Türkiye sıcaklarla kavruluyor... İşte havaların serinleyeceği tarih!

Ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı hayatı olumsuz etkiliyor. Bugünden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelecek hava dalgasının etkisiyle 10 derecelere varan sıcaklık artışı yaşanacak. 3 gün sürecek aşırı sıcaklarda rekor değerlere ulaşılması bekleniyor. Bu sıcak yaz günlerinde gündemi en çok meşgul eden soru tabii ki asfaltları bile eriten kavurucu yaz sıcakları oldu. "Havalar serinleyecek mi?" sorusu insanların en çok merak ettiği konu oldu. İşte hava durumu ile ilgili merak edilenler...

Türkiye genelinde sıcak hava hayatı olumsuz etkiliyor. Yurdun birçok bölgesinde sıcaklık değerleri 35 derecenin üzerinde seyrediyor. Durum böyle iken vatandaş sıcaklardan bunaldı. Hava sıcaklıkları ne kadar daha böyle süreceği ise merak konusu oldu. Vatandaş ne yapacağını şaşırdı, sahillere akın etti, sokak ortasında soyunanlar oldu. Peki kavurucu sıcakların sonu gelecek mi? Özellikle bazı şehirlerde daha da kendini gösteren sıcaklar ne zaman bitecek? Sorularının cevapları merak konusu oldu. İşte bütün sorularınızın cevabı sizler sizin derlediğimiz bu haberde...

Bu sıcak yaz günlerinde gündemi en çok meşgul eden soru tabii ki asfaltları bile eriten kavurucu yaz sıcakları oldu. "Havalar serinleyecek mi?" sorusu insanların en çok merak ettiği konu oldu. Meteoroloji açıkladı işte havalar ne zaman serinleyecek sorunun yanıtı...

Vatandaşlar, sahillerde ya da ağaçlık alanlarda vakit geçirmeyi tercih etti. Bazı vatandaşlar da kent merkezindeki su parkında serinledi.

Sokak hayvanları da sıcaktan olumsuz etkilendi. Hayvanlar susuzluklarını su birikintileri ya da kendileri için su doldurulan kaplar sayesinde giderdi. Ancak bugünden itibaren sıcaklık daha da artacak.

YENİ SICAK HAVA DALGASI

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son analiz ve tahminlere göre, Türkiye, Kuzey Afrika üzerinden gelecek yeni sıcak hava dalgasının etkisi altında kalacak.

Halen mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, yeni sıcak hava dalgasının etkisiyle ülke genelinde hissedilir derecede artacak.

10 DERECEYE VARAN ARTIŞ

Sıcaklığın mevsim normallerinin 6-10 derece üzerine çıkmasıyla bazı il ve ilçelerde "uzun yıllar en yüksek sıcaklık değerleri" görülecek.

45 DERECEYİ GÖRECEK

Hafta sonu bazı il merkezlerinde gerçekleşmesi beklenen en yüksek hava sıcaklığı Ankara, Bursa ve Malatya'da 40, İstanbul'da 37, İzmir ve Adana'da 41, Samsun, Trabzon ve Erzurum'da 32, Balıkesir, Edirne ve Antalya'da 42, Diyarbakır'da 43, Manisa'da 44, Şanlıurfa ve Aydın'da 45 derece olacak.

3-4 GÜN KAVRULACAĞIZ

Öte yandan, sıcak hava dalgası gelecek pazartesi günü batı bölgelerde, salı günü iç ve hafta ortasında ise doğu bölgelerde etkisini kaybedecek ve sıcaklık mevsim normallerine dönecek.

Aşırı yüksek sıcaklığın neden olabileceği olumsuzluklara karşı yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere vatandaşların güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde güneş ışınlarına direkt maruz kalmamaları hususunda dikkatli olmaları, sıcaktan korunmak için gerekli önlemleri almaları istendi.

HAVALAR NE ZAMAN SERİNLEYECEK? SICAKLAR NE ZAMAN BİTİYOR?

Birkaç hafta önce havalar ne zaman ısınacak diye soranlar şimdi ise havalar ne zaman serinleyecek, sıcaklar ne zaman bitiyor, hava ne zaman serinleyecek gibi sorulara yanıt aramaktadır. Yaz sıcaklarının geç gelmesinden şikayetçi olan çoğu insan şu sıralar aşırı sıcakların gelmesiyle bunalmış vaziyette. Sıcaklıklar yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Birçok bölgede sıcaklık 40 dereceye dayanmış vaziyette hatta bazı yerlerde 40-45 derece arasında seyretmekte… Sıcaklardan bunalanlar havaların serinlemesini beklemekte…

HAVA_DURUMU

İSTANBUL’DA NEM CUMA GÜNÜ DÜŞMEYE BAŞLAYACAK

Türkiye genelinde sıcaklık Ağustos ortalamasının 6 derece üstünde. İstanbul'da ağustos ayı en yüksek sıcaklık ortalaması 27 derece, ortalama yağışlı gün sayısı ise 5 gündü.

İstanbul'da sert rüzgar serinlik veriyor ama kentin kuzeyi hala çok nemli. İstanbul’da yarın (Perşembe) havanın 33 derece ve parçalı bulutlu olması bekleniyor.

İstanbul'da nem cuma günü düşmeye başlıyor ama asıl serinleme Pazar günü. İstanbul’da Pazar günü hava sıcaklığının 33 derece hissedilen hava sıcaklığının ise 34 derece olması bekleniyor.

Ankara ve İç Anadolu'da sıcaklık çok artıyor, 35-36 derece. Türkiye genelinde yaklaşık 6 gün hava çok sıcak olacak.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (UÜ) TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANA BİLİM DALI BAŞKANI PROF. DR. KAYIHAN PALA UYARDI

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, yaptığı açıklamada, sıcak hava dalgasının, özellikle kronik hastalığı ve kalp rahatsızlığı olanlar açısından önemli bir risk oluşturacağını söyledi.

Pala, sağlık üzerinde sıcaklığın tek başına önemli olmadığını, sıcaklıkla birlikte nemin de önem taşıdığını vurgulayarak, "Nem ve sıcaklık değerleri, hissedilen sıcaklığı artırıyor. Bir yandan hava ısınırken bir yandan da nem de yüksekse özellikle kronik hastalığı ile kalp ve damar sistemi sorunu olanlarda önemli sorunlara yol açabilir.” diye konuştu.

HAVA_SICAKLIKLARI

Sıcak çarpması belirtileri: Bilinç kaybı, bayılma, görme bozuklukları, sürekli baş ağrısı...

Pala, sıcak çarpması belirtilerinin kişiden kişiye değişebileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

Sıcak çarpması, özellikle tansiyon düşüklüğü ile ortaya çıktığında bilinç kaybı, bayılma, mide bulantısı, görme bozuklukları, kusma gibi sorunlara yol açabilir. Bu belirtilerin bir kişide görülmesi durumunda yapılması gereken en önemli şey, kişinin kan basıncı düzeyinin takibe alınması ve ilk yardım uygulamasıyla birlikte kişiye bol sıvı verilmesi. Bunlar yapıldıktan sonra kişinin hemen birinci basamak sağlık kuruluşu ya da acil servise götürülerek ilgili hekime kontrol ettirilmesi sağlanmalıdır.

Aşırı sıcaklıkların en çok kalp damar sistemi sorunu olanları, sıvı kaybı problemi yaşayanları, kilolu ve aşırı zayıf bireyleri olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Pala, “Geçmeyen sürekli bir baş ağrısı, çift görme, sık kusma ve bulantı gibi belirtiler görüldüğünde derhal bir hekime başvurulmalı.” dedi.

Bol sıvı tüketin ve kat kat giyinmeyin

Sağlık açısından bazı önlemlerin mutlaka alınması gerektiğini vurgulayan Pala, şunları kaydetti:

"En önemli önlemlerden ilki havanın en sıcak olduğu durumlarda ve özellikle güneş ışığının daha dik açılarla geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında doğrudan güneş altında kalmaktan kaçınmak gerekir. İkinci en önemli önlem ise vücudun sıvı ihtiyacının olabildiğince yüksek düzeyde karşılanmasıdır. Sıcaklık, ısı ve nem artışı insanlarda terleme yoluyla sıvı kaybına daha çok yol açar. Sıcak havalarda bol su tüketmekte fayda var. Vücudu mineral kaybından da mümkün olduğunca korumak gerekir. Bu noktada aşırı sıcak havalarda bol bol sıvı gıdaların alınmasında, aşırı hareketsiz bir yaşam tarzından uzak durulmasında ve mümkün olduğunca vücuttaki ısı transferini azaltan kat kat giyinmekten kaçınılmasında fayda var.

Geçen yadan daha sıcak bir yaz bizi bekliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de Avrupa'yı kasıp kavuran Afrika sıcaklarının hafta sonu bunaltıcı boyutlara çıkacağını söyledi.

Sıcaklıklar öldürücü olabilir

Özellikle Antalya, İzmir, Edirne'de hava sıcaklıklarının 40 dereceyi geçeceğini ifade eden Şen, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki 3-4 gün özellikle cuma, cumartesi ve pazar günü, Antalya, İzmir, ve Trakya bölgesinde sıcaklıklar 45 dereceye doğru çıkabilir. Buna çok dikkat etmek gerekir. Sağlık açısından son derece önemli çünkü. Sıcaklıklar öldürücü olabilir. İstanbul'da 36-37 civarında olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki pazartesi, salı kısa bir serinleme olacak sonra tekrar sıcak hava dalgası geliyor. Bu yıl geçen senenin yazından daha sıcak geçecek. Cuma gününden itibaren hava sıcaklıkları ortalamanın 10 derece üstünde çıkıyor."

Aşırı sıcaklıkların kalp krizi, beyin kanaması gibi birçok hastalığı tetiklediğini vurgulayan Şen, 2003 yılında böyle bir sıcaktan Fransa'da çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini anımsattı.

Şapkasız ve gözlüksüz sakın dışarı çıkmayın

Özellikle cuma, cumartesi ve pazar günü zorda kalmadıkça vatandaşların dışarı çıkmaması gerektiğini ifade eden Şen, "Çıkacaksanız da açık renk ve bol elbiseler giymeyi tercih edin. Vücudunuzla elbise arasında hava boşluğu olsun. Şapkasız ve gözlüksüz kesinlikle dışarı çıkmayın.” dedi.

Türkiye sıcaklarla kavruluyor... İşte havaların serinleyeceği tarih! ile ilgili etiketler Meteoroloji sıcak hava 35 derece hava sıcaklıkları kavurucu sıcaklar sıcakları ne zaman bitecek havalar serinleyecek mi serin hava dalgası
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.