Dünya onları konuşuyor! 9-0'dan maç çevirdiler!

İsveç'te faşizm, kitlesel göçün ülkeyi tehdit ettiğini öne sürerken politik arenada da hızla güç kazanıyor. Ancak bazen ırkçılık sınırlarına varan bu cepheye cevabı İsveç'in hepimizin yakından tanıdığı futbol kulübü Östersunds verdi. İşte hayata 9-0 yenik başlayan futbolculardan kurulmuş bir takımın gerçek maçı çevirme hikayesi.

Stockholm'e 7 saat uzaklıktaki Östersunds'u Türkiye kamuoyu, Galatasaray'ı elemesiyle tanımıştı. 9-0'lık maçın hikayesi de böyle başladı...

Galatasaray'la yetinmeyen Östersunds elemeleri birer birer geçip gruplara kalmayı başarmıştı. Gruplarda da başarısına devam eden İsveç kulübü lider çıkarak bir üst tura yükselmeyi başardı.

Kendi ligini 5. sırada bitiren Östersunds'un başarıları İsveç'teki politik havayı da değiştirdi. 4. ligdeyken bir İngiliz teknik direktöre, Graham Potter'a teslim edilen Östersunds kısa sürede başarı üstüne başarı elde edip İsveç 1. Ligi'ne yükselmiş, sonrasında da İsveç kupasını kazanarak herkesi şaşırtmıştı. Östersunds'un en önemli özelliği ise bir göçmen takımı olmadı. Takımda çok sayıda mülteci oyuncu var. Yeni transfer yapılacağı zaman da önceliği İsveç'e gelen göçmenlere veriyorlar.

sgjfhsjdfsdfsdf

Östersunds'u amacı kendi ülkelerinden savaş ya da başka nedenlerle kaçmak zorunda kalan insanlara ikinci bir şans vermek, onları hayata yeniden kazandırmak. İsveç ekibi asıl görevini yaparken bir yandan da İsveç ve Avrupa futbolunda tarih yazmayı da başarıyor. Östersunds'un kadrosuna bakıldığında onlarca göçmen futbolcu dikkat çekiyor.

Ronald Mukiibi, Östersunds'a tranfser olmadan önce 1 dakika bile forma şansı verilmemişti. Patrick Kpozo 'işe yaramaz' diye serbest bırakılmışt. Şimdi Östersunds'ta parlıyor. Brwa Nouri uyuşturucu kullandığı iddiasıyla eski kulübü AIK'ten atıldı. Artık onun adını Avrupa biliyor. Ken Sema, eski takımı Nörrkoping'de 1 maç bile şans bulamadı. Gelelim Alhaji Gero'ya... Onun hikayesi daha farklı.

Afrika'da çıplak ayakla kola kutularıyla top oynayan Gero ilk kez krampon giydiği anı şöyle anlatıyor: "Denedim, ayakkabılarla oynamayı denedim, kramponlar beni çok rahatsız etti. Oynayamadım. Kullanmak istemedim. 10 dakika çabaladım. Sonra 'Ayakkabısız oynayacağım' dedim. Hakem izin vermedi, mecburen oynadım. Dürüst olmak gerekirse bana hiçbir zaman kramponlar çıplak ayakla futbol oynamanın verdiği tadı vermedi.'

Gero sonra ülkesinde yavaş yavaş yükselen bir değer oldu. Türkiye'de yapılan FIFA U20 Dünya Kupası'nda Nijerya formasını giydi. Çok başarılı olamadı. Sadece İsveç'ten teklif geldi. Ancak o kendini Danimarka'da buldu. Danimarka'daki takımı Viborg'un koçu onu istemedi ve takımdan gönderdi. Önceden tanıdığı Mjallby oyuncusu Gbenga Arokoyo, Gero'ya 'İsveç'e gelmelisin Gero, başka ülkeleri unut. İsveç'te sanki Nijerya'daymışsın gibi hisseeceksin. Herkes seni sevecek' dedi. Bu ifade yetti Gero'ya, soluğu İsveç'te aldı.

sgfhjsdfgsdfsdf

Oyuncuların aldıkları maaşlar haftalık 600 sterlin civarında. Takımın başında eski bir Stoke City oyuncusu olan Potter var. Duygusal zeka konusunda eğitim almış ve akademik derecesi var. Östersunds bulunduğu coğrafi konum nedeniyle adamı depresyona sokan yaşamaka isteyeceğiniz bir yer. İşte bu topraklar da şimdi göçmen çocuklarının yarattığı heyecan yaşamın yeniden filizlenmesini sağlıyor. Östersunds'lu taraftarlar Athletic Bilbao deplasmanına gitmek için para biriktirip uçak bile kiraladı.

İsveç ekibinin oyuncularından Alhaji Gero, İsveç halkına teşekkür ediyor: Bütün uluslar Afrikalılara karşı bu kadar samimi değil. İsveç bir model olmalı' diyor. Öte yandan İsveç'te son zamanlarda göçmen karşıtları mülteci merkezlerine saldırıyordu. Türkiye ile yapılan anlaşmanını ardından Ege Denizi vasıtasıyla AB'ye göçmen akınının durması, İtalya'nın dakendi bölgesinde durumu kontrol altına almasıyla birlikte yavaş yavaş kriz seviyesi geriledi.

Daha önce İsveç ve benzeri ülkelere gelmeyi başaranların da asgari ücretle çalışmasına izin veriliyor.

Savaştan canınızı kurtarmış, insan tacirleriyle uğraşmış, Akdeniz'i geçmişseniz, hayatta kalmak için ölümü göze almışsanız oldukça beceriklisiniz demektir. Kağıt üstünde eğitiminiz olmayabilir, bir yeteneğiniz yok gibi görülebilir. Ancak Östersunds Teknik Direktörü Graham Potter'a göre kağıdına ötesine bakmalı.

Dünya onları konuşuyor! 9-0'dan maç çevirdiler! ile ilgili etiketler östersunds 9-0 maç çevirdiler
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.