Hangi sular içilebilir kalitede? İşte en çok merak edilen rapor...

Gıda Hareketi’nin uzun bir çalışma sonucu, ulusal ve uluslararası kurumların su konusundaki standartlarının bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan rapor, Türkiye’deki ambalajlı su markalarının verilerini bir bütün olarak ele alıyor.

Su raporunda su markası, kaynağın bulunduğu şehir, suda asla olmaması gereken biyolojik, kimyasal, radyolojik değerler ile su da mutlaka olması beklenen mineral değerleri ve suyun PH’ını gösteren bölümlerden oluşuyor. Kırmızı renkli bölüm, su da asla olması istenmeyen tehlikeli maddelerin nispetlerini gösterirken, yeşil bölüm ise mineral ve PH değerlerini gösteriyor.

damacana

PUANLAMA NEYE GÖRE YAPILIYOR?

OdaTV'nin haberine göre, bir su markasının 100 tam puan alabilmesi için PH düzeyinin 7-8,5 aralığında olması, suda biyolojik, kimyasal, radyolojik hiçbir kirleticinin olmaması ve mineraller ise belirlenen aralık değerlerinde olması gerekiyor. Bir marka en yüksek 100 puan alabilirken, eksi 25 bin değere kadar da gerileyebiliyor. Sabit değer sıfır (0) kabul edilirken, mineraller ve PH, suyun değerini artırıyor. Kirleticiler eksi puan almasına yol açtığı için suyun değerini düşürüyor.

ANALİZLERİ KİM YAPIYOR?

Sularla ilgili hiçbir analiz yapmadıklarını ve/veya aracılık etmediklerini belirten Gıda Hareketi yetkilileri, su numunesini alan da, analizleri yapan da Sağlık Bakanlığı’nın illerdeki ilgili birimleri olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu sadece bu resmi raporları bir araya getirerek tablolaştırıyoruz.”

SON VERİLER DE DURUM NE?

‘Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ambalajlı suları ‘doğal mineralli kaynak su’, ‘doğal kaynak suyu’ ve ‘içme suyu’ olmak üzere üç kategoride ruhsatlandırıyor’ diyen yetkililer, doğal mineralli kaynak su, doğal kaynak suyu suların içimlerinden “kaynak” ibaresinden de anlaşılacağı üzere tabii kaynaklardan elde edilirken, içme suları ise sondaj yoluyla elde edilen suların işlenmesi sonrasında elde edilmiş sulardır. Bazı firmaların doğal kaynakları yetersiz ancak talep büyük. Bu durumlarda gayri resmi sondajlarla yeraltı sularını da bu sulara karıştırdığını bütün sektör kabul ediliyor. Hiçbir doğal kaynak hacim olarak firmaların piyasaya arzlarını karşılayacak durum da değil. Kapsamlı analizler arasındaki farklarla suyun karşım içerip içermediğini görmek mümkün olduğunu belirtiyor.

GÜNCELLEMELER NEDEN GECİKİYOR

“Raporumuzun duyarlı ve sıhhatine dikkat eden çevrelerce büyük ilgili ile takip edildiğini biliyoruz” diyen Gıda Hareketi yetkilileri, “Çeşitli çevreler raporun güncellemesinin daha sık yapılmasını talep etmekte. Bu firmaların yeni analiz verilerini paylaşıyor olmasına bağlı. Dört aydır bütün firmalarına çeşitli defalarla ulaşılmış olmasına rağmen 10 kadarı analizlerini gönderdi. Bunlardan sadece 4’ü güncel ve doğru bilgi paylaşırken, 2’si eski verilerini, 4’ü ise sadece biyolojik kirlilikle ilgili her ay yapılan rutin denetim raporunu paylaşmıştır” dedi.

BİYOLOJİK RAPOR YETERLİ DEĞİL Mİ?

Hemen her su firmasının sitesine ‘analiz’, ‘kalite belgesi’ gibi adlarla koyduğu raporlar, sadece yasak savma kabilinden yapılan rutin biyolojik kirlilik raporlar olduğu belirtilen açıklamada, bu veriler mineral değerleri ile kimyasal ve radyolojik kirlilikleri içermemekte. Bu nedenle de kifayetsiz raporlardır. Toplum sağlığının korunması için Bakanlığın yılda en az 2 kez kapsamlı analiz yapması, kaynaklara eklenebilen kaçakları da denetlemesi şart olduğunu dile getirildi.

MARKALARIN SON DURUMU NE?

Gıda Hareketi’nden yapılan basın açıklamasında ‘Doğal Mineralli Kaynak Suyu’nda 82,73 puanla Buzdağı, ‘Doğal Kaynak Suyu’nda 62,80 puanla Fuska, ‘İçme Suyu’nda ise 4,22 puanla Erpınar markası birinci sırada yer aldığı belirtilirken, üreticilere de şu çağrı yapıldı:

“Firmalar kapsamlı analizler yaptırıp paylaşırsa, belki daha kaliteli ve daha temiz kaynaklarından da haberdar olabileceğiz. Bunun için de firmaları duyarlı olmaya ve verilerini paylaşmaya davet ediyoruz.”

İşte o tablo:

sutablo1

sutablo2

sutablo3

sutablo4

sutablo5

sutablo6

sutablo7

ÜNLÜ MARKALAR DİKKAT ÇEKTİ

Verileri yer almayan, analiz raporlarına ulaşılamayan veya vermekten imtina eden firmaların arasında ünlü markalar dikkat çekti.

İşte verisi olmayan o firmaların bir kısmı:

sutablo8

sutablo9

sutablo10

Hangi sular içilebilir kalitede? İşte en çok merak edilen rapor... ile ilgili etiketler Su rapor Marka damacana içme suyu iyi kötü analiz
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.