Erşat Hürmüzlü: Türkiye'nin müdahale hakkı var...

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ortadoğu Danışmanı olarak da görev yapan Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin referandum ve bağımsızlıkta ısrar etmesi halinde, Türkiye ile Irak arasındaki 1926 ve 1946 tarihli anlaşmalar uyarınca müdahale hakkı olduğunu savundu.

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre; Hürmüzlü, 1926 Ankara Anlaşması’nda yer alan ve “Taraflardan her biri birinci maddede belirlenen sınır hattının kesin ve bozulmaz olduğunu kabul ederek bunu değiştirmeye matuf her türlü teşebbüsten sakınmayı taahhüd eder” ifadesini içeren 5. maddenin son derece açık olduğunu belirtti.

ANLAŞMALAR ÇOK AÇIK

Hürmüzlü aynı şekilde 1946 yılında yapılan ve 1947 yılında TBMM’de kabul edilen “Türkiye İle Irak Arasında Dostluk Ve İyi Komşuluk Anlaşması”nın 1. maddesinin de “Taraflar birbirinin ülke bütünlüğüne ve 1926 tarihli antlaşma ile belirtilmiş ve çizilmiş olan aralarındaki hududa riayet etmeyi taahhüt ederler” vurgusuna dikkat çekti.

Hürmüzlü, Kuzey Irak’ta yapılacak bağımsızlık referandumunun, Irak’ın söz konusu anlaşmalarla garantiye alınan mevcut statükosunda değişikliğe yol açacağı ve bu değişiklik Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit edeceği için Türkiye’ye müdahale hakkı doğacağını savundu.

Erşat Hürmüzlü: Türkiye'nin müdahale hakkı var... ile ilgili etiketler Irak erşat hürmüzlü referandum
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.