Obama, Wikileaks belgelerini sızdıran askeri affetti

ABD Başkanı Obama, 2013'te ABD'ye ait gizli belgeleri Wikileaks'e sızdırdığı için 35 yıla mahkûm edilen Chelsea Manning için özel af yetkisini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama, 2013 yılında casusluk ve diğer suçlardan 35 yıla mahkum edilen Chelsea Manning’i affetti.

ABD Başkanlık koltuğunu bu hafta Donald Trump’a devredecek olan Başkan Barack Obama, farklı suçlardan ceza alan toplam 273 mahkum için "özel af" yetkisini kullandı.

64 mahkumu affeden, 209 mahkumun ise cezasını hafifleten Obama’nın listesinde Wikileaks belgelerini sızdıran Manning de bulunuyor.

chelsea%20manning.JPG?itok=Fqsiw6Go

Obama, 2013 yılında casusluk suçundan 35 yıla mahkûm edilen Chelsea Manning'in cezasını hafifletti. Buna göre Manning 17 Mayıs'ta serbest kalacak.

Chelsea Manning, cezaevine girmesinin ardından cinsiyet değiştirdiğini açıklamış, Bradley olan adını da değiştirmişti.

Obama’nın listesinde Pentagon’da üst düzey görev yapmış James Cartwright da bulunuyor. ABD Savunma Bakanı Yardımcılığı görevini yapan Cartwring, 2012 yılında verdiği yanlış bir ifadeden dolayı suçlu bulunmuştu.

Cezası kaldırılan veya hafifletilen mahkumların önemli bir bölümünün, şiddete bulaşmamış kişiler arasından belirlenen "uyuşturucu madde ile ilgili suçlardan" ceza almış kişiler olduğu kaydedildi.

Obama, görev süresi içinde en fazla sayıda mahkûmu affeden ABD Başkanı olarak kayıtlara geçti.

MANNİNG İNTİHARA KALKIŞMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait 700 binden fazla gizli belgeyi WikiLeaks'e sızdırdığı gerekçesiyle hapis cezası alan eski asker Chelsea Manning geçen yıl Temmuz ayında cezaevinde intihar girişiminde bulunmuştu.

Transseksül kimliğiyle de tanınan Chelsea Manning'in avukatı intihar girişimini doğrulamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli belgelerini sızdırdığı gerekçesiyle 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Manning'in hukuk danışmanlığını yapan grup tarafından yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz hafta Chelsea, hayatına son verme kararı aldı. Sağlık durumuyla ilgili bilgilerin gizli tutulmasını tercih ediyor ve şu anda tekrar sağlığına kavuşmaya odaklanmak istiyor" denilmişti..

Chelsea Manning adına açılan hesapta paylaşılan mesajda, "Ben iyiyim. Hayatta kaldığım için mutluyum. İlginiz için teşekkür ediyorum. Bunu da atlatacağım" denmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait 700 binden fazla belgeyi WikiLeaks'e verdiği için 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Chelsea Manning askeri bir hapishanede tutuluyor. Manning cezaevinde kaldığı süre içerisinde de asker sayılıyor.

İSMİNİ DEĞİŞTİRDİ

ABD’nin Maryland eyaletindeki askeri mahkemede "düşmana yardım" ve "casusluk" dahil 22 ayrı suçtan yargılanan asker Bradley Edward Manning 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cezası belli olduktan sonra transeksül olduğunu belirten ve çocukluktan bu yana kendini kadın olarak hissetiğini ilan eden Bradley Manning, bundan sonra "Chelsea Elizabeth Manning" olarak anılmak istendiğini açıkladı.

Obama, Wikileaks belgelerini sızdıran askeri affetti ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.