Hoş gelsin 2017…

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Bir yılı daha geride bıraktık. Tarihimizde yer tutan, unutulması zor olacak yıllardan biri oldu 2016…

Terörle mücadele konusunda kararlı bir duruş sergilendi. Hendekler, el yapımı tuzak bombalarla şehirlerde kurtarılmış bölgeler yaratmak isteyen bölücü terör örgütü kendisini en güçlü hissettiği, arkasında geniş halk yığınlarının bulunduğunu ve artık yenilmesinin mümkün olmadığını düşündüğü, büyük bir dış destek gördüğü süreçte neye uğradığını şaşırdı…

Hükümetin ve muhalefet partilerinden MHP’nin kararlı duruşu, güvenlik güçlerimizin kahramanca müdahalesi ile saman alevi gibi söndü…

Tam bunlar olurken Türkiye içerden bir başka kuşatmanın fitilinin ateşlenmesiyle yeniden büyük ve zorlu bir mücadele dönemine girdi. FETÖ’cülerin artık kirli kumpaslarla, alavere- dalavere ile devlet içindeki yapılanmalarının giriştiği şantaj ve kaset operasyonları ile milleti dolandırarak himmet adı altında topladıkları inanılmaz servetlerle kazandıklarını yeterli görmeyip devleti topyekün ele geçirme girişimlerine yani 15 Temmuz kanlı darbe girişimine yine 2016 yılı içinde şahit olduk.

Bu darbe girişiminin başarılı veya başarısız tüm diğer darbelerden ve girişimlerinden farkı darbeye karşı milletin tam bir mukavemet hali içinde olmasıydı. Bedeli ağır olsa da sonuçları milletin hayrına dönüşen bu girişim neticesinde görüldü ki, Türkiye yıllardan beri sadece PKK ve türevleri ve DAEŞ ile uğraşmıyor, bunlarla birlikte ve hatta bunların yedekçisi olarak FETÖ ile de uğraşıyormuş…

Ölümlerin, yitimlerin, kayıpların çok olduğu bir yıl oldu 2016. Bizi pek çok sevdiğimizden ayırdı. Takdiri ilahi, gelen gidecek. Kimsenin bu dünyada ebedi kalıcılığı yok elbette, ancak insanın ölümü yakınları, tanıdıkları arasında görmesi pek irkiltici oluyor. Allah gidenlere rahmet eylesin, mekânları cennet olsun.

Halep ve Irak’taki insanlık dramları ise yine yıl boyu yüreklerimizi dağladı. Yılın bitimine günler kala Türkiye’nin girişimi ile olağanüstü diplomasi trafiği ile Suriye’de bir nebze olsun insanların nefes alabilmeleri, barışa doğru bir umut ışığı yakalamaları mümkün oldu.

Türkiye ve Rusya arasında uçak krizi ile başlayan derin ihtilafın akılcı bir şekilde netleştirilmesi ile birlikte iki ülkenin ve bölgenin çıkarlarının gerçek durumu anlaşılır hale geldi. Ancak bu görünen net alana bir başka müdahale Rus Büyükelçisi Karlov’un Ankara’da bir cinayete kurban gitmesiydi. Bu büyük tuzak hemen fark edildiği içindir ki iki ülke arasında oluşturulmak istenen kriz şükür gerçekleşmedi, hatta iki ülke de aynı akılcılık içinde olayı anlayıp, anlattılar.

Pek çok terörist saldırı ile karşı karşıya kaldık 2016 içinde… İstanbul, Ankara, Kayseri gibi illerde gerçekleştirilen ve pek çok vatan evladının hayatını kaybettiği saldırılar yine bizi içerden ve dışardan dize getirmeye yönelik girişimlerdi. Umdukları gibi olmadı. Acılarımızı yüreğimizde yaşadık, milletçe birbirimize kenetlendik.

Anayasa değişikliğinin ilk adımları da yine 2016 biterken gerçekleşti. Bir sistem değişikliği olarak da algılanan ve pek çok yönüyle farklı kesimlerce eleştirilen değişiklik girişiminin neticesini görmek ancak yeni yılda mümkün olacak. Umuyor ve diliyorum ki, bu değişiklikler ülkemiz ve milletimizin hayrına tecelli eder, geleceğimizi büyük ve güçlü bir ülkenin onurlu, başı dik, mutlu v e müreffeh insanları olarak yaşarız.

Bir yıl yani 365 gün içine ne kadar çok şey sığdırmışız… Saymakla bitmiyor. Hatırlamaya bazen hafızamız bile müsaade etmiyor ama genel olarak baktığımız zaman ülkemiz için de, insanlarımız için de ve özellikle içinde bulunduğumuz coğrafya için de hiç iyi geçmemiş bir yıl 2016.

Bununla birlikte son haftalarında 2017’nin iyi olacağına dair pek çok güzel girişimleri, gelişmeleri de bize yaşattı.

Ümitvarız.

İnşallah 2017’den 2018’e girerken hep birlikte daha iyi bir yıl yaşadığımızı düşüneceğiz bir iklimde oluruz…

Tüm kıymetli okurlarımın, dostlarımın, sevdiklerimin, aziz Türk milletinin ve insanlığın 2017’de mutlu olmalarını, güzellikler yaşamalarını, başta çevremizdeki olmak üzere savaşların, terörün, huzursuzlukların, krizlerin son bulmasını Yüce Allah’tan diliyorum. Yeni yıl hepimize sağlık, huzur, mutluluk, bolluk ve bereket getirsin…

Diğer Yazıları