İstanbul'u sağanak ve dolu vurdu! Aracı hasar görenler şimdi ne yapacak? / VİDEO

İstanbul'da dün akşam saatlerinde başlayan dolu yağışı ve fırtına yüzlerce otomobilde büyük zarara sebep oldu. Ceviz büyüklüğündeki dolu birçok otomobilde 10 bin TL'ye yakın hasar oluştururken oto sanayilerde yer bulunamıyor. Park halindeki araçların yanı sıra trafikteyken bu felakete yakalananlar da büyük hasar gördü. Peki bu felaket afet ilan edilecek mi? Afet ilan edilirse sigorta şirketleri hasarı karşılayacak mı? Detaylar haberimizde...

Yağış, şimşek ve gök gürültüsüyle birlikte geldi. 17.50 sıralarında gün ışığı altındaki Avrupa yakası semtlerinde saatler 18.00'i gösterdiğinde tam anlamıyla gece yaşanmaya başladı. Yağış etkisini artırarak sürdü.

AKOM UYARMIŞTI!

akom

İstanbul'da dün akşam saatlerinde başlayan ve hayatı felç eden dolu yağışında birçok otomobil zarar gördü. Bugün de aracını alan vatandaşlar soluğu Maslak Oto Sanayii'de aldı. Yüzlerce hasarlı araç oto sanayide sıraya girdi. Birçok vatandaş aracını koyacak yer bulamıyor ve geri çıkarmak zorunda kalıyor.

Bazı araçlarda hasar 10 bin TL'yi de buluyor. Yoğunluk sebebiyle bir sonraki haftaya kalan tamirler var.

Park halindeki araçların yanı sıra yağmura arabaların içinde yakalananlar oldu. Aracında yağmura yakalanan vatandaşlardan biri o anları anlattı; 'Acarkent Kavacık istikametindeydik. Saat 06.10'du. Birden hava karardı, sonra aniden bastırdı. Tabii kaçamadık. 10 dakika içinde yollar adeta sel oldu. Araç yarıya kadar suya gömüldü. Ağaçlar devrildi. Ön cam arka cam çatlatı, direk yamuldu. Orada koruyacak bir durum yok. Doğal afet sonuçta. Çıksak daha fazla yaralanabiliriz. Buna da şükür. Ortalama fiyat ise serviste vermeye kalksanız kullanım haline yeniden gelmesi 10 bin TL'yi bulur.'

CAM SIKINTISI YAŞANIYOR

Otomobilinde afete yakalanan diğer bir vatandaş ise cam sıkıntısı yaşandığını belirtti ve 'Seyir halindeydim Acıbadem'deydim. Bize bir şey olmadı. Ancak cam da yok şu anda. Önümüzdeki hafta Çarşamba ya da Perşembe cam gelecek. Bırakacağız aracımızı.' dedi.

wteryet
Şu anda araçları getirseniz de cam bulmakta sıkıntı var. Doğal afeti kasko karşılıyor ancak trafik sigortası karşılamıyor. Kaskolu araç sayısı da 20 milyon araç içinde 4 milyon. Dolayısıyla geçtiğimiz hafta da sıkıntı yaşanmıştı.
İstanbullular şimdi tamirci kuyruğunda

10 BİN LİRAYI BULAN HASAR VAR

İstanbul'da eşine ender rastlanır büyüklükte, yoğunlukta ve dakikalarca süren dolu yağışı gerek trafikte bulunan gerek park halindeki otomobillerin camlarını kırdı, kaportalarda onarılması imkansız hasara yol açtı. Bu sabah yüzlerce araç tam tamir için sıraya girdi. Bazı araçlarda hasar 10 bin TL'yi buluyor. Sanayide otomobil camları tükenirken araç sahiplerine gelecek hafta çarşamba,perşembeye gün veriliyor. Doğal afeti KASKO karşılıyor, trafik sigortası karşılamıyor. 20 milyon araçtan 4 milyonunda kasko bulunuyor.

EWFRWEFREW

"EK TEMİNATLARI ALMIŞLARSA HASARI TEMİN EDEBİLECEKLER"

Uzmanlar, araç zarar gördüğünde kasko sigortasının öncelikle "aracın gördüğü hasarın sürücünün veya sigortalının kontrolü altında ve iradesi dahilinde gerçekleşip gerçekleşmediği" olduğunu belirtiyor.

Aracın su altında kalması, doludan hasar görmesi gibi bir takım durumlara neden olan olay, sigorta poliçesi kapsamındaysa araçta oluşan zarar sigorta tarafından karşılanıyor.

Araçta oluşan hasar, sel, su baskını dolu gibi durumlardan meydana gelmişse burada ek teminatlar devreye giriyor. Hasarın karşılanması için, ek teminatın sigorta poliçesi dahilinde olması gerekiyor.

EK TEMİNATLAR NELERDİR?

01.04.2013 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yeni Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarına göre aşağıda belirtilen haller ancak ek sözleşmeyle teminat altına alınabilir:

Türkiye sınırları dışında meydana gelen zararlar,
Grev, Iokavt, kargaşalık ile halk hareketleri ve bunları önlemek ve etkileri azaltmak üzere yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar,
Genel şartların A.5 maddesinin 9 uncu bendinde belirtilen zararlar hariç olmak üzere, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar,
Deprem, toprak kayması, fırtına, dolu, yıldırım veya yanardağ püskürmesi nedeni ile meydana gelen zararlar,
Sel ve su baskını ile meydana gelen zararlar,
Araçta sigara benzeri maddelerin teması ile meydana gelen yangın dışındaki zararlar,
Yetkili olmayan kişilere çektirilen araca gelen zararlar ile kurallara uygun olmadan çekilen veya çektirilen araçlara gelen zararlar,
Aracın sigorta kapsamına giren tam veya kısmi bir zarara uğraması nedeni ile tam hasar halinde tazminatın ödenmesine, kısmi hasar halinde hasarın giderilmesine kadar olan sürede poliçede bu korumaya ilişkin belirtilen limitle sınırlı olmak üzere kullanım ve gelir kaybından doğan zararlar,
Aracın, kurallara uygun bir şekilde yasal olarak taşınmasına izin verilen patlayıcı, parlayıcı ve yakıcı maddeler taşınması nedeniyle uğrayacağı zararlar,
Aracın iddia ve yarışlara katılması sonucu ile bunlara hazırlık denemeleri sırasında meydana gelen zararlar,
Araç anahtarının ek sözleşmede belirtilen haller sonucunda ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması ve çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek ziya ve hasarlar,
Ek sözleşmede belirtilen haller sonucunda kaybolan ve çalınan anahtarlar dolayısıyla aracın kilit mekanizmasının değiştirilmesi nedeniyle uğranılan zararlar,
Kemirgen ve ek sözleşmede belirtilen durumlar dahilinde diğer hayvanların vereceği zararlar,
Yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlık nedeniyle meydana gelen zararlar,
Sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arızalar, kırılmalar ile lastiklerde meydana gelen zararlar.

Poliçeniz “tam kasko” ise, yukarıda belirtilen teminatlar poliçenizde bulunmaktadır. Poliçeniz “genişletilmiş kasko” ise, yukarıda belirtilen teminatların bir kısmı poliçenizde teminat altına alınmış olabilir, poliçenizin detaylarında teminat kapsamını kontrol ediniz.

POLİÇELERİ DİKKATLE İNCELEYİN

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Kasko sigortası olan araç sahipleri sigorta poliçelerini dikkatle incelesinler. Yağmur, dolu fırtına sel gibi durumlarda teminat verilip verilmediğini tespit ettikten sonra zaman geçirmeden yazılı şekilde sigorta acente veya şirketlerine durumu belgeleri ile iletmelidirler. Trafik sigorta poliçeleri bu hasarı kapsamaz. Ayrıca, konut ve işyerlerinde hasar meydana gelen kişilerin durumu fotoğraflayıp mümkünse tutanakla desteklemek sureti ile belgelendirdikten sonra sigorta şirketlerine başvurmalıdırlar. Ancak muafiyetler bölümüne dikkat edip ona göre hareket etsinler. Benim meskenimde pencerelerdeki sineklikler yırtılmış ve yaklaşık 600 liralık hasar ortaya çıkmış. Bugüne kadar hiç dikkat etmediğim sigorta poliçeme baktığımızı 500 liralık muafiyet olduğunu gördüm. Dolayısı ile sigortadan alacağım 100 lira için hasarsızlık indirimimi kaybetmemek için cebimden karşılayacağım” şeklinde konuştu.

reyertwe

SİGORTASI OLMAYANLAR NE YAPACAK?

Aydın Ağaoğlu, açıklamasının devamında ise “Sigortası olmayan, araç sahipleri ile ruhsatlı yapılarda oturanlar ise zarar durumunu belgeleyip, bağlı bulundukları belediyelere başvurabilirler. Çünkü önceden meteoroloji tarafından bildirilmiş olan bu fırtına doğal afet sayılamaz. Belediyeler gerekli önlemleri almak, kentlerin altyapısını toplumun gereksinimlerine uygun hale getirmek zorundadırlar. Bu nedenle ‘Hizmet Kusuru’ nedeniyle haklarında soruşturma da yapılabilir” dedi.

eytertw

DOĞAL AFET NEDİR VE AFETLERİN ÖZELLİKLERİ

En geniş anlamı ile insanlara zarar veren olaylara Doğal Afet denir. Başka bir ifade ile can ve mal kaybına yol açan doğal olaylardır. Afetin ilk özelliği doğal olması, ikincisi can ve mal kaybına neden olması bir diğeri ise çok kısa zamanda meydana gelmesi ve son olarak da başladıktan sonra insanlar tarafından engellenememesidir. Bazı afetlerin yeryüzünün nerelerinde daha çok olduğu bilinmektedir. Örneğin deprem, heyelan, çığ, sel, don ve bazı afetlerin sonuçları depremde olduğu gibi doğrudan ve hemen ortaya çıkar. Ama kuraklıkta olduğu gibi bazılarının sonuçları ise uzun bir zaman sonra ve dolaylı olarak görülür.

DOĞAL AFETLER NELERDİR?

Jeolojik Doğal Afetler:

DEPREM: Deprem, yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayıdır. Magma üzerinde yüzen levhalar konveksiyonel akım sayesinde sürekli hareket halindedir. Kıtaların hareketi ile plato sınırlarında kaynama ve ayrılmadaki sürtünmeden oluşan kinetik enerjinin aniden büyük bir güçle boşalabilir. Yer katmanlarında oluşan şok dalgalarının sebep olduğu doğa olayına deprem denir. Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "Sismoloji" denir.

HEYELAN: Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir. Kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş kütlelerin, çekimin etkisi altında yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan denir. Bazı heyelanlar büyük bir hızla gerçekleştikleri halde bazı heyelanlar daha yavaş gerçekleşirler. Heyelanlar yer yüzünde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi çeşididir ve aşınmada önemli rol oynarlar. Büyük heyelanlar aynı zamanda topografyada derin izler bırakırlar.Türkiye'de en fazla görülen yerler Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Doğu Karadeniz şerididir.

YANARDAĞ PATLAMALARI: Yanardağ ya da Volkan, magmanın (dünyanın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla erimiş kayalar), yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir. Güneş sisteminde bulunan kayalık gezegen ve aylarda (bazıları çok aktif olan) birçok yanardağ olmasına rağmen, bu olgu, en azından dünyada, genellikle tektonik plaka sınırlarında görülür. Ne var ki, sıcak nokta yanardağlarında önemli istisnalar vardır.Yanardağların araştırıldığı bilim dalına volkanoloji (yanardağbilimi) denir.
Endonezya'daki Java Adasında bulunan Semeru Yanardağı. Öte yandan, eğer magma düşük oranlarda (%52'den az) silika içerirse, lava "mafik" adı verilir ve püskürürken çok akışkan hale gelir ve uzun mesafelerce akabilir. Mafik lav akışının iyi bir örneği, İzlanda'nın neredeyse coğrafî merkezindeki bir püskürme yarığının aşağı yukarı 8.000 yıl önce oluşturduğu Büyük Thjórsárhraun akıntısıdır. Bu lav akıntısı, 130 km ötedeki

Meteorolojik Doğal Afetler(Hava Olayları):

SEL: Sel, bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan; ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir.Bir akarsu veya deniz, göl gibi büyük su kitleleri kimi zaman fazlasıyla suyla yüklenir, bunun sonucunda taşarak yatağından çıkar ve "sel" adı verilen bir doğal felakete neden olur.

ÇIĞ: Çığ, farklı nedenlerden dolayı dağdan aşağıya doğru kayan büyük kar kütleleridir. Bol kar yağışı olduğunda, taze kar tabakasının alttaki eski tabakayla iyi kaynaşmaması sonucu,rüzgarın kaldırdığı büyük bir kar kitlesinin aşağı inerek alttaki kar tabakası üzerinde kayması sonucu, ve bir hayvan veya kayakçının oynak kar tabakasını çiğneyerek harekete geçirmesi sonucu çığ oluşabilir.

FIRTINA: Hızlı esen rüzgar kendi kuvvetinin yanında çevresini de etkiler. Öncelikle estiği denizde veya okyanusta suları kabartarak büyük dalgalar oluşturur. Fırtınaya yakalanan yelkenli tekneler, herhangi bir liman ya da marinaya sığınamayacak kadar açıktaysalar, fırtınaya hazırlık yapmaları gerekir. Şiddetli rüzgara karşı yapılacak en etkili önlem, yelkene camadan vurmaktır. Bunun anlamı yelkenin alanını küçülterek, rüzgardan daha az faydalanmaktır. Bu şekilde rüzgarın tekneyi bayıltıcı etkisinin birazda olsa önüne geçilmiş olunur. O da yetmiyorsa teknedeki ana yelken indirilir ve ön yelkenle (flok veya cenova) seyire devam edilir.

KURAKLIK: Bir bölgede nem miktarının geçici dengesizliğin kaynaklana su kıtlığı olarak tanımlanabilen kuraklık, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir. Kuraklık genellikle yavaş gelişir ve sıklıkla uzun bir dönemi kapsar. Kurak iklimlerin hüküm sürdüğü yerlerdeki hayvanlar ve bitkiler, nem eksikliğinden ve yüksek değişkenlikteki yağıştan dolayı olumsuz etkilenirler.

ORMAN YANGINI: Orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan ormanların kısmen veya tamamen yanmasıdır. Yıldırım düşmesi,yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ve sigara, tarımsal ürünler nedenli çıkan insan kaynaklı orman yangınları vardır. Ormanların yanması ekolojik olarak bir çok zarara sebep olur. İklim değişikliği ve kuraklık başlıca sonuçlardır.

HORTUM: Hortum, kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şekilinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür. Bu "hortum" bulutlardan yere kadar uzanır ve büyük yıkıcı güce sahip olan bir doğa felâketidir. Hortumlar hakkında bir bilimsel teori ilk olarak 1917 yılında Alfred Wegener tarafından üretilmiştir ve bu teori günümüzde de doğru olarak kabul edilmektedir. Bir denizin ya da gölün üzerinde meydana gelen bir hortum, yerden emdiği sular ile bir "Su hortumu" oluşturur.

Teknolojik Afetler:

Sınai Patlamalar
Baraj Patlamaları

İnsan Kökenli Afetler:
Yangınlar
Hava, Su, Çevre Kirlenmeleri
Ulaşım Kazaları

İstanbul'u sağanak ve dolu vurdu! Aracı hasar görenler şimdi ne yapacak? / VİDEO ile ilgili etiketler İstanbul dolu sağanak hasar poliçe
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.