Abdi İbrahim Haberleri

1952 doğumlu olan Nezih Barut, Abdi İbrahim İlaç Sanayi Ve Ticaret A.Ş Başkanı olarak görev yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden 1976 yılında mezun olan Barut, temeli 1912 yılında Abdi İbrahim Bey tarafından atılan Abdi İbrahim İlaç Fabrikası'nda 1976 yılında aktif iş yaşamına başladı.

Abdi İbrahim’i kim kurdu?

İsminin hiçbir değişikliğe uğramamasıın bir nimeti olarak; Abdi İbrahim’in kurucusu ve temellerini atan kişi hakkında az buçuk tahminde bulunmak zor değildir. Sadece bunu merak edenler için hemen belirtelim: Abdi İbrahim İlaç Sanayi; 1912 yılında Eczacı Abdi İbrahim Bey tarafından Kocamustafapaşa’a kurulmuştur. Soyadı Kanunu ile beraber kendisi Abdi İbrahim Barut soyadını almıştır. Selanik’te İngiliz menşeili bir ilaç fabrikasında 2 yıl boyunca çalışan ve İstanbul Tıp Fakültesi Eczacılık Okulu’ndan mezun olan Abdi İbrahim; buradaki tecrübelerini ve akademik birkimini kullanarak kendi işini kurmuştur. Şimdi de şirketin gelişim ve büyüme aşamalarına bir bakış atalım:

Kocamustafapaşa’da açılan ilk dükkan; statüsünün ve işlevinin denkliği olarak bugünkü eczanelerin aynısıdır. Tabii ki o zamanki şartlara bağlı olarak bazı ilaçların üretimi de yapılıyordu ve Abdi İbrahim’i klasik bir eczacılıktan çok ilaç üretim çınarı olmaya iten yön buydu.

Abdi İbrahim’in üretim gücü artıyor

1912 yılında açılan dükkanın beklenenden çok daha iyi bir satış ve üretim yakalaması üzerine Eczacı Abdi İbrahim Bey; 1915 yılında taşınma kararı almış ve iş yerini Mahmutpaşa’ya taşımıştır. Burada işletmenin ismi “Abdi İbrahim Müstahzarat-ı İspençiyariye” olarak belirlenmiş ve eczacılıktan çok ilaçta seri üretime önem verilmiştir. İşte bu işletme; Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ta kendisidir. Yani bugün bildiğimiz şirketin temeli 1915 yılında atılmıştır.

Şirketin sahip olduğu çalışkan ve özverili vizyonu da Abdi İbrahim; şu güzel sözle dile getirmiştir:

“Biz büyüklüğümüzü Türkiye için yarattığımız değerin büyüklüğüyle sınarız.”

Burada elde ettiği seri üretim ve satış imkanıyla işlerini iyice genişleten Abdi İbrahim Bey; kısa sürede ürün çeşitliliğini de arttırmış ve daha çeşitli kitlelere hitap edebilmeye başlamıştı. Öyle ki; 1919 yılına gelindiğinde şirket; Şaraplı Kınakına Hülasası (Kuvvet Şurubu), Müshil-i Nadir (Abdi İbrahim Müshil Şekeri), Bromo-Valerin Naderin (Valerobrom Le Grand) gibi şifa depoları; şirketin portföyüne dahil olmuştu.

1950 sonrasında Abdi İbrahim

Cumhuriyetin kurulması ve yeni devletin de kalkınma politikalarıyla beraber kendine iyi bir gelişim sahası bulan; aynı zamanda TC eczacılık ve ilaç endüstrisinin gelişimine de inanılmaz katkılarda bulunan Abdi İbrahim; 1950’lere gelindiğinde 80’den fazla çeşitte ilaç ile İstanbul çevre illerde hizmet vermeye başlamış, geniş kitlelerce güvenilen ve tercih edilen bir marka haline gelmişti. 1952 yılında da yine üretim ihtiyacının artmasına bağlı olarak kuruluşun merkezi Vefa Semti’ne taşınmış; şirket de kurucusunun bire bir aynı ismini alarak faaliyetlerini sürdürmüştür: “Abdi İbrahim Barut”

Bu dönemdeki yönetim değişikliklerini sıralayacak olursak:

Kurucu Abdi İbrahim Bey’in 1926 yılında vefat etmesi üzerine yönetimi eşi Mehveş Hanım üstlenmiştir. Abdi İbrahim Bey bu işi oturtana kadar pek çok zorluklar karşılaşmış, yabancı sermayenin karşısında Türk ilaç ve eczacılık sektörünü büyük bir gururla müdafaa etmiştir.
1943 yılına kadar şirketi o dönemde bir kadın olmasına rağmen başarıyla ayakta tutan Mehveş Hanım; aynı yılda yönetimi Eczacılık Okulu’ndan mezun olan oğlu İbrahim Barut’a devretmiştir.
1961 yılında İbrahim Barut’un da genç yaşta vefat etmesi üzerine bu kez işlerin başına eniştesi Dr.Mekin Alpay geçmiş ve 1981’e kadar şirketi ayakta tutmuştur.
1970-80 döneminden günümüze

Aradan geçen 25 yıl boyunca Abdi İbrahim’in büyüme ve gelişme stratejisi istikrarlı bir şekilde devam etmiş; bunu 1975 yılında üretim tesislerinin Bahçeşehir’e taşınması izlemiştir. Ayrıca bu esnada; yönetim değişikliği için bazı uygulamaların temeli atılmıştır: Şöyle ki; Barut Ailesi’nin 3. kuşak torunu olan Nezih Barut; İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olmuş ve 1976 yılında şirkette aktif iş kariyerine başlamıştır. 1981 yılında ise yönetimi devralmıştır.

Onun döneminde şirket; bugünkü ismini alarak Abdi İbrahim İlaç Sanayi A.Ş. şeklinde piyasalarda görünmüş ve 21. yüzyıla hazırlık niteliğindeki yapılanmalarıyla ön plana çıkmıştır.

Günümüzde Abdi İbrahim İlaç Sanayi; Türkiye’nin en büyük cirolu ilaç şirketi olmasının yanında; dünyanın en büyük 100 ilaç şirketi sıralamasına 96. sıradan girmeyi başarmıştır. Bu başarısı dolayısıyla söz konusu listeye girebilen ilk ve tek Türk şirketidir.

2900’e yakın personeli bulunan Abdi İbrahim; Türkiye’nin yanı sıra Vietnam, Afganistan, Endonezya, Özbekistan, Lübnan, Libya ve Türkiye’den daha az gelişmiş daha birçok ülkeye ihracat yapmakta ve 100’den fazla Ar-Ge projesine aktif destek vermektedir.

En sonuncusu 2015 yılında açılmak üzere hem Türkiye’de hem de çevre ülkelerde birçok üretim üssü bulunan holding; aynı zamanda pek çok ilaç-eczacılık platformunun yönetiminde ve uluslararası eczacılık platformları, konferansları, oluşumları gibi topluluklarda da söz sahibidir.

Abdi İbrahim’in sahibi kim?

Eczacı Abdi İbrahim Barut’un temellerini attığı bu çınar; günümüzde oğlu Nezih Barut’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda çalışmalarına devam etmektedir. Yani Abdi İbrahim’in sahibi Nezih Barut ve ağırlıklı olarak Barut ailesidir.