Cumhurbaşkanı açıkladı! Suriyeli mültecilere TOKİ'den ev

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, Suriyeli mültecilere gerekirse TOKİ'den ev verilebileceğini belirtti.

NATO Varşova Liderler Zirvesi'nden dönüş yolunda uçakta gezisini takip eden gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, Suriyeli mülteciler için, "gerekirse, TOKİ'nin elinde boş konutlar var. Biz nasıl Ahıska Türklerine Erzincan'da konutlar verdiysek, ki onlar bunu taksitlendirdiler ve ödeyecekler, biz bunlara da belirli bir iskan ve istihdam politikası uygulamak suretiyle aynı şeyi yapabiliriz" dedi.

Mülteciyi kampa mı mahkûm edelim

Şimdi ben şunu çok açık net söyleyeyim: Bazı siyasilerin vatandaşlık konusunda ileri geri konuşmaları beni ciddi manada üzüyor. Yani bir insanoğlu, herhangi bir ülkeye vatandaşlık müracaatında bulunsa, o başvuruya, “Hayır ben seni almam" ya da “Almıyorum" şeklinde bir yaklaşımla peşinen karşı çıkılması doğru olur mu?

KAMPLARDA BARINMAYA MAHKÛM MU EDECEĞİZ

Bugün bir Türk, Almanya'ya gidiyor Alman vatandaşı oluyor da, Amerika'ya gidip Amerikan vatandaşı oluyor da, benzer durumlar bizim ülkemizde yaşayanlar için neden mümkün olmasın? Kaldı ki bizler, burada bu insanlarla yıllardır arkadaşlık kardeşlik hukuku içerisinde akrabalık hukuku içerisinde yaşamışız. Şu anda vatanlarından hicret ederek, ensar olarak bizi görmüş bize sığınmışlar. Biz bu mültecileri yıllarca kamplarda barınmaya mı mahkûm edeceğiz? Yıllarca, boş buldukları apartmanların bodrum katlarına mı mahkûm edeceğiz? Belediyelerimiz bana neler anlatıyorlar neler.

BİR BODRUMDA ON BEŞ KİŞİ İTİŞ KAKIŞ KALIYOR

Bakıyorsunuz bir bodrumda, dokuz, on, on beş kişi tıkış tıkış kalıyor. Biz böyle olacağına, ilgili bakanlıklarımız, içişleri bakanlığımız, sosyal güvenlik ve çalışma bakanlığımız, öbür tarafta istihbarat teşkilatımız, öbür tarafta aile ve sosyal politikalar bakanlığımız bir dayanışma içerisinde bir çalışma yapsınlar, kamplar, evler buralardaki insanlar bir gözden geçirilsin ve bu gelmiş olan Suriyelileri biz ülkemizin belli yerlerine yerleştirelim.

GEREKİRSE TOKİ'DEN EV VERELİM

Hatta hatta, gerekirse, TOKİ'nin elinde boş konutlar var. Biz nasıl Ahıska Türklerine Erzincan'da konutlar verdiysek, ki onlar bunu taksitlendirdiler ve ödeyecekler, biz bunlara da belirli bir iskan ve istihdam politikası uygulamak suretiyle aynı şeyi yapabiliriz. Mesela bu insanların çoğu şu an kaçak çalıştırılıyor. Biz diyoruz ki tüm bunlara bir çözüm üretilmeli. Bu insanların içinde doktoru var, mühendisi var, avukatı var, sağlık elemanları, öğretmenleri var, bütün bunlardan ülkemiz istifade edebilir; bunlara vatandaşlık verilebilir.

ALMANYA'DAKİ TÜRKLERE KİMSE DÖNECEK MİSİN DEMEDİ

Efendim “ya geri dönmezlerse" deniyor.

Çifte vatandaşlık esas alınır. Çifte vatandaş olanların, vatandaşlık alanların, dönmesi şart mı? Amerika'da vatandaşlık alanlardan kendi ülkelerine dönen de oluyor, dönmeyen de oluyor. Almanya'dan vatandaşlık alan Türklerin tümü ülkelerine dönüyor mu? 1963'te gittikleri zaman kimse onlara dönecek misin dönmeyecek misin demedi ki. Hiç çekinmeye gerek yok, bu millet şu anda 79 milyonuyla 780 bin kilometrekarede yaşıyor. Bizim yarı yüz ölçümüzdeki Almanya şu an 85 milyon. Biz tüm bu meselelere çözüm üretebilecek, bunların rahatlıkla üstesinden gelebilecek bir ülkeyiz.

Cumhurbaşkanı açıkladı! Suriyeli mültecilere TOKİ'den ev ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.