Hükümet Sözcüsü Bozdağ: Anayasa Mahkemesi "Temyiz Mahkemesi" değildir

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın tutuklulukları ile ilgili verdiği "Hak ihlali" kararı için sert tepki gösterdi.

Anayasa Mahkemesi'nin "Temyiz Mahkemesi gibi davrandığını ileri süren Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi temyiz mahkemesi değildir. Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruları incelerken yasal sınırları aşamaz. Altan ve Şahin kararlarında temyiz mahkemesi gibi davrandı." dedi...

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının daha önce verdiği Can Dürdar kararının kötü bir tekrarından ibaret olduğunu savundu.

Bozdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda şunları söyledi.

"Anayasa ve yasada belirtilen konularla sınırlı bireysel başvuruları incelemek ve karara bağlamak, Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi ve görevi dahilindedir. Bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesini güçlendirdiği gibi kişisel hak ve özgürlükler bakımından da önemli bir yargısal güvencedir

Bireysel başvuruları karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, Anayasa ve yasaların kurallarıyla bağlıdır; Anayasa ve yasaların belirlediği sınırları aşamaz; ilk derece veya İstinaf ya da Temyiz Mahkemesi gibi hareket edemez; hiç bir kurala bağlı değilmiş gibi karar veremez.

Alpay ve Altan kararıyla (yayınlanan mahkeme açıklamasına göre) Anayasa Mahkemesi; Anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış; suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir.

Bireysel başvuruları inceleyip karara bağlarken Anayasa Mahkemesi,ilk derece mahkemesi veya İstinaf Mahkemesi ya da Temyiz Mahkemesi veyahut da süper Temyiz Mahkemesi gibi davranamaz ve bu mahkemeler gibi karar veremez.

Anayasa Mahkemesi’nin Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir.Anayasa Mahkemesi, algıları değil anayasa ve yasaları gözetmek ve gereğini yapmakla yükümlüdür."

Ekran_Resmi_2018-01-12_08.18.56

Hükümet Sözcüsü Bozdağ: Anayasa Mahkemesi "Temyiz Mahkemesi" değildir ile ilgili etiketler Bekir Bozdağ Anayasa Mahkemesi Mehmet Altan hükümet sözcüsü şahin alpay
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.