Fethullah Gülen'in hedef aldığı ilk siyasetçi kimdi?

İlhami Yangın

İlhami Yangın

Turgut Özal, 1989 yılı mart ayında, kabine revizyonu yaparak, Hasan Celal Güzel'in yerine, Avni Akyol'u Milli Eğitim Bakanı olarak atamıştı.

Öğretmen kökenli bir siyasetçi olan Avni Akyol, Milli Eğitim'de ciddi reformlar yapmak, bu arada bir de Millî Eğitim Şûrası toplamak istiyordu.

İlkokul öğrencilerinin giydiği siyah önlüklerin yerine mavi önlüğe geçmek de öncelikleri arasındaydı.
Hepsinden önemlisi; Milli Eğitim'deki Fethullah Gülen Cemaati kadrolaşmasını sonlandırmak istiyordu.
Avni Akyol, Fethullah Gülen'in dış güçlerin adamı olduğunu ve Milli Eğitim'i tamamen eline geçirdiğini bilen az sayıdaki isimden biriydi.

30 Mart 1989 tarihinde bakanlık koltuğuna oturan Avni Akyol, personel genel müdüründen başlayarak şube müdürlerine varıncaya kadar kadronun tamamını görevden aldı ve o güne değin görülmemiş çapta kadro operasyonuna girişti.

Fethullah Gülen şebekesinin iftira çarkı çok geçmeden dönmeye başladı; “Avni Akyol, DYP'ye geçiyor. ANAP'lı kadroları görevden alıp DYP'lileri kadroya atayarak niyetini belli etti.”

Zaman gazetesinde çıkan haberler üzerine ANAP milletvekilleri, Avni Akyol'un, parti grubunda sorguya çekilmesi için imza toplamaya başladı. Bakanın DYP'ye geçmek gibi bir niyeti olmadığı anlaşılınca başka iftira geldi; “Milli Eğitim Bakanı Avni Akyol, görevden aldığı personeli 'iriticacı', 'mürteci' olmakla suçladı.”

hylju8k

ANAP milletvekilleri bir müddet de bu nedenle yaygara koparttı. Ardından yeni bir Zaman gazetesi haberi; “Avni Akyol, Mason. Namaz kılan personeli görevden alarak, Masonları kilit noktalara getirdi.”

Bir başka haber; “Milli Eğitim'de Mason yapılanması”... ANAP Milletvekilleri yine imza toplamaya başladılar. Bu arada Avni Akyol epey mesafe kat etmiş ilkokullarda mavi önlük uygulaması için start vermişti.

Millî Eğitim Şûrası'na yönelik çalışmalarını da tamamladı. Göreve geldikten tam dokuz ay sonra, 15-19 Ocak 1990 tarihinde 13. Millî Eğitim Şûrası'nı toplandı. Avni Akyol'un topladığı 13. Millî Eğitim Şûrası'nın o güne değin düzenlenen şûralardan farkı neydi biliyor musunuz?

Cumhuriyet tarihinde ilk defa sadece yaygın eğitim konusunda, ülkemizde bu alanda ilgili çalışmalar yapan bakanlıkların, üniversitelerin, diğer resmî, özerk, özel ve gönüllü kuruluşların yetkili temsilcileri toplanıyordu.

Fethullah Gülen'in gazetesi Zaman, Şûra haberini 1. sayfadan şöyle verdi: “Bu Nasıl Milli Eğitim Şurası?.. 13. Millî Eğitim Şûrası davetlilerin çoğunluğunun solcu ve mason olduğu iddia edildi.”
(Zaman, 15 Ocak 1990)

30 Mart 1989 - 20 Kasım 1991 arasında Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapan Avni Akyol'a Fethullah Gülen medyasının atmadığı çamur kalmadı.

Zaman gazetesindeki Avni Akyol haberleri ve yorumlar, müstear isimle yazılıyor, iddialara dayandırılıyordu.

Avni Akyol, din karşıtı birisi değildi, öyle olsa Özal bakan yapıp milli eğitimin başına getirmezdi. Masonlukla da alakası yoktu. Tek amacı, genç nesilleri kaliteli bir eğitimle tanıştırmaktı. Bu nedenle Fethullah Gülen şebekesinin hedefi haline geldi.

Avni Akyol, 30 Eylül 1999 tarihinde vefat etti.

gretkgthj

Diğer Yazıları