Enis Berberoğlu kimdir?

CHP İstanbul Milletvekili ve eski Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu MİT TIR'ları davasında tutuklandı. Berberoğlu'nun milletvekili olması; "Neden tutuklandı ve cezaevine girecek mi?" sorularını da beraberinde getirdi. Peki, Enis Berberoğlu kimdir? Ne kadar ceza alacak? Detaylar haberimizde....

CHP İstanbul Milletvekili ve eski Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu'nun, MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak, tutuklanmasına karar verildi. Peki, Enis Berberoğlu kimdir? Ne kadar ceza alacak? Detaylar haberimizde....

<dİv> <dİv>ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI İSTENDİ?

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nde görülen ve saat 10.00 da başlayan duruşmada sanık Enis Berberoğlu salonda yer almadı. Ceza Dairesi Başkanı Sadık Özkan, avukatlara dönerek, ” Kolluk görevlisi arkadaşlar sanığın gelmek istemediğini söylediler, sizin bilginiz var mı?” diye sordu.

Söz alan Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün de “Müvekkilim hali hazırda hala milletvekilidir. Eğer müvekkilime kelepçe takılıp salona getirilmek istendiyse, gelmek istememiş olabilir”dedi.

Berberoğlu’nun yeniden yargılandığı davanın “Kamu güvenliği” gerekçesiyle kapalı yapılmasına karar verildi. Duruşma salonu boşalttı.

Davanın iddia makamı olan savcı mahkemeye sunduğu mütalaasında CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

NEDEN TUTUKLANMIŞTI?

Mahkeme heyeti durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni firari Can Dündar'a verdiği belirtilen Enis Berberoğlu'nun "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapse çarptırılmasına karar verdi.
tyAyuAty

CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Bu gün ülke gündeminde Enis Berberoğlu vardı...
Kararın ardından, duruşmaya katılan Enis Berberoğlu duruşma salonundan çıkarılmayarak, tutuklama işleminin yapılması için ilgili birime götürüldü.
Berberoğlu daha önce milltvekili dokunulmalığı kaldırıldığı için tutuklandı.
Ankara kulislerinde, TBMM'deki CHP'lilerin karar sonrası; "Dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek verirsek böyle olur!" değerlendirmesi yaptığı dillendirilmeye başlandı.
CHP İstanbul Milletvekili ve eski Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu’nun tutuklandığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Peki Enis Berberoğlu kimdir? Tutuklandı mı? Kaç yıl hapsi isteniyor? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz…

ENİS BERBEROĞLU TUTUKLANDI MI?


CHP İstanbul Milletvekili ve eski Hürriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu hakkında MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıyla alakalı görüntülere ilişki görülen davada tutuklama kararı çıktı. Mahkeme, Berberoğlu’na 25 yıl hapis cezası verdi.
ENAS_BERBEROALU

ENİS BERBEROĞLU KİMDİR?


Kadri Enis Berberoğlu, (d. 5 Haziran 1956, İstanbul) Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı.
1975 Avusturya Lisesi mezunudur. Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü'nü bitirdi. Ekonometride yüksek lisans eğitimi aldı.

GAZETECİLİK HAYATI


Gazeteciliğe 1981 yılında Dünya gazetesinde başladı. CNN Türk ekonomi müdürü, Hürriyet ve Radikal gazetelerinde yazar olarak çalıştı. 29 Aralık 2009 tarihinde Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’ne getirildi. Bu görevi 5 yıl sürdürdükten sonra siyasi baskılar yüzünden 10 Ağustos 2014 tarihinde Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’nden istifa etti.

SİYASİ HAYATI


Cumhuriyet Halk Partisi’nin 5-6 Eylül 2014 tarihleri arası Ankara’da yapılan 18. Olağanüstü Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne seçildi. 14 Eylül 2014 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından İletişim ve Medya ile İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. TBMM XXV. ve XXVI. dönem İstanbul milletvekilidir.

ÖZEL HAYATI


Kendisi gibi gazeteci olan Oya Berberoğlu ile evli ve bir kız çocuk babasıdır. Almanca ve İngilizce bilen Berberoğlu'nun, “Susurluk: 20 Yıllık Domino Oyunu”, “Kod Adı: Yüksekova. Susurluk, Ankara, Bodrum, Yüksekova Fay Hattı” ve “Öbür Türkler” adlı kitapları var. Boş zamanlarında matematik, tarih ve triller tarzı kitaplar okumayı seviyor.
24 Nisan 2005 tarihli köşe yazısında, aile boyu suç ve meziyete inanmadığını kaydedip, çarpıcı örneği kendi köklerinden verdi: “Berberoğlu (cumhuriyetten önce Berberzade) soyadının geçmişi, vakıf kayıtlarında 200 yıl geriye kadar takip edilebiliyor. Dedem İzmir'de Rufai ve Kadiri tekkesinin şeyhiydi, babam imanlı bir sosyalist. Ablam siyasete hiç bulaşmadı, bendeniz tescilli sosyal demokratım.”

MİT TIR'LARI OLAYI NEDİR?

MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin soruşturmada CHP'li Enis Berberoğlu, görüntüleri firari Can Dündar'a vermekle suçlanıyordu.
Davaya konu olan ve Suriye’ye silah sevkiyatı iddialarını dile getiren görüntülü haber 29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. Açılan soruşturma kapsamında Dündar ve Gül 26 Kasım 2015 tarihinde tutuklandı ve 92 gün tutuklu kaldı. İki gazeteci Anayasa Mahkemesi’nin tutuklanmalarının hak ihlali olduğu yönündeki karardan sonra 26 Şubat 2016 tarihinde serbest bırakıldı.
6 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Dündar’a "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay, Gül'e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verdi. Dündar ve Gül'ün, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatine karar veren mahkeme, "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan dosyanın ayrılmasına hükmetti. Verilen hapis cezasına rağmen karar kesinleşmediği için Dündar ve Gül hakkında tutuklama kararı alınmadı.
CHP İstanbul milletvekili Berberoğlu hakkında ise görüntüleri Dündar'a verdiği gerekçesiyle, “Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askerî ve siyasal casusluk amacıyla temin etme" ve "FETÖ/PDY” ye bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamalarıyla hapis cezası talep edilmişti. Berberoğlu’nun davası Gül ve Erdem’in davasıyla 21 Eylül 2016’da birleştirildi.
11 Ocak 2017 tarihinde esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Berberoğlu'nun "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını isterken Berberoğlu ile Dündar ve Gül'ün "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilmesini talep etti.
6 Mayıs’ta görülen duruşmada verilen ara esnasında silahlı bir kişinin saldırısına uğrayan ancak yaralanmayan Dündar daha sonra Türkiye’den ayrıldı. Dündar hâlen Almanya’dan yayın yapan ozguruz.org adlı sitenin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Erdem Gül ise Cumhuriyet’in Ankara Temsilcisi.
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.