Genç girişimcilere vergi müjdesi

Yazımız hiç şüphesiz genç girişimcilerimizi heyecanlandıracak, açıklamalarımız ise kendilerini daha da cesaretlendireceğini düşünüyorum.
Zira içinde bulunduğumuz teknolojik çağda, pek çok gencimiz finansal sorun nedeniyle kendilerini ticari yaşamda olmaları gereken yerde bulamamaktadırlar. Yenilikçi, yaratıcı birçok gencimiz malum sorun nedeniyle, ekonomik yaşam içinde kaybolup gitmekte, kendi olamadığı işi yaptığı için de sıradan iş hayatıyla mecburi teşriki mesai yapmak zorunda kalmaktadırlar.
GENÇ MÜTEŞEBBİSLER YETENEK SİZSİNİZ, HER YIL 75.000 TL, TOPLAM ÖDÜL 225.000 TL.
İşte tam bu noktada geçen yıl yapılan seçimler öncesi verilmiş olan vaat çerçevesinde, ekonomik büyüme ve kalkınmanın itici gücü, yenilik ve yaratıcılığın en önemli kaynaklarından biri olan genç girişimcilere, kazanç istisnası getirilmiş ve hükümet adeta “Yetenek Sizsiniz” demiştir. Üstelik bu tutarı 3 yıl boyunca müstesna tutmuştur.
Bu istisna, 10 Şubat 2016 Tarihli ve 29620 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan 6663 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un Gelir Vergisi Kanuna (GVK) eklenen mükerrer 20.madde ile 01.01.2016 döneminden geçerli olmak üzere yasalaşmıştır.
Söz konusu madde;
“Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır." şeklindedir.
Buna göre istisnadan yararlanabilmek için gereken şartlar şöyledir;
*Ticari, zirai veya mesleki faaliyet gerçekleştirmek
*Tam mükellef gerçek kişi olmak
*İlk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis etmek
*Mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış olmak.
Bu şartları haiz olanlar faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi ödemeyecektir.
DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Gençler gerçek girişimciyi destelemek için getirilmiş bu düzenlemenin amacına hizmet etmesi için bazı güvenlik önlemleri alınmıştır. İleride herhangi bir sürpriz ile karşılaşmak istemiyorsanız şu hususlara dikkat etmenizi tavsiye ederim.
İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması gerekmektedir. Vergi Usul Kanunu hükümleri gereği 10 gündür. Bu süreyi aşan bildirimler ya da tespitler olması durumunda istisnadan faydalanılamayacaktır.
Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.) gerekmektedir.
Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması gerekmektedir. Yani 29 yaşını doldurmamış birkaç arkadaş bir araya gelerek adi ortaklık ya da bir şahıs şirketi bünyesinde (sermaye şirketler hariç) yaptıkları faaliyetler ile de bu istisnadan faydalanabileceklerdir.
Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması durumunda da istisnadan faydalanılamayacaktır.
Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması da istisnadan yararlanmak için şarttır.
İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hallerinde dahi yıllık beyanname verilir.
Görüleceği üzere, gerekli ve yeterli bütçesi olmayan yetenekli genç girişimciler için çok önemli düzenleme kanunlaşmış ve uygulama başlamıştır.
Genç girişimciler, haberimiz yoktu, uğraşmayalım demeyin.
İşte fırsat ayağınıza geldi. Harekete geçmenin tam zamanı. Karar sizin.
SON SÖZ
İnsan gelişimi, bir trene benzer; kendini aşan insan, garından,
Haddini aşan insan ise rayından çıkmış demektir.
(Robin Sharma)

e-mail: ymm.hasanerarslan@gmail.com
twitter: Hasan_Erarslan

Diğer Yazıları