Japonlar deniz altında buldu! Erimiş halde duruyordu...

Geçen haftadan bu yana üç numaralı reaktörden görüntüler geçen sualtı robotunun servis ettiği son kayıtlarda, tabana çökmüş yaklaşık bir metrelik nükleer yakıta rastlandı. Reaktörün tabanında ayrıca lav benzeri taşlar da bulunuyor...

Japonya'da 2011'deki büyük deprem ve tsunami nedeniyle patlayan fukuşima Nükleer Santrali'ne sokulan sualtı robotu, üç numaralı reaktörün tabanına çöken nükleer yakıtı fotoğrafladı.

Geçen hafta reaktörün içinden ilk fotoğraflarını geçen robotun geçtiği yeni görüntülerde, lav benzeri taşlar yer alıyor.

japonya_nuIkleer

Küçük Güneşbalığı isimli robotun çektiği görüntüyü değerlendiren santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketinden (TEPCO), erimiş nükleer yakıtın öbekler halinde olduğunu bildiriyor.

KALINLIĞI 1 METREYİ BULUYOR

Tespit edilen nükleer yakıtın kalınlığı yaklaşık 1 metreyi buluyor.

Fukuşima'da reaktörler halen yüksek seviyede radyasyon yayıyor, Japon yetkililer bu nedenle reaktörlerin içine robot soktu.

japonya_nuIkleer6

Erimiş yakıtın konumunun belirlenip analiz edilmesi, hasar gören reaktörlerin tahliye edilebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bir ve iki numaralı reaktörde robotlarla yapılan tarama, içerideki ağır hasar ve yüksek radyasyon seviyeleri sebebiyle sonuçsuz kalmıştı.

japonya_nuIkleer_4

TEMİZLENMESİ 10 YILLAR ALACAK

Sualtı robotunun geçtiği ilk fotoğraflarda, tabana akan nükleer yakıtın kırık reaktör parçalarına bulaştığı görülüyordu.

Uzmanlar, santrali temizlemenin on yıllar almasını bekliyor.

japonya_nuIkleer3

11 Mart 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremden hemen sonra Japonya kıyılarını vuran dev tsunami dalgaları, ülkenin kuzeydoğusunu yerle bir etmişti.

japonya_nuIkleer5

Tsunami Fukuşima Nükleer Santrali'nde patlamalara yol açmış, Çernobil'den bu yana yeryüzünün yaşadığı en büyük nükleer felaket sonucu 200 binden fazla insan evlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

japonya_nuIkleer7

Japonlar deniz altında buldu! Erimiş halde duruyordu... ile ilgili etiketler Japonya fukuşima nükleer yakıt sualtı robotu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.