CHP'li belediyeden 'Deli Dumrul' vergisi!

Avcılar Belediyesi, yenilediği kaldırımlar için semt sakinlerinden katkı payı adı altında para alıyor.

Evin metrekaresine bağlı olarak hesaplanan bu paraların tahsili için vatandaşa belediye tarafından ihbarname gönderiyor. Bayram dönüşü hesapta olmayan faturalarla karşılaşan vatandaşlar şoke oldu.

Haber 7'nin haberine göre, Konuya ilişkin açıklama yapan Ethem Balcı adlı vatandaş, Avcılar Belediye Başkanlığı Gelirler Müdürlüğü tarafından kendisine gönderilen 21 Ağustos 2017 tarihli bir ihbarname olduğunu ve dairesi için kaldırım parası istendiğini söyledi. Gönderilen ihbarnamede borcun ‘Yol Harcamalarına Katılma Payı’ olarak belirtildiğini ve 2011 yılına ait olduğu bilgisini veren Balcı, “8 ayrı kalemde kesilen bu borçlar benden gecikme faiziyle birlikte tahsil edilmek isteniyor. Ana borç 1.753 TL iken bu miktar faiziyle birlikte 3.052.44 TL’ye çıkmış” ifadelerini kullandı.

kaldArAm1

kaldArAm2

DAHA ÖNCE MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ

Daha önce de Avcılar Belediyesi’nin, yenilediği kaldırımlar için semt sakinlerinden istediği para yargıya taşınmış ve mahkeme yürütmeyi otomatik olarak durdurmuştu.

Söz konusu olayda Hüseyin Özkaya adlı vatandaş, “bordür ve tretuvar” yenilemesiyle ilgili “katkı payı” adı altında kendisinden istenen 350 YTL’nin usulsüz olarak tahsil edilmek istendiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Özkaya dilekçesinde, Avcılar Belediye Başkanlığı Gelirler Müdürlüğü tarafından kendisine gönderilen 16 Kasım 2007 tarihli bir ihbarname olduğunu ve dairesi için kaldırım parası istendiğini belirtti. Dilekçede, “Kaldırım parası ihbarnamesi” ibareli kâğıdın arka yüzünde bulunun yazıda da dava açma özgürlüğünü kısıtlayacak nitelikte yanıltıcı bilgilerin bulunduğu anlatıldı.

1997’DE ÖDEME YAPILMIŞTI

Bu hususun da mahkeme tarafından dikkate alınarak kusur olarak sayılmasını talep edilen dilekçenin sonuç bölümünde, “Amacı ve görevi vatandaşına hizmet olan belediyelerin keyfi uygulamaları ve harcamaları neticesinde yaptıkları masrafları vatandaşından istemek gibi bir lüksü ve zafiyeti olmamalıdır” denildi. Dilekçede ayrıca 1997 senesinde kaldırım parası adı altında yine bir ödeme yapıldığı da hatırlatıldı.

Yapılan başvuruyu değerlendiren İstanbul 5. Vergi Mahkemesi Hâkimliği, 29 Ocak 2008’de verdiği kararında, vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılması durumunda tüm tahsil ve zam gibi işlemlerin duracağını bildirdi. Mahkeme, yapılan başvuru nedeniyle yasa gereği yürütmenin otomatik olarak durduğunu belirtti.

DİĞER DAVALARA EMSAL OLABİLİR

Türkiye’de çeşitli belediyeler zaman zaman değişik meblağlarda vatandaşlardan kaldırım parası talep edebiliyor. Vatandaşa bu paranın ödenmesi ile ilgili yapılan bildirimde cezai uygulamalardan bahsedilse de, konunun yargıya taşınmasıyla birlikte otomatik olarak uygulamanın durdurulması, mahkemelere yapılan benzer başvurularda bu dava emsal sayılabilir.

CHP'li belediyeden 'Deli Dumrul' vergisi! ile ilgili etiketler CHP avcılar belediyesi kaldırım vergisi
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.