kanyon Sinemalar Katı, 3. Salon yanındaki asansör, R katı, DOT tiyatro ve Suvla restoran karşısı)

Tarih ve Saat: 16 Ocak Pazartesi 19:00

Göbekli Tepe: Dünyanın en eski mabedi nereden başladığımızı fısıldıyor ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.