Çinliler adet ağrılarını dindirmek için binlerce eşeğin derisini yüzdü! / ÖZEL HABER

Taşımacılığın gelişmesi ile modern dünyada artık fizik gücüne ihtiyaç duyulmayan eşekler son dönemde sağlık alanında adından söz ettirmeye başladı.

Eşek sütünün sağlığa faydalarının ortaya çıkması ile hem kanserden korunmak isteyenler, hem de kanser tedavisi görenler için yeni bir umut doğdu.

Eşek sütünün kanser tedavisinde kullanılmasının yaygınlaşması ile birlikte Türkiye de dahil pekçok ülkede eşek çiftlikleri kurularak eşek sütü üretimine geçildi.

Eşek sütünün litresi ise 120 liraya kadar ulaşan rakamlarda alıcı buldu.

ewflwfweff

ÇİN EŞEK DERİSİ PEŞİNDE

Ancak eşeklerin sağlık sektöründe yeni bir kullanım alanı daha ortaya çıktı.

Geleneksel Çin tıbbında eşek derisinin kullanımının yaygınlaşması da yeni bir uluslararası ticaret ağı oluşmasına neden oldu.

1 buçuk milyar nüfusu olan Çin, artan talebi karşılamak için, binlerce eşek ve eşek derisi ithal etmeye başladı.

Donkey Sanctuary (Eşek sığınağı) adlı hayvan hakları örgütünün verdiği bilgilere göre; özellikle gelişmekte olan ülkelerden yapılan bu ticaret nedeniyle çok sayıda eşek öldürüldü ve derileri yüzülerek satıldı.

Eşek derilerinin, kaynatılarak jelatin haline getirildikten sonra, geleneksel Çin tıbbında kullanılan "ejiao" isimli bir ilaç yapımında hammadde olarak kullanıldığı belirtirdi.

İlacın kullanımının her geçen gün artması ise eşek fiyatlarının kısa süre içinde yükselmesine ve eşek katliamının giderek artmasına neden oldu.

Artan talep üzerine, eşek ticaretinin yaygın olduğu Burkina Faso'da 2014 yılında 270 TL'ye satılan bir eşeğin fiyatı 2016'da 450 TL'ye ulaştı.

Bu durum Mısır, Güney Afrika ve Tanzanya gibi ülkelerde eşek hırsızlığı, yasa dışı kesim gibi gelişmelerin önünü açarken, Kenya ve Ethiopia gibi geniş eşek popülasyonu bulunan ülkelerde hükümet destekli mezbahalar kuruldu.

Pakistan, Senagal, Mali, Burkina Faso ve Niger'de ise derileri için eşek kesimini yasaklandı.

ferkergerg

"ADET AĞRILARINI DİNDİRİYOR" İDDİASI

The Guardian gazetesine konuşan Çin tıbbı uzmanları, 'Ejiao'nun daha çok Çin orta sınıfı tarafından tercih edildiğini ve kilosunun 1500 TL'ye kadar fiyatlara alıcı bulabildiği belirtiyor.

Ejiao "kan toniği" olarak kullanılıyor ve vücuda zindelik kazandırdığına, kansızlık sorununu çözdüğüne ve adet dönemi ağrılarını dindirdiğine inanılıyor.

frekfjregergh

ÇİNLİLER TÜRKİYE'DEN EŞEK DERİSİ SATIN ALMAK İSTİYOR

Bu arada, SuperHaber, Türkiye-Çin Ekonomik Ticaret İşbirliği Kurumu vasıtasıyla iki ülke arasında eşek ticareti konusunda bazı girişimlerde bulunulduğunu gösteren bir belgeye ulaştı.

"Shan Dong Dong E E Jiao Co.,Ltd" isimli Çinli ilaç şirketi, bir süre önce kurum aracılığıyla yüklü miktarda eşek derisi satın almak için ilana çıktı.

Şirket ilanda derilerin hayvan kolajeni üretiminde kullanılacağı notunu düştü.

Türkiye ile Çin arasında eşek derisi ticaretinin hangi boyutta olduğuna ilişkin net bir resmi veri ise bulunmuyor. / SuperHaber Dış Haberler

Ekran_Resmi_2017-05-30_15.19.53

Ekran_Resmi_2017-05-30_15.19.01

Çinliler adet ağrılarını dindirmek için binlerce eşeğin derisini yüzdü! / ÖZEL HABER ile ilgili etiketler Çin eşek eşek sütü eşek derisi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.