Fed faiz kararı sonrası dolar ne kadar? Dolar düşer mi yükselir mi? İşte en güncel dolar kuru

Piyasaların beklediği Fed kararı akşam saatlerinde açıklandı. Fed, faizlerde bir değişiklik yapmadığını açıkladı. Fed faiz kararı öncesinde dolar 3.53 seviyesinden işlem görüyordu. Peki Fed faiz kararı sonrası dolar ne kadar? Dolar düşer mi çıkar mı? İşte en güncel dolar kuru...

Ekonomi çevrelerinin gündeminde Fed faiz kararları vardı. Yurtiçi piyasaların kapanmasından saatler sonra ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını açıkladı. dolar kuru için önemli bir veri olan Fed faiz kararı sonrasında dolar ne oldu? Dolar düşer mi çıkar mı? Son dolar rakamları ne old? İşte en güncel dolar kuru ve Fed Fed faiz kararı sonrası Dolar düşer mi çıkar mı? sorusunun yanıtı...

Fed, 2-3 Mayıs'ta düzenlediği toplantının sonucunda faizlerde bir değişiklik yapmadığını açıkladı. Fed'in faiz kararı öncesinde 3.53 seviyesinde işlem gören dolar, karar sonrasında sakin bir seyir izliyor.

EN GÜNCEL DOLAR KURU İÇİN TIKLAYIN

Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı ardından ABD Merkez Bankası (FED) yazılı olarak faiz kararını açıkladı. Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısı düzenlemedi. Fed faizlerde bir değişiklik yapmadığını duyurdu.

dolar-rekor-kirdi-1-aralik-dolar-fiyatlari-9016948_9740_m

ABD Merkez Bankası(Fed) minimum faiz oranını yüzde 0,75, maksimum faiz oranını ise yüzde 1,00 olarak bıraktı.

Fed'in Mayıs ayı toplantısı sonucunda, 12 aylık enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediği kaydedilerek 1. çeyrekte büyümedeki yavaşlamanın muhtemelen geçici olduğu bildirildi.

Fed Mayıs ayı toplantısı ardından, ABD'de işe alımların sağlam olduğu belirtildi ve tüketici harcamalarının ılımlı bir artış kaydettiği açıklamasında bulunuldu. Fed'den gelen açıklamaya göre, işgücü piyasası, ekonomik büyümedeki yavaşlamaya rağmen güçlenmeyi sürdürdü.

Fed, yaptığı açıklamada, ekonominin kademeli faiz artışlarına izin vereceği beklentisinde olduğunu ve ekonomiye yönelik risklerin de "genel olarak dengeli" olduğunu yineledi.

Ayrıca, Fed'in bilanço tablosunu küçültürken uygulayacağı yeniden yatırım stratejisinin sürdürüleceği bildirildi.

dolar-kuru-ne-olur-04022016-dolar-fiyatlari-yorumlarijpg

İŞTE KARARA DOLARIN İLK TEPKİSİ

Dün 2017'nin en düşük seviyesi olan 3,5195 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, günü önceki kapanışına göre yüzde 0,77 değer kaybıyla 3,5271'den tamamladı. Yurt içinde açıklanan nisan ayı enflasyon verisinin beklentiler doğrultusunda yıllık 11,87'ye yükselmesinin ardından sakin bir seyir izleyen dolar/TL bugün en düşük 3.5210 ve en yüksek 3.5401 TL’yi gördü. Euro kuru ise gün içinde en düşük 3.8470 ve en yüksek 3.8651 seviyesini gördü.

Dolar Fed açıklaması öncesinde 3.5353 seviyesinde euro ise 3.8563 seviyesinde seyrediyordu. Fed sonrası dolar/TL kuru 3.5350, euro/TL kuru ise 3.8572'yle hareketlenme yaşamadı.

1242146_620x410

"FED’DEN HAZİRAN’A AÇIK KAPI, BİLANÇOYA DAİR İPUCU İSE YOK"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Fed kararını değerlendirdi. Erkan; "Fed beklendiği gibi Mayıs FOMC toplantısında herhangi bir aksiyon almadı ve federal fonlama oranını yüzde 1 seviyesinde tuttu. Piyasanın beklentisinden bir sapma olmadığı gibi, toplantı açıklamasında Haziran ayına ilişkin sinyallerin canlı tutulduğu sonucuna varılıyor. Ekonomiye dair öngörülerin ve görüşlerin önemli kısmı politika açıklamasında beklendiği gibi yer buldu. Geçen hafta açıklanan ilk çeyrek büyümesinin düşük kalmasına dair, bunun geçici olduğu vurgusu yapılıyor. Hatırlanacağı gibi, ilk okumaya göre ilk çeyrekte ekonomi yüzde 0,7 büyüme kaydedebilmişti. Öncü göstergelerdeki durum şimdilik daha güçlü bir 2. çeyrek büyümesi olacağını ortaya koyuyor zaten, Fed de aynı iyimserliği gösteriyor. Enflasyon ve istihdama dair ortada yeni bir argüman yok. Mart’ta gerileyen çekirdek enflasyona rağmen uzun vadeli trendlerin bozulmadığı değerlendirmesi yapılıyor. Nitekim 12 aylık enflasyon beklentilerinin halen Fed’in %2 hedefiyle uyumlu olduğu politika açıklamasında kendisine yer buluyor. İstihdam piyasasının da iyi durumunu koruması Fed’in Haziran faiz artırımı ihtimalini canlı tutmasına dayanak oluşturuyor.

Cuma günü gelecek olan veri önemli elbette. Her ne kadar manşet veri 190K beklenen Nisan tarım dışı istihdamı olsa da, asıl önemli olacak olan yine ücretler olacak. Ücretlerin Nisan ayında yüzde 0,3 artış göstermesi bekleniyor ki, bu yıllık ücret artışlarını yüzde 2,7 seviyesinde tutmaya yetecektir. Bilanço küçültülmesine dair bir ayrıntı yok, onun için sanırım yine sonradan yayınlanacak olan toplantı tutanaklarını izlemek gerekecek. Paylaştığım Bloomberg grafiğinde Fed faiz beklentilerinin tarihsel seyri yer alıyor. Sarı ile işaretli olan bölgenin üzeri “2017 yılının geri kalanında 2 faiz artırımı” bölgesine denk geliyor. Haliyle şu anda halen “1 faiz artırımı” bölgesindeyiz. Fed’in faiz artırım beklentilerini tutturamaması, bilanço küçültmenin de gecikmesine neden olmakta. Nitekim toplantı açıklamasında da bilanço küçültme olayına değinilmemiş. Fed opsiyonları ise açıklama sonrasında Haziran faiz artırımı ihtimalini yüzde 94 olarak vermeye başladılar. Haftaya ABD’de Nisan TÜFE’si ve perakende satışlar da açıklanıyor, onlar da bu beklentiler açısından son derece önemli veriler olacaktır. Fed opsiyon fiyatlamasındaki oynama nedeniyle piyasada bir miktar USD lehine, EM piyasaları aleyhine seyir görmemiz söz konusu olabilir. Hareket 21.30 itibariyle sınırlı kalmış görünüyor. Bu da muhtemelen Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam verisindeki ücretler kalemine daha fazla anlam yüklenmesiyle alakalı." açıklamasında bulundu.


"ŞİMDİLİK TEHDİT EDİCİ UNSUR YOK"

Ekonomist Beste Naz Köksal Fed kararını değerlendirdi. Köksal; "Fed'in açıklamasında faiz kararı için Haziran ayı ihtimallerine kapıyı açık bırakmış. Haziran'a göz kırpması faiz artırım oranını yüzde 70'den yüzde 90'a çıkarmış durumda. Bilanço küçültmeye dair önemli bir ipucu göremedim. Haziran ayına belki odaklandık ama sene sonuna doğru yapılacak bir bilanço küçültme faiz artırımlarıyla dolara daha sert etki oluşturabilir. Bilanço küçültmeye dair sinyal alamadığımız için gelişmekte olan ülkelere biraz daha zaman kaçırmış, gelişen ülkere baktığımızda ise son akışını şimdilik bozmayacağını görüyoruz. Bu nedenle içerideki borsa, döviz dengesini şimdilik tehdit edici unsur yok." açıklamasında bulundu.

"FED'İN HAZİRAN KARARIYLA İLGİLİ İHTİMALLER YARINKİ DATALARLA BELLİ OLACAK"

A1 Capital Menkul Değerler Araştırma Direktörü Belgin Maviş Hurriyet.com.tr'ye Fed'in kararını değerlendirdi. Maviş; "Ilımlı bir büyüme Fed'in istediği bir şey değil. Fed sürdürüebilir bir büyüme istiyor. Bu kararın dışında Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam verisi ve ortalama saatlik kazançlar datasını izleyeceğim. Fed'in söylemini desteklerse, dolar endeksinde yukarı yönlü toparlanma gösterir. Fed'in Haziran'da faizi artırması bekleniyor ancak aynı zamanda tarım dışı istihdam verisi ve ortalama saatlik kazançlar datasını da izleyecektir. Ayrıca Fed'in Fransa seçimlerini takip etmesi ve Trump'ın atacağı adımlara yönelik strateji izlemesini de bekliyoruz. Zaten Fed'in faiz artırımları yazılı değil Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamasıyla meydana geliyor. Genellikle Fed 3 ya da 6 ayda bir değişime gider. Fed'in Haziran'da faiz artırma ihtimali de yarınki datalarla belli olacaktır." açıklamasında bulundu.

EKONOMİSTLER DE DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORDU

Tahminler Fed'in para politikası toplantısında politika faizini sabit tutma kararı alarak ekonominin gidişatını izlemeye devam edeceği yönünde. Merkez bankası, karar metninde faizleri Haziran'da artırabileceğinin sinyalini verebilir.

Merkez bankasının para politikasını belirleyen yetkililerinden pek çoğu Fed'in bu yıl iki defa daha faiz artırmayı öngördüğünü ve planlarının önceki yıllarda olduğu kadar değişikliğe açık olmadığını ifade ettiler.

Reuters anketine katılan ekonomistler bu ay faizlerde değişiklik yapılacağına pek ihtimal vermiyor. Yatırımcılar, CME Fedwatch verilerine göre faiz artırım kararının bir sonraki toplantının yapılacağı Haziran ayında alınacağını tahmin ediyor.

Wells Fargo Securities kıdemli ekonomisti Sam Bullard, "Karar metninde çok değişiklik olmayacaktır. İlk çeyreğin zayıf rakamlarına önem atfetmeyecekleri ve istihdam piyasasına biraz daha fazla odaklanacaklarını düşünüyorum" dedi.

Uzmanlar diğer taraftan Fed tarafından finansal kriz sırasında satın alınan 4.5 trilyon dolar tutarındaki menkul kıymeti barındıran bilançoyu küçültmek için ne yöntem kullanılacağını merak ediyorlar.

ON YILDAN UZUN SÜREDİR İLK KEZ…

Para politikasında on yıldan uzun bir süredir ilk defa değişiklik yapan Fed, sıkılaştırmaya devam ediyor. Aralık ayında politika faizini 25 baz puan artıran merkez bankası, bundan iki toplantı sonra Mart ayında bir artırım daha yaptı. Politika faizi şu anda yüzde 0.75 ile yüzde 1 aralığında bulunuyor.

Fed aynı zamanda Trump yönetiminin ekonomiyi etkileyecek olan vergi, kamu harcamaları ve düzenleme alanlarıyla ilgili Kongre'den geçirebileceği tasarıları görmek istiyor. Yönetimin ekonomiyi destekleyici önlemler alması faiz artırım kararlarını öne çekebilir.

Fed yetkilileri Mart'ta yaptıkları toplantının tutanaklarında bu yıl içerisinde bilançonun nasıl küçültüleceğini açıklayacaklarını belirtmişlerdi.

Fed'in Haziran ayındaki bir sonraki toplantısına kadar iki işsizlik verisi daha yayımlanacak.

Fed faiz kararı sonrası dolar ne kadar? Dolar düşer mi yükselir mi? İşte en güncel dolar kuru ile ilgili etiketler dolar yükselir mi düşer mi? dolar yükselir mi dolar düşer mi dolar ne olur? güncel dolar rakamları dolar rakamları dolar kuru dolar yorumları fed faiz kararı en güncel dolar kuru
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.