Borçlarınızı 3 yılda ödeyebilirsiniz

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kamu alacak yapılandırması olan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun’u 19/08/2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Kanun mükelleflere getirdiği fırsatlardan birisi de vergi ve diğer bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıdır.

HANGİ KAMU ALACAKLARI KANUN KAPSAMINDA

•30/06/2016 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere,

•Beyana dayanan vergilerde ise 30/06/2016 tarihine kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları,

•2016 yılına ilişkin 30/06/2016 tarihinden önce tahakkuk eden vergiler (emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, (MTV II.Taksiti hariç) )

•30/06/2016 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları.

•Haziran 2016 ve önceki aylara ait; işveren ve sigortalılara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortalılarına ilişkin primler, yaşlılık, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikteki kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanların aylığından kesilmesi veya kendisince ödenmesi gereken sosyal güvenlik destek primi, SGK’ca takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 5510 sayılı kanun 60/g. Maddesince genel sağlık sigortası prim alacakları, 30/06/2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları ile bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapılan ön değerlendirme araştırma veya tespit sonunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi,

•30/06/2016 tarihinden önceki dönemlere ait gümrük vergileri, vergi cezaları, gecikme zam ve faizleri ile idari para cezaları,

•30/06/2016 tarihinden önce ödenmesi gereken;

İl özel idarelerinin çeşitli harç ve katılma payı gibi bazı alacakları, belediyelerin vergi, tarifeden doğan ücret ve su, atık su alacakları, büyükşehir belediyelerinin su, atık su ve katı atık ücreti alacakları, RTÜK’ün özel radyo ve televizyon kuruluşlarının reklam gelirlerinden aldığı pay, eğitime katkı payı, KOSGEB’in desteklerden kaynaklanan alacakları, TOBB, TÜRMOB ve bağlı odalarının oda aidatı alacakları ile avukatların baro kesenekleri ve staj kredisi borçları, Orman Bakanlığının kullandırdığı kredi alacakları, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kullandırdığı kredi alacakları,Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden OSB ve Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatiflerine kullandırılan kredi alacakları, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfedarasyonuna olan katılma payları

•Vadesi 19.08. 2016 tarihinden önce olan;

Ecrimisiller, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) alacakları, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) alacakları, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen ve süresinde ödenmemesi nedeniyle vergi dairelerine takip için intikal ettirilen öğrenim ve katkı kredisi alacakları, doğrudan gelir desteği ödemelerinden geri alınması gereken alacaklar, 30/6/1934 tarihli ve 2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkümlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanuna göre doğan yiyecek bedelleri,

•19.08.2016 tarihinden önce verilen;

Askerlik para cezası, seçim para cezası, nüfus para cezası, karayolları taşıma idari para cezası, trafik cezaları, HGS, OGS cezaları, RTÜK idari para cezası

•6183 sayılı Kanuna göre tecilli alacaklar ile 5736 ve 6552 sayılı Kanun kapsamındaki alacakların kalan taksitleri

•Ayrıca henüz kesinleşmemiş dava veya icra safhasında, inceleme ve tarhiyat aşamasında olan kamu alacaları da kanun kapsamındadır.

Kısaca hemen hemen her türlü kamu alacağı kanun kapsamına alınması hedeflenmiştir.

BORCUNUZUN NE KADARI SİLİNECEKTİR

19 Ağustos 2016 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş vergi asıllarında bir indirim söz konusu değildir.

Bununla birlikte, gecikme zammı ve gecikme faizi yerine 19 Ağustos 2016 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları ile hesaplanan faiz anaparaya eklenerek borç yeniden hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan tutarın Kanundaki şartlara uygun olarak ödenmesi halinde, vergi aslına bağlı ceza, faiz ve zamların tamamı silinmektedir.

Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında ise; cezanın % 50 si ile, gecikme zammı yerine 19 Ağustos 2016 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları ile hesaplanan faiz ana paraya eklenerek borç yeniden hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan tutarın ödenmesi halinde cezanın kalan yarısı ile gecikme zammı silinmektedir.

Kanun kapsamında Maliye Bakanlığınca tahsil edilen idari para cezaları ve diğer bazı amme alacaklarının yapılandırılmasında; ana para indirimi yapılmamakta, faiz, gecikme zammı ve gecikme faizi yerine 19 Ağustos 2016 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları ile hesaplanan faiz ana paraya eklenerek borç yeniden hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan tutarın Kanundaki şartlara uygun olarak ödenmesi halinde, gecikme faiz ve zamların tamamı silinmektedir.

Vadesi 31/12/2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçlar başvuru aranmaksızın silinecektir.

TAKSİTLE 3 YILA KADAR ÖDEME NASIL OLACAKTIR

Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler ilgili idareye Ekim ayı sonuna kadar yazılı olarak başvuracaktır. Maliye Bakanlığına ödenecek borçlar için matbu dilekçeler kullanılacaktır. Öte yandan, Maliye Bakanlığına olan borçlar için vergi dairesine gitme yerine posta yoluyla ya da www.gib. gov. tr üzerinden başvuru yapılabilecektir.

Maliye, Gümrük, İl Özel İdareleri ve Belediyelere ödenecek tutarlarda, ilk taksit Kasım ayından, SGK borçlarında ise ilk taksit Aralık ayından başlayacaktır. Talep edilirse 2 şer aylık dönemler halinde toplam 18 eşit taksitte (36 ay) ödemek mümkündür.

Taksitle ödemede ayrıca faizlendirme söz konusudur. Yapılandırılan borç, seçilen taksit sayısına göre aşağıdaki katsayılarla çarpılarak toplam borç bulunacak ve taksit sayısına bölünerek aylık taksit tutarı hesaplanacaktır:

TAKSİT SAYISIUYGULANACAK KATSAYI

6 Taksit ( 12 ay)1,045

9 Taksit ( 18 ay)1,083

12 Taksit ( 24 ay)1,105

18 Taksit ( 36 ay)1,15

Kredi kartı veya vergi iade alacaklarının mahsubu suretiyle ödeme de mümkündür.

PEŞİN ÖDEME İNDİRİMİ VAR MI

Evet. Yapılandırılan borcun tamamı ilk taksit süresinde ödenirse, bu tutara 19 Ağustos 2016 ile bu ödeme tarihi aralığı için ayrıca faiz hesaplanmaz. Borç ilk taksit süresinde tamamıyla ödenirse Yİ-ÜFE endeksine göre hesaplanmış olan faizin üzerinden ayrıca % 50 indirim yapılacaktır.

BİR HATIRLATMA:

İlk iki taksitin zamanında ödenmesi şartıyla, kalan taksitlerden 1 yıl içinde 2 veya daha azı süresinde ödenmemişse veya eksik ödenmişse ödenmeyen tutarların son taksiti izleyen ay sonuna kadar gecikme zammı oranında hesaplanan geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır.

Ancak, ilk 2 taksit süresi içinde tam ödenmemişse veya 1 yıl içinde 2 den fazla taksit süresinde tam ödenmemişse ve bir önceki cümlede bahsedilen durumda ödeme yapılamamışsa (matrah ve vergi artırımı hükümleri hariç) Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.

HAS SÖZ

AIdığımız nefesi biIe geri veriyorsak, hiçbir şey bizim değiI.

Necip Fazıl Kısakürek

Diğer Yazıları