KDV iadesi ne zaman hızlanacak?

Katma Değer Vergisi, mal ve hizmetin üretim safhasından nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen her safhada yaratılan katma değerin vergilendirmesini amaçlayan bir 'muamele vergisi'dir. İndirim mekanizmasına sahip olma özelliği nedeniyle her safhada hesaplanan vergi, bir önceki safhada hesaplanan vergiden indirilmesi ve kalan kısmın vergi dairesine ödenmesi esasına dayanmaktadır.

KDV İADESİ NEDİR

KDV iadesi, Kanunun vergiden istisna ettiği için KDV uygulayamayan veya Bakanlar Kurulu indirimli oran öngördüğü için genel oranda vergi hesaplayamayan ya da Maliye Bakanlığı tevkifat uygulaması getirdiği için hesapladığı verginin tamamını tahsil edemeyen mükelleflerin, satın aldığı mal ve hizmetlere ödediği ancak indiremediği vergi yükünü gidermeye yönelik bir uygulamadır.

İdare, her işlem için farklı iade prosedürü uygulamaktadır. İadeyi çabuklaştırmak için hızlandırılmış iade sistemi (HİS) ve indirimli teminat uygulamasına (İTUS) ilişkin düzenlemeler söz konusudur. Ancak bunlar sınırlı sayıda belirlenen şartları taşıyan mükelleflere yönelik düzenlemedir.

Diğer mükelleflerin çoğunun KDV iade alacağı, maalesef uzun prosedürlere ve süre sınırı olmaksızın incelemeye tabi tutulmakta, mükelleflere olan finansal yükü de artmaktadır.

KDV İADESİ HIZLANACAK

Yıllardan beri kronikleşen sorun haline gelen bu durum için müjdeyi Maliye Bakanı Naci Ağbal verdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerine ilişkin hazırladıkları eylem planıyla iadelerin hızlanacağını ve gereksiz bürokratik işlemlerin sona ereceğini GİB tarafından hazırlanan KDV İadelerinin Etkinleştirilmesi ve Hızlandırılması, İade Süreçlerinin Standartlaştırılması Eylem Planı" hazırlıklarında sona yaklaşıldığını belirtti.

Ayrıca, mükelleflerin, bir iade talebinde bulunduğunda bu talebin hangi memurun önünde ve işleminin ne aşamada olduğunu, sürecin ne zaman biteceğini, iadesini ne zaman alabileceğini internet üzerinden görebileceğini, KDV iadelerinin sonuçlandırılmasına ilişkin de ihtisas vergi daireleri gibi alternatif modeller üzerinde çalışılacağını, zira mevcut vergi dairelerindeki iş yükü nedeniyle KDV iadesi talebinde bulunan mükelleflerin işlemlerinin tamamlanmasının uzun süre alması nedeniyle, sadece KDV iade işlemlerinin yapılacağı ve uzmanlaşmış personelin çalışacağı yeni birimler kurulacağı ve bu birimlerde mükelleflerin işlerini hızlı bir şekilde sonuçlandıracağını birkaç ay önce belirtmişti.

Bu müjdeli haber elbette ilgili mükellefleri heyecanlandırdı. Ancak hala uygulamaya geçilmemiş olması ise bu KDV iadeleri ne zaman hızlanacak sorusunu onyıllardır sormaya devam ettirmektedir.

Bu konuda mükelleflerin, İdarenin daha hızlı hareket etmesini beklemekten başka bir yolu bulunmamaktadır.

Hızlanır mı?

Eski tecrübelerimiz bize hayır cevabı verdirmektedir.

Ama bu kez inşallah diyorum.

BİR HATIRLATMA: 6736 Sayılı Yasadan Yararlanmak İçin Son Gün 25.11.2016

6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’dan faydalanmak için son tarih 31Ekim’den 25 Kasım’a uzatıldı.

Dikkatli okuyucularımız, bir önceki yazımda söz konusu yasa ile ilgili süre uzatımına gidebileceğini, sürenin bir (1) ay daha uzatılmasının da ayrıca bir kazanım olacağını yazdığımı hatırlayacaklardır.

Buna göre mükelleflere ilave 25 günlük daha faydalanma süresi hakkı sağlanmış oldu.

Bu sürenin yani 25 Kasım’ın son tarih olduğunu hatırlatır, tekrar uzamayacağının da altını çizmek isterim.

* HAS SÖZ

Hak şerleri hayreyler

Zannetme ki gayreyler

Arif anı seyreyler

Mevla görelim neyler

Neylerse güzel eyler…

(Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri)

Diğer Yazıları