15 Temmuz Şehitler Köprüsü Haberleri

Asya ve Avrupa kıtalarını karayolu ile ilk defa birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü 39 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Köprünün bir ayağı Beylerbeyi’nde, diğer ayağı Ortaköy’de bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 1560 metre olan köprünün orta açıklığı 1074, genişliği 33,40 ve denizden yüksekliği ise 64 metredir. 15 Temmuz 2016 yılında FETÖ'nün uygulamaya koyduğu darbe girişimi sonra köprünün Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş girişinde Türk halkının kahramanlığı ve şehitlerin olması sebebiyle ismi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmiştir.

Köprü Öncesi

Milattan önce 513 yılında Pers Hükümdarı Dara, Boğaz'ın en dar yeri olan Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarının bulunduğu yerde gemileri yan yana dizdirerek bir köprü yaptırmıştır. Bu köprüden 80 bin askerini Boğaz'ın karşı yakasına geçirmiştir. Bu esasında köprü olmayıp sadece geçiş için kullanılan yüzen araçlardan yapılan bir geçitti.Anadolu hakimiyetinden Rumeli topraklarına fetih için geçen Türkler Boğaz'ı rahat geçebilmek için köprü yapmayı düşünmüşlerdi. Yıldırım Bayezid'in yaptırdığı Anadolu Hisarı, Fatih Sultan Mehmed Hanın yaptırdığı Rumeli Hisarı, gelecekteki köprü yapımının bir ön hazırlığı idi. Fakat o gün için bu hisarlar Boğaz'ın giriş-çıkışını kontrol eden ve iki tarafta hakimiyeti sağlayan muhteşem kalelerdi.

Daha sonraki senelerde askeri bakımdan faydalı olacağını düşünenler, köprünün yapılmasını fiiliyata çıkaramadılar. Hatta İtalya'nın büyük ressamı Leonardo Da Vinci Boğaz'ın iki yakasını birleştiren açılır kapanır bir köprü yapımını o zaman Osmanlı Sultanı olan II. Bayezid'e teklif etmişse de yapım için teşebbüse geçiş olmamıştı. O zaman için köprü üzerinde durulmamasının esas sebebi Osmanlıların Akdeniz ve Karadeniz'de mutlak hakim olmalarıydı.Boğaz Köprü’süne askeri bakımdan büyük ihtiyaç duyulmaya başlanmasından dolayı Sultan II. Abdülhamid Han "Bosphorus Railroad Company"ye köprü projesini hazırlatmıştır. Hazırlanan projeye göre ahşaptan yapılacak, kuleleri bulunacak, geceleri ışıklandırılıp üzerinden demiryolu geçecektir. Fakat siyasi hadiseler ve tahttan indirilmesi, teşebbüsün tasarı halinde kalmasına sebep olmuştur.

Cumhuriyet Dönemi

Cumhuriyet devrinde Boğaz'ın iki tarafından trafiğin fazlalaşması Boğaz Köprü’sünün bir an önce yapılması gerektiği fikrine ağırlık kazandırmıştır. İlk ciddi teşebbüs 1953 yılında yapıldıysa da 1969 yılına kadar bu iş neticelenememiştir. 1969 yılında Boğaz Köprüsü inşası "Hochtief-Cleveland" İngiliz-Alman firmasına ihale edilmiştir.Asya ve Avrupa'yı birleştirecek, yüzyıllardır insanlığın hayalini gerçekleştirecek köprünün temeli, 20 Şubat 1970 günü devrin başbakanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştır. 3 seneyi aşkın çalışmalardan sonra 30 Ekim 1973 günü 500 bin kişinin katıldığı muhteşem bir törenle açılmıştır. Bu büyük eser 39 ay 19 günde bitirilmiş ve çevre yolları dahil o zamanın parasıyla 2 milyar 80 milyon liraya mal olmuştur.

Mimari Özellikleri

Dünyadaki yapılan asma köprüler, ayakları arasındaki uzaklığa göre sıralanmaktadır. Boğaz Köprü’sünün ayakları arasındaki uzunluk 1070 metredir. Buna göre asma köprülerin arasında Avrupa'da 3., dünyada 7.’dir. Boğaz Köprüsü'nün toplam uzunluğu 1560 metredir.