Kasko değerine göre indirimli MTV

2017 MTV TARİFESİ

27.12.2016 tarih ve 29931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 47 seri no’lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile 2017 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar tarifesi belirlenmiştir.

Taşıtların 2017 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin, içinde bulunduğumuz Ocak ayının sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Buna göre otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri aşağıdaki tabloda belirtilen (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilecektir.

180120171222183043594_3.jpg

KASKO SİGORTASI DEĞERİ UYGULAMASI

14/12/2004 tarihli ve 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; 1/1/2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Motorlu Taşıtlar Kanunu’nda yeni bir uygulamaya geçildi.

Buna göre otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için uygulanacak vergi tutarları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin (Bu listeye www.tsb.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.) yüzde 5’ini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanacaktır.

Yani, aracınızın motor silindir hacmi ve yaşına göre belirlenen motorlu taşıtlar vergisi tutarı, kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, aynı yaş grubundaki bir alt kademeden, daha düşük vergi ödeyebileceksiniz. Bu uygulamadan yararlanmak için söz konusu taşıtın kasko sigortasının yaptırılmış olması zorunlu değil.

ÖRNEK

Motor silindir hacmi 2.501-3.000 arasında 6 yaşında bir taşıtın kasko sigortasına esas olan değerinin 100 bin TL olması halinde,

2017 yılında ödenmesi gereken MTV şöyle hesaplanacaktır.

- Taşıtın kasko değeri 100 bin TL. Yüzde 5’i (100.000x%5=)…………… 5.000 TL.

- Taşıtın tarifeye göre 2017 yılı MTV tutarı ……………………………………..5.236 TL.

- Aynı yaştaki bir alt kademe için MTV tutarı ………………………………..…3.134 TL.

Örneğimizde aracın kasko değerinin yüzde 5’i (5.000 TL), 2017 yılı MTV tutarından (5.236 TL) düşük olduğundan, ödenecek olan MTV tutarı, aynı yaş grubunun bir alt kademesi için belirlenen 3.134 TL olacaktır.

VERGİ DAİRESİNE BAŞVURU GEREKLİ

2017 yılında indirimli MTV tarifesinden yararlanabilmek için taşıtları “Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi”nde yer alanların yetkili sigorta acentelerine müracaat etmeden, düzenleyecekleri “bildirim formu” ile vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor

Başvuruda bulunmayanlar, bu avantajdan yararlanamazlar.

Vergi daireleri. bu şekilde müracaatta bulunan mükelleflerin ibraz edecekleri söz konusu formda yer alan bilgileri. motorlu taşıtlar kütüğünde ve ilgili yılın ocak ayında ilan edilen “Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi”nde yer alan bilgilerle karşılaştırılarak. bilgilerin birbirini tutması halinde. başvuruda bulunan mükellefleri kasko sigortası değeri uygulamasından faydalandırılacaktır.

BİR HATIRLATMA:
Vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılmasında bir fırsat daha (Mayıs 2017)

Dikkatli okuyucularım “Yapılandırmada Bir İstek” başlıklı bir önceki yazımda taksitle ödeme seçeneğini tercih edipte 30 Kasım’da ilk taksidi ödeyemeyenler için süre uzatımı ile bir şans tanınabileceğini belirtmiştim.

Müjde Maliye Bakanı Sn.Naci Ağbal’dan geldi. Bakan yaptığı basın açıklamasında;

“Bu sürelerin uzatılması için vatandaşlarımızdan yoğun talep aldık. Hükümet olarak yaptığımız değerlendirmede, böyle bir uzatmanın uygun olacağı kanaatine vardık. Yeniden yapılandırma kapsamında Kasım ve Aralık aylarında vergi ve SGK prim ödemelerini yapamayan ve haklarını kaybeden vatandaşlarımıza ikinci bir şans getiriyoruz. Haklarını kaybedenler, ödemelerini Mayıs ayı sonuna kadar yapabilecek.

Taksitlerini düzenli ödeyen vatandaşlarımızın da vergi bakımından Ocak ve Mart ayında, sigorta primleri bakımından ise Şubat ve Nisan aylarında ödeyecekleri taksitler dahil olmak üzere tüm taksitlerin ödeme sürelerini faizsiz olarak uzattık. Bundan sonraki yeniden yapılandırmanın tüm taksitlerini 4'er ay uzattık. Hükümet olarak her zaman vatandaşlarımızdan gelen talepleri dikkate aldık. Yani Ocak ayında yapılması gereken ödemeler Mayıs ayında, Şubat ayında yapılması gerekenler Haziranda ve izleyen her taksit bu şekilde 4 ay ötelenerek ödenebilecek. Böylece içinde bulunduğumuz süreçte vatandaşlarımıza yeni bir imkan sağladık." demiştir.

Torba Kanun’a eklenen madde hükmü şöyledir.

5- 3/8/2016 tarihli ve 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna Geçici 1 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 2-

(1) Bu Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek Kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için Kanunun 10 uncu maddesinin altıncı fıkrasında belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte 2017 yılı Mayıs ayı sonuna kadar ödemeleri şartıyla Kanun hükümlerinden yararlandırılır.

Çok doğru ve zamanında atılmış önemli adım. Artık bu fırsatı kaçırmayın.

HAS SÖZ

Bilgiyle dirilenler ölmez. (Hz. Ali)

Diğer Yazıları