Vatandaşlıktan çıkmak için rekor başvuru

Ekonomik istikrarsızlığın beraberinde getirdiği işsizlik nedeniyle Avrupa'nın değişik ülkelerine sığınan Kosovalılar, kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkmak için yaşadıkları belediyelere başvuruda bulunuyorlar.

Yaklaşık iki milyon nüfusa sahip Kosova'dan son 13 ayda en az 50 bin kişi 'daha iyi bir gelecek bulma' umuduyla Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapmaya çalıştı.

Kosova'nın güneyinde yer alan ve Kosovalı Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Prizren'de Avrupa'da yaşayan 350'ye yakın vatandaşın, Kosova vatandaşlığından çıkmak için resmi olarak başvuruda bulunduğu belirtildi.

Prizren Belediyesi Maliye ve Ekonomi Müdürü ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Sekreteri Ertan Simitçi, Kosova'da siyasi belirsizlik ve bununla birlikte ekonomik sıkıntısının yoğun olduğu Prizren'de, Avrupa'da yaşayan 350'ye yakın vatandaşın vatandaşlıktan çıkmak için başvuruda bulunduğunu söyledi.

Esnaf sıkıntılı

Uzun yıllar çeyiz dükkanı işleten Yonuz Rada'da Fabrikaların kapanmasıyla işsizliğin her geçen gün arttığını söyleyen Rada, Kosova'ya yatırım yapılmadığı takdirde işsizliğin her geçen gün daha da kötüye gideceğinin altını çizdi.

Çin mallarının piyasaya girmesiyle birlikte küçük esnafın büyük sıkıntıda olduğunu belirten Rada, iş bulamayan gençlerin çözümü Avrupa ülkelerine kaçmakta bulduğunu dile getirdi.

Prizren'in Şadırvan Meydanı'nda balon satarak hayatını idame ettirdiğini söyleyen Hilmi Kitmir, birçok yere iş başvurusunda bulunduğunu ancak işe alınmadığını anlattı.

Sabah erken saatlerde Şadırvan Meydanı'na çıkıp balon sattığını söyleyen Kitmir, gelecekten umutlu olduğunu söyledi.

Bere ve atkı satarak evine ekmek götürmeye çalışan Şahip Skeya ise, işsizlikten şikayetçi.

Eksi 10 derecenin altında seyyar satıcılık yaparak geçinmeye çalıştığını söyleyen Skeya, satışların durduğunu ve halkta para olmadığını söyledi.

17 Şubat'ta bağımsızlığının 9'uncu yılını kutlamaya hazırlanan Kosovalılar, umutlarını dilek tutarak köprüye astıkları kilitlerde arıyor.

SAVAŞ ÇIKABİLİR KAYGISI

Kosova ile Sırbistan arasında hafta sonu yaşanan tren gerginliği Balkanlar'da gerilimi tırmandırdı. İki ülke arasında yaşanan krize ilişkin Rusya'dan da açıklama geldi.

Geçtiğimiz cumartesi günü Belgrad'dan yola çıkan tren Kosova sınırına 10 kilometre uzaklıkta durduruldu.

Sırp bayrağı renklerinde boyanan trenin üzerinde "Kosova Sırbistan'ındır" yazıyordu.

Kosova polisi Mitroviça'ya gidecek trenin sınırdan geçişine izin vermedi. Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi olayı "provokasyon" olarak niteledi.

Sırbistan'ın tıpkı Rusya'nın Kırım'da yaptığı gibi Kosova'nın kuzeyini ilhak etmeye çalıştığını iddia etti.

Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç ise Kosova'nın savaş istediğini ileri sürdü. Son açıklama Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Kosova'nın Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu kuzeyinde Arnavut güçlerin bulunmaması gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Avrupa Birliği'ne gerilimi düşürmesi için çağrı yaptı.

Kosova NATO'nun 1999'da Sırbistan'a müdahalesinden 10 yıl sonra 2008'de bağımsızlığını kazandı.

TREN GERİLİMİ

Kosova özel polis birimlerinin Sırbistan'ın başkenti Belgrad’dan 17 yıl aradan sonra ilk defa ülkenin kuzeyine gönderilen yolcu trenini yığınak yaparak ‘karşılamasını’ değerlendiren Rusya Bilimler Akademisi Slav Dilleri Enstitüsü’nde görevli araştırmacı uzman Pyotr İskenderov, bölgedeki gerilimin çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulundu.

RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, Kosova özel polis birimlerinin tepkisinin ardından Sırplar ve Kosovalı Arnavutlar arasında silahlı çatışmaya dönüşebileceğini ifade eden İskenderov, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin duruma müdahale etmeleri gerektiğini savundu.

Sırbistan'dan Kosova'ya askeri uyarı Tren olayının sıcak çatışmaya dönüşme olasılığın bulunduğunu kaydeden Rus uzman, son gerilimin Avrupa’da ve Avrupa Birliği’nde ABD’nin değişen yönetimiyle ilişkiler konusunda bulunan belirsizlikten kaynaklandığını savundu.

Hem Belgrad, hem de Priştine’de bu durumdan faydalanarak kendi amaçlarına ulaşmak için gerilimi tırmandırmaya çalışabilecek güçler bulunduğuna dikkat çeken İskenderov, daha önce de AB yönetiminin özellikle Sırbistan ve Bosna Hersek arasında buna benzer olayları başarıyla çözdüğünü hatırlattı.

‘BM VE AB MÜDAHALE ETMEZSE…’

Daha önce de bu konuyla ilgili tedbirler alındığını ifade eden İskenderov, silahlı çatışmaları önlemek üzere bir dizi anlaşma bulunduğunu, şimdiyse bu anlaşmaların test edildiğini söyledi.

BM ve AB müdahale etmedikçe gerilimin artabileceği uyarısında bulunan Rus uzman, Kosova ve Balkanların diğer bölgelerinde yaşayan Arnavutlar arasında silahlı çatışmalar yaşanabilmesi olasılığı bulunduğuna dikkat çekti.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad ile Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitrovica şehri arasında yapılması planlanan seferlerin tanıtımı amacıyla yola çıkan trenin Kosova’ya girişi, izin alınmadığı gerekçesiyle Kosova özel polis birimlerince engellenmişti.

Bunun üzerine Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç, trenin engellenmesi üzerine Kosova'yı savaş kışkırtıcılığı yapmakla suçlamış; Sırp nüfusun tehdit ile karşı karşıya gelmesi durumunda Kosova'ya askerlerini göndermekte tereddüt etmeyeceğini açıklamıştı. Olayı değerlendiren Sırbistan Başbakanı Aleksandr Vucic de, Priştine'nin yapılan tüm anlaşmaları ihlal ettiğini söylemişti.

Vatandaşlıktan çıkmak için rekor başvuru ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.