Emine Erdoğan yüksek sezaryen oranına dikkat çekti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, Anne Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü’nün düzenlediği ‘Doğum şekli tercihinin multidisipliner irdelenmesi çalıştayı’nın açılış programına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, bir hayat kurtarma ameliyatı olan sezaryenin, artık tercih edilebilir bir doğum şeklini almış olmasına dikkat çekerek, aslolanın normal doğum olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün zorunlu gerekçeler çerçevesinde ideal sezaryen oranını %15 olarak açıkladığı bir vasatta, Türkiye'deki %53 olan sezaryen oranının alarm verici düzeyde olduğunu ifade etti. Sezaryenin bir talep konusu değil, zorunluluk gereği olabileceğine dikkat çeken Emine Erdoğan, uzmanların normal doğum ve anne sütünün, hayat boyu sağlık rotamızı belirleyen unsur olduğu uyarısını dile getirdi.

SEZARYEN ORANLARINI TAKİP ETMESİNİN ÖNEMİNİN ALTINI ÇİZDİ

Fransa'da %20'lerde, Hollanda'da %15'lerde olan sezaryen oranının altını çizen Emine Erdoğan, bu ülkelerdeki doğum öğretilerini, hekim yaklaşımını, hasta bilincini araştırmalıyız dedi. Sağlıklı nesiller için bu yanlış gidişata dur demek gerektiğini söyleyen Emine Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'nın hastane doğumlarını artırmak, sezaryen oranlarını düşürmek ve anne sağlığını korumak amacıyla, kamu, üniversite ve özel sağlık kuruluşlarının sezaryen oranlarını takip etmesinin öneminin altını çizdi. Konuyla ilgili tüm paydaşların ortak çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

SAĞLIK PROFESYONELLERİNİ TEBRİK ETTİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katıldığı programda yıllık doğum sayısı 4500 üzeri olan hastanelerden, sezaryen oranı en düşük olan dokuz devlet hastanesinin doğumhane klinik şefi ebelerine ve gebe okulu sorumlularına üstün hizmet plaketi takdim edildi. Emine Erdoğan, bilinçli yaklaşımları ve gayretleri nedeniyle plaket alan sağlık profesyonellerini tebrik etti.

Emine Erdoğan, 'Çocuğumuza vereceğimiz en güzel hediye, çocukluk ve yetişkinlik döneminde sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayacak ideal doğum şartlarını tesis etmektir.' sözleriyle konuşmasını tamamladı. Programda bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, sezaryen oranı yüksek hastaneleri yakından takip ettiklerini ve bu yüksek oranın nedenlerini ortadan kaldıracaklarını söyledi. Programa Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım'ın yanısıra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu ve milletvekilleri de katıldı.

Emine Erdoğan yüksek sezaryen oranına dikkat çekti! ile ilgili etiketler Emine Erdoğan sezeryan dikkat çekti
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.